vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.07. 

Diákrendőrség

Rendvédelmi fakultáció a gimnáziumokban

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság idén is meghirdette Student Police programját. Csonkáné Huszár Anita alezredes asszony: a diákok betekintést nyerhetnek a rendőrség munkájába és teljesítik az érettségihez szükséges közösségi munkát.

 Mikor, milyen célból és mely korosztály számára hozták létre a Student Police programot?

 – 2010-ben indítottuk el a programot, mert azt tapasztaltuk, hogy a Balaton-parton és Horvátországban sikeresen dolgoznak diákrendőrök. Tudjuk, hogy bár Komárom-Esztergom kis megye, de számos idegenforgalmi látványossággal büszkélkedhet, ezért öt éve úgy határoztunk, hogy a turisták védelme érdekében bevezetjük a Student Police projektet a középiskolás korosztály (14–18 évesek) számára. Kezdetben önkéntes munkaként hirdettük meg a programot úgy, hogy fizetést nem kapnak az abban résztvevők.  

Most már kapnak pénzt a diákok?

 – Most sem, viszont azok, akik részt vesznek ebben a programban, nem csupán a rendőrség munkáját ismerhetik meg, hanem teljesítik az érettségihez szükséges 50 órás közösségi szolgálatot.

 Mennyire nehéz a fiatalokat megszólítani, hogy csapjanak föl önkéntes diákrendőrnek?

 – Nehézségről nem beszélhetünk, a diákok nagyon szívesen jelentkeznek erre a feladatra; idén a megye öt városában több mint százhúsz fiatal dolgozik.

 Lányok is?

 – Hogyne, már a rendőri állományon belül is egyre több nő szolgál, és a diákrendőrök fele lány.

 Hol és milyen feladatot kell a jelentkező diákoknak megoldaniuk, s mennyire fontos az idegen nyelv ismerete?

 – A részvételnek nem kritériuma, ám természetesen kifejezetten hasznos és előnyös az idegen nyelv tudása. A diákrendőrök a komáromi Monostori Erődben, a strand területén, Tatán a belvárosban a fesztiválok idején, és az Öreg-tó környékén, Tatabányán a belvárosban és helyi fürdőben, Esztergomban a Bazilika környékén és a fürdő területén, és Dorogon – bár ott kevésbé jelentős az idegenforgalom – teljesítenek szolgálatot a diákrendőrök. A fiatalok a rendőrség által biztosított figyelemfelhívó, háromnyelvű szóróanyaggal – ami bűn- és baleset-megelőzési és áldozatsegítési tájékoztató – járják a városok és a strandok területét. A diákrendőrök emellett tájékoztatást és útbaigazítást adnak a hozzájuk forduló turistáknak. A fiatalok egységes fehér pólóban, rajta Student Police emblémás kitűzővel „járőröznek”.

 Fel is készítik a jelentkezőket a feladatokra, és az esetleges incidensekre?

 – A tanév végén meghirdettük a programot, s a jelentkezők számára a nyári szünet első hetében megtartottuk a felkészítést a városi kapitányságokon. Ott beszélték meg a szolgálati beosztást is. Napi munkavégzésüket a kijelölt rendőrök mentorként koordinálják, tőlük kapják meg reggelente az eligazítást. Felhívjuk a diákok figyelmét, hogy nem intézkedhetnek, nincs rendőri hatáskörük, feladatuk a lakosság és a turisták segítése, és tanácsadás. Amennyiben bűncselekményt tapasztalnának, hívhatják a mentorukat. Eddig még soha nem inzultálták a diákrendőröket, s bízunk benne, hogy erre a jövőben sem kerül sor.

 A lakosság, a pihenni vágyók elégedettek a diákrendőrök munkájával?

 – Csak pozitív visszajelzések érkeztek hozzánk. Nagyon örülnek a lakosok és turisták a fiatalok jelenlétének, azért is, mert azokon a területeken, ahol a diákrendőrök szolgálnak megszűntek a tipikus nyári bűncselekmények, így a strandok területén a lopások, a gépkocsifeltörések és a kerékpárlopások. Tehát a programnak jelentős a bűnmegelőző hatása.

 Elképzelhető, hogy néhány fiatal, aki részt vesz ezen a különleges nyári munkán, rendőrnek jelentkezik?

 –Nem kizárt, mert a megye több gimnáziumában bevezették a rendvédelmi fakultációt, s az azt választó diákok közül sokan jelentkeznek erre az önkéntes feladatra. Egyértelmű, hogy azok a tanulók, akiket jobban érdekel a rendőri munka, szívesebben vállalják a Student Police programban való részvételt.

 

Medveczky Attila