vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.17. 

Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a japán Ibiden vállalat

Április 7-én délután a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületében írta alá dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és Yasuhiro Asano elnök a Magyarország Kormánya és a japán Ibiden vállalat között létrejött stratégiai együttműködési megállapodást.

 A megállapodás célja az Ibiden magyarországi tevékenységének bővítése, valamint a cégcsoport hosszú távú és tartós magyarországi jelenlétét elősegítő párbeszéd megteremtése.

Japán a tizenharmadik legjelentősebb befektető Magyarországon az országban jelenlévő külföldi közvetlen tőkeállományt tekintve. A japán cégek összesen 1,2 milliárd dollár beruházással 4 ezer új munkahelyet hoztak létre Magyarországon az elmúlt két évben. Összesen 149 japán vállalat működik hazánkban, ezzel mintegy 25 ezer embernek biztosítva munkát és megélhetést.

 Az Ibiden Hungary Kft. egy dízel részecske szűrőt, az úgynevezett DPF-et és egy tartó, tömítő anyagot gyárt, amiknek nagy szerepük van a károsanyag-kibocsátás megelőzésében, hiszen a dízel gépjárművekbe beépítésre kerülő kerámia alapanyagú DPF kiszűri a motor által kibocsátott, környezetre káros szemcsék több mint 99%-át.

 Az eseményen dr. Szabó László miniszterhelyettes elmondta, hogy a dunavarsányi székhelyű Ibiden vállalat immár 10 éve folytat meghatározó tevékenységet hazánkban. Jelenleg 2214 főt foglalkoztatnak, négy gyártócsarnokot és egy kutatási fejlesztési központot üzemeltetnek, folyamatos bővítés és fejlesztés jellemzi a cég magyarországi tevékenységet. A magyar gazdaság szempontjából rendkívül fontos a most aláírt stratégiai együttműködési megállapodás, hiszen a cég hosszú távra köteleződött el a magyarországi jelenlét mellett.  

Az Ibiden és a kormány együttműködésének fő területei a gyártásfejlesztés, az innováció és kutatás-fejlesztés, valamint a képzési együttműködési rendszer fejlesztése. Az aláírásra került dokumentum a kormány 57. stratégiai együttműködési megállapodása, az Ibiden pedig immár a 6. japán stratégiai partnercég, ezzel is mutatva, mennyire fontosak a magyar-japán gazdasági kapcsolatok. Az újonnan aláírt stratégiai együttműködési megállapodás megkötése tovább erősíti az Ibiden vállalat hazánkban megvalósuló bővítési terveit.

 

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)