vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.24. 

Šešelj a hágai főügyész leváltását követeli

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt (SRS) elnöke, hágai vádlott ma a hágai főügyész leváltását követelve kérelmezte a hágai Nemzetközi Törvényszéktől (ICTY), hogy kezdeményezzen fegyelmi eljárást Serge Brammertz főügyész ellen.

 Šešelj az SRS sajtótájékoztatóján kifejtette: a reggel átadott kérelemben azt követeli, hogy a bírói tanács az igazságszolgáltatás akadályozása miatt indítson fegyelmi eljárást Brammertz ellen, illetve kezdeményezze leváltásának folyamatát az ENSZ Biztonsági Tanácsánál. Követeli továbbá Brammertz mentességét is az ellen folyó további eljárásban.  

A radikálisok szerint a főügyésznek kell vállalnia a következményeket azért is, mert későn nyújtotta be panaszát a Šešelj ideiglenes szabadlábra helyezéséről szóló döntés kapcsán, és amiért – mint kifejtik – ezt a horvátországi és más európai uniós parlamenti képviselők nyomására tette, írja a Beta hírügynökség.

 „A rendelkezésre álló információink szerint Brammertz Zágrábban sok pénz kapott azért, hogy a határidő után indítsa el ezt a folyamatot” – hangoztatta Šešelj, aki szerint eljárást kell indítani ebben az ügyben, függetlenül attól, hogy visszatér-e a hágai fogságba.

 A hágai vádlott radikális vezér megismételte: önszántából nem fog visszatérni Hágába, ahonnan tavaly novemberben engedték haza súlyos egészségi állapota miatt.

 Mint arról hírt adtunk, a hágai ügyészség a minap azt követelte a bíróságtól, hogy sürgősen hajtsa végre azt a határozatot, amelynek értelmében visszavonják a Šešelj szabadon bocsátására vonatkozó döntést.

 A Serge Brammertz által aláírt közlemény szerint követelik a fellebbviteli tanácstól, hogy rendelje el a bírói tanácsnak, hogy a javaslattal kapcsolatos döntés meghozatala után lekésőbb egy nappal vonja vissza az ideiglenes szabadon bocsátásra vonatkozó határozatot. A fellebbviteli tanács egyébként már március 30-án elrendelte a bírói tanácsnak, hogy „azonnal” adjon ki rendeletet a döntés visszavonására, és rendelje el Vojislav Šešelj számára a scheveningeni fogdába való visszatérést. Az ügyészség szerint ez „a fellebbviteli tanács egyértelmű határozatának indokolatlan késleltetése”, s meglátásuk szerint Šešelj egészségi állapota „irreleváns a döntés végrehajtása kapcsán”.

 

(vajma.info)