vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.24. 

Gyógyító fém

Elmúlt négy évtizedes tevékenysége és a kutatás-fejlesztés területén elért sikerei mára Európa legjobb 40 orvostechnikai gyártója közé emelték a vállalkozást

Az innovációs nagydíjat és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2014. évi innovációs díját idén a Sanatmetal Kft. kapta a Vortex poliaxiális csontlemez rendszerért, amelyet a traumatológiában használnak csonttörések ellátására. Farkas József, a Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy céljuk az emberek gyógyulásának elősegítése világszínvonalú traumatológiai, ortopédiai, gerinc- és fogászati implantátumokkal, innovatív eszközökkel.

 Mikor jött létre és mivel foglalkozik cégük?

 – A vállalkozás jogelődjét, az egri Finommechanikai Vállalatot 1967-ben egészségügyi bútorok, traumatológiai-ortopédiai implantátumok és vérterápiás szerelékek gyártására alapította a magyar állam. Amikor – 1992-ben – elkezdődött hazánkban a kisebb cégek átalakítási folyamata, akkor az üzem társasági formában működött, de még mindig állami tulajdonban. 1993-ban privatizálták a céget, és akkor került magyar tulajdonba menedzsmenti kivásárlás alapján, s felvettük a Sanatmetal Kft. nevet. A névválasztás nem véletlen, mert a sanatmetal gyógyító fémet jelent.

 Mit kell tudni a díjnyertes Vortex poliaxiális csontlemez rendszerről?

 – Nem kerülöm meg a kérdésre a választ, de előbb arról beszélek, hogy mi mindent gyárt a cégünk. Négy nagy termékcsoportról kell beszélnem. Az első termékcsoportunkon belül a traumatológia számára gyártunk eszközöket, tehát a baleseti sebészek ezekkel az implantátumokkal gyógyítják meg az eltört csontokat. Második termékcsoportunkba a csípő-és térdprotézisek, a harmadikba pedig a gerincsebészeti implantátumok tartoznak. A negyedik termékcsoportunk pedig a fogászati implantátumok köre. A Sanat Smile fogászati implantációs rendszer tervezése a legmodernebb trendek figyelembevételével történt, különös tekintettel az implantátumok formai és felszíni kialakítására. Maga a vortex szó örvényt jelent; s vannak olyan operációk, amikor egy csontlemezt tesznek rá a törött csontra, majd belehajtanak csavarokat a furatokba, s így rögzítik, stabilizálják a csonttöréseket. A vortex kifejezés azt jelenti, hogy a lemez speciális furatába mi egy 30 fokos kúp mentén bármelyik iránya be tudjuk hajtani a csavart. Egy súlyos törésnél a balesetet szenvedett egyén csontjai esetenként szinte „szétrobbannak”. Az a feladatunk, hogy a lemezen keresztül a csavar segítségével a tört darabokat stabilizáljuk. Erre a koncepcióra épült a szabadalom és az eljárásunk is, ráadásul limitáltuk, hogy hány darab ilyen lemezzel lehet az egész emberi testet „átfogni”. Magyar egyetemek és külföldi professzorok segítségével fejlesztettük, optimalizáltuk ezt a rendszert, s így jött létre a Vortex poliaxiális lemezcsalád.

 Magyarországon már megtörtént az első Vortex Distalis Radius (VDR) műtét?

 – Így van; nemcsak Magyarországon, hanem több mint tíz országban jelen vagyunk ezzel a rendszerrel. Ahhoz, hogy egy cég innovációs nagydíjat nyerjen el, nem elegendő csak a technikai innováció, hanem újításával a nemzetközi piacon is sikert kell elérnie. A nagydíj pontozásos rendszerében azt is figyelemmel követik, hogy milyen árbevételt, s milyen hozzáadott értéket ért el a cég. A Sanatmetalnak, ahhoz, hogy díjnyertes legyen, a piacon is sikert kellett elérnie. Így az, hogy Magyarországon kívül Oroszország, Mexikó, Dél-Afrika, Kína és az arab országok használják újításunkat, megteremtették annak a feltételét, hogy ez a sikertermék rövid időn belül jelentős hozzáadott értéket jelentett cégünk számára.

 Az ilyen típusú műtétet támogatja a magyar társadalombiztosítás?

 – Magyarországon a traumatológiai implantátumokat és a gerincimplantátumokat finanszírozza a TB. Pontosabban nem az implantátumot, hanem a műtéteket. Bizonyos rendszer alapján kiszámolják, hogy például egy csuklóműtétnek mennyi az értéke egy adott kórházban. S a kórházak döntik el, hogy a keret terhére – ami magában foglalja az operáló orvosok bérét, a műtő rezsiköltségét is – milyen típusú implantátumot szereznek be. A csípő- és térdprotézisek területére is vonatkozik ez a keret, és érthetetlen, hogy a hazai kórházak többsége a drágább külföldi implantátumokat, protéziseket használja a magyar gyártók olcsóbb termékei helyett.

 Mi állhat ennek a hátterében?

 – A kórházak vezetőinek kell abban dönteniük, hogy milyen terméket alkalmaznak. Elgondolkodtató, hogy alig 30%-ban használják a magyar kórházakban a magyar medikagyártók termékeit. Holott éppen ezek a gyártók a legnagyobb exportőrök. A Sanatmetal is 70%-ban exportálja termékeit, sőt a világvezető multinacionális cégek beszállítója. Mennyivel egyszerűbb és költséghatékonyabb lenne, ha a magyar kórházak, hasonlóan a franciákhoz, hazai világszínvonalú terméket használnának.

 A nemzetközi piacon való terjeszkedéshez szükséges a megfelelő humán erőforrás. Elegendő számú képzett külkereskedelmi szakembert foglalkoztatnak?

 – Az egyik legjelentősebb problémánkra kérdezett rá. Az egri székhelyű Sanatmetal árbevételének 8-12%-át fordítja évente innovációra. Az elmúlt húsz év alatt több ezerszeresére növekedett a cég bevétele, mégis a humán erőforrás jelenti számunkra a legnagyobb kihívást. Budapesten azért kellett műszaki irodát nyitnunk, hogy mérnökeink számát növeljük. A külkereskedők vonatkozásában még nehezebb a helyzetünk. Egerben főleg más szakmákból, leginkább angol–magyar tanárokból átképzett külkereskedők dolgoznak nálunk. Bizony most is alig találunk képzett külkereskedelmi szakembereket.

 A 2014–2020-as EU-s időszakban mire szeretnének pályázni?

 – A Sanatmetal a következő 4-5 évben átlagosan 20-25%-os bevételnövekedést tervez. Ehhez áttekintettük a gépparkunkat, kapacitásunkat, energetikai és külpiac-építési feladatainkat. Ennek megfelelően terveztük meg, hogy milyen pályázatokon szeretnénk részt venni. Nemcsak termék-innovációra pályáznánk, mert elértük a gyártási kultúrának azt a szintjét, hogy már technológiai transzfer lehetőségeink is vannak. Hosszú távú terveink között szerepel, hogy távoli országokban is Sanatmetal termékeket gyártó cégeket hozzunk létre.

 

Medveczky Attila