vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.17. 

Továbbra is stabil a költségvetés helyzete

Az első negyedév hiányadata kedvezőbben alakult, mint a tavalyi. 2015 márciusában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 226 milliárd forintot tett ki.

Ezzel együtt a március végi hiány 536,7 milliárd forint lett, melyen belül a központi költségvetés 558,3 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 10,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 10,9 milliárd forintos szufficittel zártak. A tavalyi évben az első háromhavi deficit 701,2 milliárd forint volt.

A tavalyi és az idei március végi egyenlegek eltérő alakulásában egyrészt a gazdaság folyamatos növekedése miatti magasabb adóbevételek (általános forgalmi adó, jövedéki adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó, illetékbefizetések), másrészt a kedvezőbb kamategyenleg játszott szerepet. A nagyobb bevételek a magasabb bérkiáramlás miatti befizetés-növekedéseknek, valamint az adófizetési morál javítása érdekében (pl. online-pénztárgépek bekötése) hozott intézkedések sikerének köszönhetőek.

 Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy az idei év március hónapjában a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai jelentően meghaladták az előző évi összegeket. Ennek oka az, hogy a húsvéti ünnepekre tekintettel már a hónap végén átutaltuk az áprilisi családi támogatásokat, valamint a fogyatékossági támogatásokat azért, hogy minden érintett időben megkaphassa a járandóságát. Ezen támogatások együttesen közel 35 milliárd forintot tettek ki, amely értelem szerűen megnövelte a márciusi kiadásokat, ugyanakkor az áprilisit csökkenti.

 Hangsúlyozandó, hogy 2015-ben is – hasonlóan az elmúlt évekhez – a kiadások és bevételek teljesülését időben eltérő eloszlás jellemzi, s emiatt a hiány nagysága nem időarányos: az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket. Az uniós módszertan szerinti hiánycél a 2015. évre nem változik, továbbra is a GDP 2,4%-át teszi ki.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)