vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.22. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 17.száma!

A tartalomból:

BOTRÁNY EURÓPÁBAN

Ötmillió eurós megbízás a négy fős cégnek (címlapon)

Közfelháborodás miatt az EU regionális politikai szóvivője Jakub Abramowicz kénytelen volt tájékoztatni a nyilvánosságot arról, hogy az eredetileg Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő, a magyarországi rablóprivatizációs időszakban hírhedetté vált felvásárlással, átalakítással és működtetéssel foglalkozó Altus Befektetési és Vagyonkezelő Rt., egy nemzetközi konzorcium vezetőjeként másfél milliárdos szerződést írt alá 2014 márciusában Brüsszellel. Ez a meglehetősen homályos célú munkavégzés több kérdést is felvet: Hogyan nyerhet Európában millió eurónyi pályázati pénzt egy olyan minimum gyanús körülmények között született és gazdagodó cég, mint az Altus, amelynek léte, felfutása megkötött szerződései elválaszthatatlanok Gyurcsány pártállami időkből származó összeköttetéseitől. Ha a pártállami kapcsolatok kiaknázása nem minősíthető korrupciónak, akkor semmi.

 Csurka István: A félrenézés, a hiszékenység ideje lejárt (2.oldal)

Korántsem csak a bűnbakkeresés a célja az antiszemitizmust taglaló és mérhetetlen veszélyességét felkiabáló, egymásba érő megnyilatkozásoknak. A végeérhetetlen holocaustemlegetések Göncz Árpád kisebbségeket védőnek álcázott fenyegető cenzúratörvényét előzik meg, bűnbakot állítanak az őszi áremelésekből fakadó elégedetlenségi tömegáramlásai elé, és ugyanennyire fontos céljuk a nemzeti összefogás megakadályozása. Göncz Árpád beterjesztés előtt álló törvénye, mint ahogy erről már szóltunk, látszólag a kisebbségeket fogja védeni, csakhogy mivel a kisebbségeket hála Istennek alig-alig fenyegeti valami, s a paragrafusok gumiból lesznek, azokat fogja fenyegetni, akikre a jelenlegi uralom rá akarja húzni a vizes lepedőt. Bizonyos kormányintézkedéseknek, szerződéseknek, korrupciós folyamatoknak, tulajdonlásoknak és a betelepülésnek akar védelmet, háttérben maradhatóságot biztosítani.

 Mérgezett turmix (3.oldal)

Panamában Raúl Castro Kuba egykori belügyminisztere és Barack Obama Amerika jelenlegi elnöke kezet fogott. Washingtonban és Havannában, e kézfogást megpecsételendő, nagykövetségek felállítása van soron. Persze nem holnap. Több mint fél évszázada megszakított diplomáciai és kereskedelmi kapcsolat éledhet újjá, mert Amerika a kubai kommunista rendszer összeomlását hiába várja. Nyilván előbb utóbb leveszik a terrorista listáról Kubát, no nem a kubai nép, csupán a bankok érdekében. Természetesen az amerikai bankoknak rettentően jól jönne egy széles körű, minden ágazatra kiterjedő invesztálási hullám, amely csak az embargó feloldásával vehetné kezdetét. Az amerikaiak mint beruházók nyilván privilégiumot élveznének egy olyan környezetben, ahol szinte mindent a nulláról kell elindítani. Azt jósolják elemzők, hogy ugyan Kuba nem lesz könnyű préda, mert amíg Fidel él, nehéz lesz megkérdőjelezni a kommunista rendszer létét. De a már szintén nem fiatal Raúl Castro vezetése alatt viszont a kubai kormány a magánszektorban rengeteg működési engedélyt adott ki, s ha megengedik a turisták beözönlését, akkor előbb utóbb az ellátásukról is gondoskodni kell.

 Kellemetlen vendég – az aszály (4.oldal)

Kis Miklós Zsolttal, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárával beszélgetünk

Az aszály a katasztrófatípusok leggonoszabbika. Hazánk ebből a szempontból a világ egyik legsérülékenyebb országa. Több tudós szerint az évszázadokon keresztül visszatérő aszály miatt tűnhettek el például a maják. Az éghajlatváltozás okozta szélsőséges helyzetek a korábbiakhoz képest egyre zavaróbban hatnak életünkre.

