vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.07. 

Vállald a legnagyobbat!

Kocsis István Magyar Szeretet Rendjelére

Hetvenöt éves barátunk, Kocsis István úgy bujdokol – főt felvetve – a magyar színházi életben, mintha neki kellene szégyenkeznie a ritka színpadra kerülésekért. Noha nekünk kell, rendezőknek, dramaturgoknak, színházi mindeneseknek, kritikusoknak, újságíróknak. Igaz, lámpások, erős fénnyel világítók, néha kigyúlnak a feje fölött – ilyen volt az Újszínház napokkal ezelőtti bemutatója (Az áldozat – Szent Margit legendája) –, de hol marad a sok évtizeddel ezelőtti lelkesedés? Amikor – az író még otthon volt Erdélyben – az Árva Bethlen Kata ezer előadása (magam is többről írtam), a Bolyai János estéje, a Magellán, a Tárlat az utcán, A nagy játékos Budapesten át Szabadkától Veszprémig az író dicsőségét zengte.

Nemcsak a kor, de a kor lelkülete, és a magyar színházi élet is megváltozott. Új igények, új nemzedékek ütötték föl a fejüket. Ma már nem szokás – jobb körökben tiltják is – az egyetemes magyarságról, az összetartozás fontosságáról beszélni. Az egyén (az individuum) ügyes-bajos dolga győzött (vagy győzni látszik?) a közösség sorsproblémái fölött. Szabadság, szeretet, önfeláldozás, felelősség, a közjó tisztelete sutba dobandó fogalmak, az író ne népéért, népe szabadságáért küzdjön, hanem a minél nagyobb kenyérért. Magyarán – csak az önboldogító pénz érdekelje. Mit neki az éhezők, a szenvedők nyomora!

Amikor Kincses Elemért, a marosvásárhelyi rendezőt arról faggatták, hogy „Mi izgatja legjobban a színházban?”, így felelt: „Mindenfajta erőszak, elnyomás elleni tiltakozás, a poézis, a csend és végső soron a szenvedély”. A választ Kocsis István is adhatta volna. Az az író, aki – hősei bizonyítják – avval bizonyítja felelősségét, hogy mindig, minden nehézség ellenére a legnagyobbat vállalja! A lehetetlent, a szinte megvalósíthatatlant. Poétikus drámái nem ismernek olyan falat (pedig nem egy hatalom – Ceausescu, Kádár – sokáig vakolta), amely áttörhetetlen volna, olyan bástyát, amelyet – lett légyen a legerősebb sziklából – ne tudna átbökni az igazmondás nyila.

Ezt a nyilat hosszú ideje, amióta az író a Szent Korona tan tudós búvárlója lett, Égi Hatalmak is élesítik. Nincs tudásom, hogy vitassam eme kitágított horizont értéktermő, értéktudatosító képességét. Nekem továbbra is az a golgotai kereszt – a szenvedés általi megváltás – marad meg, amelyet többek közt Bolyaija, Árva Bethlen Katája és az újabb korszak hőse, az Égi Térbe nyújtózkodó Szent Margit képvisel.

Az áldozat – Magyar szentek (2013) című kötet élményteli előszavában olvashatjuk: „Ha a katarzis által a Színház tanítja az elvarázsolás ősi tudományát, akkor válasszuk ki színházunk számára a legmegfelelőbb teret és időt… Kórusban mondtuk: Amely térben és időben élünk, abban a térben és időben élni lehetetlen, ezért elvarázsoljuk a teret és az időt; tehetjük, mert mi valódi művészek vagyunk!”

Kocsis István is ilyen valódi, a varázsolás – égi földi varázslat – tudományát életelixírnek, boldogság-vitaminnak, az igazságot kivívó erőnek tudó művész. Író, akit a tolla a népszolgálat nemes ügyéhez irányít.

Mit kívánhatnánk mást, a Magyar Szeretet Rendjel – barátaink megbecsülése – továbbra is segítse, elméjét frissen tartva, további munkásságában!

 

Szakolczay Lajos