vissza a főoldalra

 

 

 2015.04.24. 

Megbírságolták a kétnyelvű utcatáblák kihelyezőit

Hivatali visszaélés miatt bűnügyi feljelentést tett a bíróságon, illetve az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordult az a két marosvásárhelyi fiatalember, akit március 20-án a helyi rendőrség azért bírságolt meg, mert az ingatlantulajdonos kérésére kétnyelvű utcanévtáblát helyezett ki a szülészeti park egyik magánházára – adja hírül Szucher Ervin a kronika.ro-n.

 Barabás Miklóst és Benedek Lehelt – a Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen! nevű mozgalom tagjait – a 2013-as keltezésű 185-ös, reklámanyagok szabálytalan kifüggesztésére vonatkozó törvény alapján egyenként ötezer lejjel bírságolta meg a helyi rendőrség. A jogszabály szerint reklámfeliratokat csak a városháza hirdetési tábláin szabad kifüggeszteni.

 „Erősen szegényes a marosvásárhelyi rendőrök fantáziája, hiszen a székely zászló esetében is azt írták a büntetési jegyzőkönyvbe, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) törvénytelenül tűzte ki a reklámzászlót. Úgy látszik, hogy a magyar ügyekre egyebet nem képesek kitalálni. Amúgy még soha nem hallottam olyasmiről, hogy az utcanévtáblákat a hirdetési pannóra kellene kifüggeszteni" – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a megbírságolt fiatalemberek jogi képviseletét felvállaló Kincses Előd.

 Barabás Miklós azt nem érti, miért csak a kétnyelvű utcanévtáblák számítanak reklámanyagnak, mindaddig, amíg a városban számos, saját készítésű egynyelvű utcanévtábla is ékesíti az épületek homlokzatait vagy a kerítéseket. Barabás szerint rendkívül meglepő és megalázó az, amit pontosan huszonöt évvel Marosvásárhely fekete márciusa után tettek velük a helyi közösség védelméért alkalmazott fekete ruhások.

 „Furcsa, hogy 2015-ben a magát a kisebbségvédelem mintaországának tartó Romániában ilyesmi előfordulhat. Mint ahogy az is furcsa, hogy a kétnyelvű utcanévtáblák ügyét az RMDSZ-nek huszonöt év leforgása után sem sikerült megoldania" – háborgott a történtek miatt Barabás Miklós, aki Benedek Lehel kollégájával együtt reméli, hogy jogtipró visszaélése miatt a két szolgálatos rendőr – Radu Boaru és Ciprian Cizmaş –, valamint felettesük, Valentin Bretfelean elnyeri a büntetését, ők pedig megússzák a tetemes büntetést. Erre precedens is van, hisz az elmúlt években a bíróság eltörölte az összes olyan etnikai „színezetű" pénzbírságot, amit a helyi rendőrség szabott ki magyar nemzetiségű személyekre.

 „Vásárhely olyan lesz, mint egy kínai falu"

 A helyi rendőrség vezetője, Valentin Bretfelean sem ül tétlenül. A kroniak.ro-nak elmondta, hogy a közeljövőben minden háztulajdonost felszólít a kétnyelvű utcanévtáblák eltávolítására. „Aki nem veszi le, azt 30 ezer lejjel büntetjük. Ezek a táblák törvénytelenek, hisz maga az utcanevek lefordítása is törvénybe ütköző cselekedet" – szögezte le a rendőrfőnök. Bretfelean ugyanakkor hozzátette, hogy az építkezési rendszabályok sem teszik lehetővé a táblák engedély nélküli kifüggesztését. „Ha ezt nem fékezzük meg, Marosvásárhely olyan lesz, mint egy kínai falu!" – fogalmazott Valentin Bretfelean.

 Kérdésünkre, hogy a történtek után a Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen! akciócsoport miként folytatja a tevékenységét, Barabás Miklós elmondta, hogy hamarosan erről is döntenek, addig is át kell gondolniuk a tervüket. A szervezet önkéntesei egyébként az elmúlt hetekben mintegy 80 kétnyelvű utcanévtáblát helyeztek ki Marosvásárhelyen olyan épületek utcafrontjára, amelyek tulajdonosai korábban beleegyeztek ebbe.

 Amint arról korábban beszámoltunk, a helyi rendőrség tavaly 30 ezer lejjel bírságolta meg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) marosvásárhelyi szervezetét, amiért székházára kitűzte a Bretfeleanék által reklámanyagnak minősített székely lobogót. A bíróság az óvás nyomán csak részben adott igazat az EMNT-nek: ítéletében a pénzbírságot megrovásra enyhítette.

 A helyi rendőrség egyébként korábban a vásárhelyi Lakó Péterfi Tündét is megbírságolta, amiért 2013 októberében az Itthon Vagyunk Egyesület tagjaival kétnyelvű terméknévfeliratokat osztogatott egy marosvásárhelyi piacon. A bíróság jogerős ítéletében figyelmeztetéssel helyettesítette a bírságot – írja a kronika.ro.

 

(Forrás: erdely.ma)