 Szolnokon ne legyen éhes gyermek

A város polgármesterének, Szalay Ferencnek ez a legfőbb célkitűzése (5.oldal)

A XVII. Szolnoki Utazás Kiállítás és Helyi Értékek Vására kapcsán kerestük föl a megyeszékhely vezetőjét, akitől beszélgetésünk során megtudtuk, hogy az önkormányzattal együtt mindenek fölé a gyermekétkeztetés támogatását helyezték.

 Együttműködés és innováció

Debrecen a határon átnyúló régió fejlesztési központja (6.oldal)

Az innováció csak körülményesen definiálható kategória. Tulajdonképpen módszeresen folytatott alkotó munkát jelent, meglévő ismeretanyagunk bővítését, az ember, a kultúra, a társadalom tudásának összeadását, új alkalmazását. Annak érdekében, hogy a magyar kkv-szektor megújulási képessége, fejlődése kövesse a nemzetközi trendeket, Dr. Papp László, Debrecen megyei jogú város polgármestere az első ilyen jellegű szerződésben rögzített megállapodást megkötötte, mely a város gazdaságfejlesztésének ügyét szolgálja.

 Az orvosdiagnosztika forradalma

Olcsóbb a gyógyulás a bionikai termékekkel (7.oldal)

Március 26-án a józsefvárosi Balassa utcában ünnepélyes keretek között letették a Bionikai Innovációs Központ (BIK) alapkövét. A bionika kifejezés a biológia és az elektronika szavak ötvözetéből született. Dr. Mátyus Pétert, a Semmelweis Egyetem Szerves Vegytani Intézetének igazgatóját, a Pázmány és a Semmelweis Egyetem együttműködésével létrejövő Bionikai Innovációs Központ tudományos igazgatóját a központ feladatiról, a képzésekről és a bionikai termékek hasznosságáról kérdeztük.

 Vakmerően kell rágalmazni, valami úgyis megragad (7.oldal)

A Nemzeti Színház a Madách Nemzetközi Színház Találkozó keretében számos más társulattal együtt fogadta a Burgtheatert is. A bécsiek tavaly még nemet mondtak a meghívásra a magyarországi demokrácia iránti aggodalmuk miatt, idén is csak azzal a feltétellel jöttek el, ha egy vita keretein belül fejthetik ki nézeteiket a „nemzeti színház” fogalmáról. Óhajuknak eleget tett Vidnyánszky Attila, az előadás előtti szakmai vitát viszont az utolsó pillanatban lemondta Karin Bergmann, a Burgtheater igazgatója és Jan Bosse, a bécsiek rendezője, majd saját előadásukon hagyták magukra színészeiket. A társulat sem volt különb vezetőinél.

 A magyar tejipar nyertese lesz a változásoknak

A hazai termékeket továbbra is népszerűsítenünk kell (9.oldal)

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára úgy véli, hogy a tejkvóta megszüntetése új kihívásokat jelent, de egyben új lehetőség is a magyar tejágazat számára. Rámutatott: alapvetően kiszámítható támogatási rendszerre van szükség, és ez 2020-ig rendelkezésre áll.

 Mindig az tesz boldoggá, ha játszom

Sosem az utánzásra törekedtem (10.oldal)

Germán Lívia színésznő, a Turay Ida Színház tagja: Tragédiákban sem könnyű játszani, de vígjátékokban még nehezebb. Ott meg kell találni az arany középutat. Az is kiemelendő, hogy igen komoly munka áll egy könynyed bohózat mögött is, és az igazi nagy nevettetők nagyon sokat dolgoznak egy poénért. Sokszor nehezebb egy vígjátékot jól eljátszani, mint közepesen egy tragédiát. Például a Maga lesz a férjemben is úgy kell alakítanom, hogy csak annyira legyek becsípve, hogy az ne gusztustalan legyen, inkább kedves és bájos. Ha egy komédián nem nevet a közönség, rögtön kétségbe esik az ember. A drámákban pedig azt gondoljuk, ha kellően koncentrálunk az indulatokra, akkor könnyű elérni a katarzist.

