vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.07. 

Egy férfi, két eset

Siófokon és a Vasas Kubala Akadémiánál is sportigazgató lett Kovács Zoltán

Nem éppen gyakori, hogy egy sportvezető egyszerre kapjon felkérést két olyan feladatkör betöltésére, amely külön-külön is egész embert kívánna. Az Újpest korábbi kitűnő csatára, az immár évek óta vezetőként dolgozó Kovács Zoltán most ebben a megtiszteltetésben részesült. Amellett, hogy az NB II-ben szereplő Siófok sportigazgatója lett, ugyanilyen munkakörben a Vasas Kubala Akadémiánál is munkát vállalt. A kettős szerep előnyeiről, az abban rejlő lehetőségekről, valamint a rövidebb és hosszabb távú célokról egyaránt kifaggattuk az egykori gólvágót.

 Nem maradt sokáig munka nélkül azután, hogy márciusban felállt az Újpest sportigazgatói székéből. Számított arra, hogy ilyen rövid idő múltán ilyen rangos feladatokat kap?

 – Miután a labdarúgás az életem, reménykedtem benne, hogy előbb-utóbb megtalál egy olyan feladat, ami egyszerre jelent kihívást és nagyszerű lehetőséget is. Úgy gondolom, hogy a mostani, kettős feladatkör, amelyre felkérést kaptam, ilyen, így örömmel vágtam bele a munkába.

 Egyszerre lett két helyen is sportigazgató, Siófokon, illetve egy fővárosi labdarúgó-akadémián. Hol van kapcsolódási pont a két klub között?

 – A kapcsolódási pontot György Tamás személye jelenti, aki régóta elkötelezett támogatója a Vasasnak, valamint a klub saját utánpótlás-bázisának, a Vasas Kubala Akadémiának, és a közelmúltban mentőövet dobott az NB II-es Siófoknak, amelynek révén ő lett a Balaton-parti klub többségi tulajdonosa. Ő kért fel arra, hogy sportigazgatóként segítsem a munkáját úgy a Vasas Kubala Akadémiánál, mint Siófokon.

 Sportigazgatóként mi lesz a feladata az egyik, illetve a másik munkahelyén? Miben lesz eltérés a két feladat között?

 – Siófokon lényegében ugyanazt kell csinálnom, amit korábban Újpesten, illetve Diósgyőrben is csináltam. Feladatom lesz a csapat játékoskeretének kialakítása, a szakmai célok meghatározása, a szakmai irányvonal rövid és hosszabb távú kijelölése, valamint a játékosügynökökkel, menedzserekkel való folyamatos kapcsolattartás, tárgyalás. Az előbb felsorolt dolgokba persze sok minden beletartozik, hiszen más a napi munka most, amikor az átigazolási időszakban, a bajnokság kezdetén vagyunk, és más lesz majd akkor, amikor zajlik a bajnokság. Azt is nagyon fontos kiemelni, hogy a közvetlen szakmai irányítás a csapat mellett dolgozó edzők feladata és hatásköre, abba tehát én nem szólok bele. Ahogyan én is fontosnak érzem, hogy szabadon, a saját elképzeléseim szerint végezhessem a munkámat, ugyanez kijár az edzőknek is. Ettől függetlenül persze a játékoskeretek kialakításakor és a szakmai célok meghatározásakor szoros együttműködésben dolgozunk a csapat szakvezetőjével, Goran Kopunoviccsal, valamint György Tamás tulajdonossal. Ami az akadémiát illeti, ott a növendékek sorsának egyengetése, a tehetségek menedzselése, valamint a nálunk pallérozódó játékosok felfelé áramoltatásának elősegítése lesz a legfontosabb feladatom.

 Ez azt jelenti, hogy a Vasas Kubala Akadémia legtehetségesebb játékosai előtt megnyílhat az út az élvonalbeli szereplés felé?

 –Pontosan azt jelenti, igen, sőt miután a Siófok az NB II-ben szerepel, arra is van lehetőség, hogy akár az NB II-ben kaphassanak lehetőséget azok a fiatalok, akik tehetségesek ugyan, ám az NB I-re még nem biztos, hogy érettek. Ez egy nagyon szép, ugyanakkor nagyon felelősségteljes feladat, remélem, hogy sok tehetséges játékos karrierjének előmozdításában tudok majd tevékeny részt vállalni.

 Ha már szóba hozta a tehetségeket: hogy áll ezen a téren a Kubala Akadémia, és általánosságban, összevetve a többi labdarúgó-akadémiával, hová lehet besorolni az akadémiák mezőnyében?

