vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.17. 

Az élelmiszer-hamisítás ellen

A NAV és a NÉBIH együttműködésével jelentősen javult az élelmiszer-biztonság Magyarországon

A Földművelésügyi Minisztérium évek óta hatékonyan fellép az élelmiszer-hamisítás és az élelmiszer-ágazatban tapasztalható, a feketegazdasághoz köthető tevékenységekkel szemben. Ezért is hozták létre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalon (NÉBIH) belül a Kiemelt Ügyek Igazgatóságát. Dr. Helik Ferencet, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetőjét arról kérdeztük, milyen lépéseket tesznek az élelmiszerpiac fehérítése érdekében.

 Mi a NÉBIH-en belül a Kiemelt Ügyek Igazgatóságának fő feladatköre?

 – 2012 őszén azért hozták létre a Kiemelt Ügyek Igazgatóságát, hogy elsőfokú szervezeti egységként az ország teljes területén, egy időben akár több helyszínen is a lakosság széles körét érintő illegális élelmiszerlánc-cselekményekben 0–24 órás hivatali időben eljárjon. A feladat megvalósítása érdekében jelentős gyakorlati tapasztalattal rendelkező kollégák kerültek az igazgatósághoz: élelmiszer-biztonsági szakemberek, állatorvosok, agrármérnökök, kertészmérnökök, a Nemzeti Adó és Vámhivatal hajdani dolgozói, revizorok, bűnügyi nyomozók, illetve jogászok, informatikusok. Mindez nem a közszféra létszámának emelésével járt. Fő feladatunk az illegális tevékenységek felderítése, tehát például szaktanácsadással, engedélyezéssel nem foglalkozunk.

 A nagy ünnepek és vásárok idején fokozottan történnek az ellenőrzések?

 – Ezeket a célellenőrzéseket nem a Kiemelt Ügyek Igazgatóságának munkatársai végzik, hanem részben a NÉBIH koordinálásával a megyei és a járási hivatalok. Igazgatóságunk egész évben előzetes adatgyűjtés, információk, társhatósági megkeresések alapján tervezi és végzi az ellenőrzéseket. Tehát nem a szezonális ellenőrzésekben veszünk részt. Természetesen, ha rendelkezünk olyan információkkal, hogy valaki Húsvét előtt nagyobb mennyiségben hoz be engedély nélkül tojást az országba, és a termékeket átpecsételi, vagy illegálisan állít elő készítményeket, akkor ezekben az ügyekben eljárjunk.

 Honnan szerzik be az információkat?

 – Amint említettem, saját informatikusaink elkészítették az adatbázisunkat. S ezek tartalmaznak vágási-, szállítási információkat. Már működik az EKÁR-rendszer is, amelynek célja az ÁFA megfizetésével összefüggő visszaélések visszaszorítása és az élelmiszer-biztonság növelése. Figyelemmel kísérjük a HUGO elektronikus útdíjrendszer adatait is. Kollégáink pedig a piacokon, különböző kereskedelmi egységekben úgy végeznek ellenőrzéseket, hogy nem fedik fel magukat, és tapasztalataik alapján kockázatbecslést készítünk. Nagyon sok információt kapunk a NAV-tól, és természetesen a lakossági bejelentéseket is kivizsgáljuk.

 Mit tudnak tenni, amikor egy árusnál hamis élelmiszert találnak?

 – Amennyiben az ellenőrzés során a termékről megállapítható, hogy hamisított, vagy az áru eredetét nem tudják igazolni, akkor azt lefoglaljuk, megsemmisítjük, és kiszabjuk a jogszerűen megállapított bírságot. Ha ÁFA- és adóelkerülés gyanúja is felvetődik, akkor értesítjük a NAV-ot. Amennyiben rossz minőségű termék forgalomba hozatalát tapasztaljuk, feljelentjük az árust a rendőrségnél.

 Az élelmiszerszektoron belül főleg mely ágazatoknál jellemző a hamisítás?

 – Nemcsak hamisításról, hanem az illegális tevékenységről is beszélni kell. Nagymértékben szennyezett a hússzektor, a tojásokkal is rengeteg visszaélés történik – főleg a Húsvét előtti időszakban. Sajnos az elmúlt két év tapasztalata azt mutatja, hogy bármilyen nagymértékben keresett, bevezetett márkát hamisítanak; így kakaóport, gesztenyemasszát, ásványvizet. Tehát nem csupán egy-két terméket hamisítanak.

 Nyilvántartják az élelmiszerhamisításon tetten ért vállalkozókat? A vevők tudják, hogy kik azok, akiktől rizikós terméket vásárolni?

 – Akik ellen azonnali végrehajtó eljárást foganatosítunk, felkerülnek a Földművelésügyi Minisztérium jogszabálysértési listájára. Ezen a listán két éven át szerepelnek azoknak az árusoknak, forgalmazóknak a nevei, akik hamisítottak, és bárminemű élelmiszerrel kapcsolatos visszaélést követtek el.

 A Magyarországon naponta mintegy tízmillió kilogramm elfogyasztott élelmiszernek hány százalékával lehetnek problémák?

 – Becslésünk szerint hazánkban egy lakos naponta egy kilogramm élelmiszert fogyaszt el, s ebbe még nem is számoltuk bele az ásványvizeket és az üdítőitalokat. Az elmúlt két évben a Kiemelt Ügyek Igazgatósa 5500 tonna élelmiszert vizsgált meg, s ebből 2000 tonnát kellett lefoglalni. Az arányok azt mutatják, hogy Magyarországon 98-99%-ban biztonságosak az élelmiszerek.

 A globális kereskedelmi lánc miatt akár 24 óra alatt eljuthatnak a fertőzött élelmiszerek a világon bárhova. Együttműködnek más államok hasonló szervezeteivel?

 – Az Európai Unión belül működik a gyors riasztási rendszer, melyet minden tagállam figyel, illetve a birtokába jutott információkat meg is osztja a különböző országok hatóságaival. Emellett minden állam elkészíti az éves mikrobiológiai és GMO monitoring tervet, a tervhez kapcsolódó útmutatót, értékeli a terv alapján megvalósult vizsgálatok eredményét, és az adatokat továbbítja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal részére.

 

Medveczky Attila