 Mesés filozófia

Mozart: A varázsfuvola – Győri Nemzeti Színház (11.oldal)

Magyarországon eddig leginkább kétféleképpen közelítették meg a rendezők A varázsfuvolát. Voltak, akik gyermekoperává alacsonyították le, míg mások a szabadkőműves szimbólumokat emelték ki. Szűcs Gábor szintézisre törekedett, több-kevesebb sikerrel. Mert mégis sokkal több az általa színre vitt előadásban a filozofikus elem, mint a meseszerű. Tamino egy bezárt dobozóból lép ki, ami a saját emberi korlátoltságát szimbolizálja. A kígyó pedig nem más, mint saját maga kételye. Tamino, a herceg, vívódik magában, hogy vajon jó uralkodó lesz-e belőle, s vajon talál-e magának méltó társat. A kétség, a kétely, a belső démona maga a szörnyeteg, amelyet elpusztítanak az Éj Királynőjének udvarhölgyei. Teszik ezt azért, hogy Paminát Tamino kiszabadíthassa Sarastro fogságából. Szűcs Gábor meglátása szerint ebben az operában nincsenek igazi gonosz figurák. S mivel minden mesének alapja, hogy szerepel bennük egy jó és egy gonosz figura, így a győriek operája nem tekinthető gyermekmesének. Erre főleg az opera fináléja a példa. Sarastro legyőzi az Éj Királynőjét és csatlósait, de azok nem semmisülnek meg, hanem a főpap mellé állnak. Sőt a királynő kezében ott a tőr, amellyel megfenyegeti a Nap és a Természet papját. Mindez kissé furcsának tűnik, de ha jobban belemélyedünk az ősi rítusokba, akkor nem az. Sarastro Ozirisz főpapja, s a régi egyiptomi istenség megjelenítője. Sőt továbbmenve, a folyton meghaló és feltámadó Természetet szimbolizálja. A Természet ősszel meghal, átveszi az uralmat a Földön a Sötétség, az Éj Királynője, aki tavasszal elpusztul. De nem végérvényesen.

 Hagymakupolás honfoglalás

Szégyenteljes a romániai restitúció (12.oldal)

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke szerint felháborító, hogy 25 évvel a rendszerváltás után Romániában még mindig nem zárult le a kommunista diktatúra során elkobzott ingatlanok ügye.

 Csorja Gergely: Kleptokrácia – avagy ki hogyan lop? (19.oldal)

April Foley ismeri Magyarországot. Legalábbis az átlag Magyarországon hivatalosan tartózkodó amerikaihoz képest mindenképpen. A nagykövet asszony 2006 és 2009 között töltötte be tisztségét Budapesten, így a Gyurcsány nevével fémjelzett, de tulajdonképpen a liberálisnak és baloldalinak hazudott, de valójában a posztkommunista és az SZDSZ köreinek szellemi és faji előítéletességével és lopási potenciáljával megáldott rendszer természetes rothadásának utolsó, meglehetősen ronda fázisát látta testközelből. Foley asszony a jelentéktelen eseményen, jelesül egy nyugdíjasklub rendezvényén tartott előadása komoly felkészültséget árult el. Az összeszedett majd órás előadás – miután bemutatta Magyarország XX. századi történetét, méghozzá a lényeget jól megragadva – három témát boncolgatott. A korrupció, az antiszemitizmus és cigányellenesség, valamint a NATO kérdésköreit. Érdekes látni, hogy ez az asszony szereti és valamilyen szinten érti is Magyarországot, mégsem képes kiszakadni az amerikai paradigmából. Bár mind a zsidóság, mind a cigányság helyzetét objektívan írta le, jól látja a kommunizmus örökségét, a mérhetetlen és mindent meghatározó korrupciót, sőt bizonyos értelemben a magyar ember habitusát is érzi, mégsem jut túl a felszínen.

 Keresse a Magyar Fórumot április 23-án, csütörtökön az újságárusoknál! De már április 22-én 9 és 15 óra között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575

info@magyarforum.hu

Előfizetéssel kapcsolatos felvilágosítás: +36-30-7545-017

 Keresse föl a Magyar Fórum Facebook-oldalát! Ha elégedett annak tartalmával, akkor „tetszikelje”, idegen szóval „lájkolja” az oldalt.

 A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. áprilisa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

 11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.