 – Sokan tudják rólam, hogy a három gyermekemből kettő évek óta a Vasas Kubala Akadémia korosztályos csapataiban futballozik, így már csak a fiaim sorsán keresztül is régóta rálátásom volt a hazai utánpótlásra, valamint azon belül a Kubala Akadémiára is. Vannak nagyszerű tehetségei az akadémiának, és ez nemcsak most van így, de az elmúlt években is rendre így volt. Számos, egykor a Kubala Akadémián nevelkedett fiatal szerepel immár az NB I-ben, vagy a másodosztályban, méghozzá csapata alapembereként. Kérdése második felére válaszolva azt tudom mondani, hogy miután nemrégiben alkalmazottja is lettem a Vasas Kubala Akadémiának, nem volna etikus, hogy én minősítsem, vagy éppen rangsoroljam saját magunkat. Szerencsére azonban erre nincs is szükség, ugyanis az MLSZ nemrégiben alapos felmérés alá vonta a magyarországi labdarúgó-akadémiákat. A Belgiumban kifejlesztett Double Pass-rendszer jóvoltából elvégzett átfogó felmérés számos adatot és információt begyűjtve, és azokat komplexen értékelve objektív képet adott az akadémiák működési hatékonyságáról. Ennek hivatalos eredménye ugyan nem publikus, ám a hozzánk eljutott információk alapján a Vasas Kubala Akadémia szinte minden összevetésben jól teljesített. Vagyis nem állunk rosszul. Igaz, ez nem lehet ok arra, hogy hátradőljünk, ellenkezőleg: miután a felmérés során az derült ki, hogy az akadémián alapvetően színvonalas munka folyik, éppen ezért van szükség arra, hogy a meglévő kisebb-nagyobb hiányosságokat megpróbáljuk kiküszöbölni. Emellett a pályán elért eredmények rendre azt mutatják, hogy külföldön valamiért jobban, hatékonyabban folyik a nevelőmunka. Különösen igaz ez a mentális felkészítésre. Ezért törekednünk kell arra, hogy nálunk is a külföldi nevelőegyesületekben folyó munka legyen a mérce, ahhoz sikerüljön felnőnünk. Ez nem egyszerű feladat, ám mégis meg kell valósítani. Szeretném, ha akár vezetői, akár edzői szinten tanulnánk azoktól, akik nálunk valamit jobban csinálnak, és az így begyűjtött tapasztalatokat beépítenénk a saját képzésünkbe.

 A Siófok csapatára visszatérve: az már az ön döntése volt-e, hogy a korábbi Fradi- és Újpest-csatár, a szerb Goran Kopunovics lett a gárda vezetőedzője? Ha igen, akkor miért éppen rá esett a választása?

 – Igen, én kértem fel őt edzőnek. Kopunovics a csapattársam volt Újpesten, akkor ismertem meg közelebbről. Igazi szerb mentalitású ember, akinek példaértékű játékosmúltja is van. Kizárólag az elvégzett, kemény munkában hisz, és mindemellett kiválóan beszéli a nyelvünket, így magyarul tud szólni a játékosainkhoz, ami szintén nagyon fontos. Sokat várunk tőle, felkészültségében, szakmai hozzáértésében pedig maximálisan megbízunk. Nemcsak a vezetőedzőnk van már meg, de az egész stáb is összeállt. Goran Kopunovics munkáját Szlezák Zoltán és Szűcs László fogja majd segíteni.

 Milyen célokat fogalmazott meg csapatai, illetve saját maga számára az egyik és a másik állomáshelyén?

 – Az akadémia céljait illetően fontosnak tartom, hogy meglévő értékeinket megőrizzük, fejlesszük. Élő, működő kapcsolat kialakítását szeretném elérni az élvonalbeli és a másodosztályú klubok, valamint az akadémia között. Az MLSZ példaértékű kezdeményezése, miszerint a magyar játékosokat szerepeltető klubokat nyíltan és egyértelműen támogatja anyagilag, nagy lehetőség az akadémiák számára, így a Vasas Kubala Akadémiának is. Az ebben rejlő lehetőségeket ki kell aknázni. Emellett játékos-pályafutásom során megtanultam győzni. Ez is egy képesség, ami tanulható, ám megfelelő mentális felkészültséget igényel. Szeretném, ha ebből sikerülne minél többet átadni az akadémia fiataljainak, hogy olyan játékosok kerüljenek ki tőlünk, akik nem csupán tehetségesek, de mentálisan is felkészültek és a győzelem titkát is ismerik. Ami pedig a Siófokot illeti, számomra a világon semmi jelentősége annak, hogy ezúttal a másodosztályban szerepel a csapatom. Ugyanez a legfőbb elvárásom a játékosainkkal szemben is. Az elveim nem változtak, kizárólag a dolgozni szerető, fejlődni akaró játékosok számára lesz hely hosszú távon a csapatnál. Hála a tulajdonos által biztosított feltételeknek, a háttér mindkét helyen adott a nyugodt, építő jellegű munkavégzéshez. Amit szerződésben vállalunk a hozzánk szerződő játékosoknak, edzőknek, azt biztosítani is tudjuk számukra. Látva azt, hogy például idén tavasszal is előfordultak sajnálatos esetek, amikor klubok anyagi okok miatt dőltek be, ez kiemelkedően fontos dolog.

 

Kovács Attila