vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.24. 

Hetven év a művelődés szolgálatában
Kiss Gy. Csaba köszöntése

Hét évtized bizony semmiség, ha meggondoljuk, egy-egy ember életében milyen hamar eltelik… Mások tréfásan úgy tartják, csak akkor kezdődik az igazi élet. Többek között e megállapítások is elhangzottak április 2-án a Magyar Írószövetség székházában, ahol Kiss Gy. Csaba irodalom- és művelődéstörténészt köszöntötték barátai, ismerősei, hetvenedik születésnapja alkalmából. A József Attila-díjas ünnepelt az irodalomtudományok kandidátusa, az ELTE Művelődéstörténeti Tanszékének docense, tanulmányok és esszék szerzője. Pályája során a Zágrábi Egyetem, a nyitrai Konstantin Egyetem, a prágai Károly Egyetem vendégtanára volt, 2011 óta a Varsói Egyetem magyar szakos diákjait oktatja. Beszél németül, franciául, horvátul, lengyelül és szlovákul. Mindamellett közéleti múltja is jelentős: 1987-ben alapítóként jelen volt a Magyar Demokrata Fórum születésénél, és hat esztendőn át maradt a tagja – eleinte a választmányban, majd fél évig az elnökségben foglalva helyet. A rendszerváltás éveiben, a jelenkori magyar politikai élet legfontosabb időszakában tevékenyen részt vett hazánk közéleti struktúrájának megreformálásában, az új kulturális keretek kialakításában.

Az írószövetség klubtermében tartott születésnapi estjén Szentmártoni János elnök köszöntötte az egybegyűlteket. Méltató beszédében kiemelte, hogy Kiss Gy. Csaba egész életét a tanításnak szentelte, majd e szavakkal folytatta: „Csak hálával tartozik neki a Magyar Írószövetség, melynek ő az egyik iránytűje. Bátor és lényeglátó jelleme már a legendássá vált 1986-os közgyűlésen is megmutatkozott, nem beszélve az egyéb közügyekben vállalt feladatairól. Számos bölcs tanácsot, nemzetközi kapcsolatot köszönhetünk neki. Ő koordinálja az írószövetség dokumentumtárának feldolgozását is. Németh Lászlóval vallja, hogy szemünket ne folyton Párizsra vagy Berlinre, Brüsszelre vessük, mert amíg nem ismerjük elég közelről közvetlen szomszédainkat – azok kultúráját, mindazt, ami összeköt velük és ami megkülönböztet tőlük –, addig saját magunkat se határozhatjuk meg és helyezhetjük el a XXI. század Európájában.” Valóban, Kiss Gy. Csaba munkássága arra ösztönöz, hogy ne a sebeinket nyalogassuk, hanem tegyük meg együtt az előbbre vivő lépéseket.

A szónokok sorában Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke következett, aki kijelentette: a születésnapos életútja több olyan újjászületést tartalmaz, amely a történelmet is alakította. Úgy fogalmazott: „A jó Isten engem ahhoz segített, hogy annak a politikai aranycsapatnak lehettem kisinasa, munkása, amely többek között az 1979-es Fiatal Írók Találkozóját szervezte, s amelynek egyik szereplője, megszólalója voltál. Aztán a Bethlen Gábor Alapítvány titkárságán dolgozhattunk együtt. Ezt követték a politikai aranycsapatnak nevezhető MDF-alapítók, a Lakiteleki Sátortalálkozó szervezői. Nehéz ezt megfogalmazni, de egyre több gyászbeszédet kell elmondani, egyre több megrendüléssel fogadott hírt kell feldolgoznunk. Ezért nagyon jó érzés, ha egy születésnapon vagyunk együtt.” Ezt követően Lezsák Sándor időutazásra hívta a jelenlévőket: az ünnepelt számára a születése napján, 1945. április 2-án megjelent újságok gyűjteményét hozta. Címszavakat, rövid részleteket olvasott fel a hajdani újságokból, felidézve a történelmi időszakot. Az idézetekben többek között Rákosi Mátyás és Kádár János neve is elhangzott…

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója, Bíró Zoltán (az MDF kezdetének egyik vezéralakja) arról beszélt, hogy immár ötven éve ismeri személyesen Kiss Gy. Csabát – és emlékezete szerint mindig állandóan úton volt: hol Prágában, hol Pozsonyban vagy éppen Zágrábban tartózkodott. Hozzátette: „Ezek az utak komoly dolgok voltak, hiszen egy olyan misszió kerekedett ki belőlük, amely Kelet-Közép-Európa képének hiteles megrajzolásához vezetett. Csaba műveltségével, nyelvi képességeivel hazánk érdekeit szolgálta.” Végül tréfásan hozzátette: az ünnepelt igazi úriember, aki nem néz televíziót és nem vezet gépkocsit – vonattal utazik.

A családias hangulatú ünnepségen felszólalt még Kovács István történész, író, műfordító, hazánk volt krakkói főkonzulja; Sebestyén Ilona, a Nap Kiadó igazgatója; Gróh Gáspár irodalom- és művészettörténész. A születésnapos legújabb, Budapest–Zágráb: oda-vissza című könyvét B. Lukács Gábor mutatta be a közönségnek. E kötet érdekessége, hogy hamarabb látott napvilágot horvátul, mint magyarul. Lapjairól az elkötelezettség, a tudásvágy, a megértés köszön vissza az olvasóra – a szöveg azt emeli ki, hogy Kelet-Közép-Európa népeiben mi a közös. A rövid köszöntők sorában e tudósítás írója is beszédet mondott, hangsúlyozva: Kiss Gy. Csaba munkássága arra tanít, hogy a kultúráról és a politikáról mindig európai összefüggésekben kell gondolkodni. Így érdemes.

 

Zsille G.