vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.17. 

„Decebal nem illik a Szabadság térre Temesváron”

A temesvári polgármester arra a következtetésre jutott, hogy a felújított Szabadság téren nincs mit keressen Decebal szobra, egyrészt, mert nincs összhangban a XVIII. századi épületekkel, másrészt, mert a tér közepén álló, Szűz Máriának és Nepomuki Szent Jánosnak szentelt emlékmű mellett eltörpül, nem illik a képbe. Decebal szobra annak idején a nemzeti kommunista eszmevilág jegyében került a térre, a Mária-szobor „ellensúlyozására”.

 „El akarom költöztetni Decebal szobrát a Szabadság térről – nyilatkozta Nicolae Robu polgármester. – Ennek több oka is van, az egyik az, hogy eltörpül a tér közepén álló emlékmű mellett, amely sokkal monumentálisabb. Sok temesvári észre sem vette, hogy a Decebal-szobor ott van a Szabadság téren. A másik ok az, hogy Decebal egy másik történelmi korszakban élt. A Szabadság tér épületei a XVIII. század első felében épültek, ezért Decebal nem illik a tér összképébe.”

 A polgármester a Tiszti Kaszinó háta mögé, a Mărăşeşti sétálóutcába szeretné költöztetni Decebal szobrát, de hogy ott ne érezze magát egyedül, egy Burebista- és egy Traianus-szobrot is fel szeretne állítani a szomszédságában. „Ők a mi nagy ókori elődeink, azt szeretném, hogy jól érvényesüljenek, és megkapják az őket megillető tiszteletet” – mondta Nicolae Robu.

 

Pataki Zoltán

nyugatijelen.com