vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.07. 

A B-terv

Titkos, ötfős munkacsoportot hozott létre Jánisz Varufákisz (képen) volt görög pénzügyminiszter januárban, miután pártja, a Sziriza megnyerte a választásokat. Feladatuk az volt, hogy B-tervet készítsenek arra az esetre, ha a hitelezőkkel megszakadnának a tárgyalások.

A terv el is készült. Ha végrehajtották volna, egy gombnyomással párhuzamos pénzügyi rendszert hozhattak volna létre, amellyel megkerülhették volna az Európai Bizottságot és az Európai Központi Bankot. Sőt minden további nélkül bevezethették volna a drachmát. A csoport tagja volt egy programozó is, aki feltörte a görög adóhivatal informatikai rendszerét, és befektetőknek beszélt a tervről

A volt pénzügyminiszter egy héttel lemondása után befektetőknek beszélt a B-tervről és a munkacsoportról, a beszélgetés átiratához a görög Kathimerini újság jutott hozzá. A görög sajtóban Jánisz Varufákisz szavait úgy értelmezték, hogy titokban a drachma bevezetésére készült, árulással vádolták, az ellenzék pedig magyarázatot követelt Alexisz Ciprasz miniszterelnöktől. Varufákisz a Telegraphnak elismerte, hogy valóban elhangzottak azok a mondatok, melyeket a Kathimerini neki tulajdonított.

 A miniszterelnök utasítására

 Hangsúlyozta viszont, hogy a terv kidolgozására Alexisz Ciprasz miniszterelnöktől kapott felhatalmazást, nem követett el árulást. Varufákisz a görög népszavazás után végre is akarta hajtani, de Ciprasz nem engedélyezte, ezért mondott le. Varufákisz azt is tagadta, hogy be akarta volna vezetni a drachmát. A létrehozandó párhuzamos pénzügyi rendszer euróban működött volna, de az összegeket könynyedén drachmára lehetett volna váltani, ha erre szükség lett volna.

Az adóhivatal informatikai rendszerét azért kellett feltörni, mert a pénzügyminisztériumban az állami bevételekért felelős hivatal a hitelezők (az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF) felügyelete alatt állt, mondta Jánisz Varufákisz. Ha nyilvánosan kezdenek felkészülni a párhuzamos pénzügyi rendszer létrehozására, a hitelezők azonnal tudomást szereztek volna a terveikről.

 Ciprasz nem hagyta jóvá

 A volt pénzügyminiszter szerint a terv készen állt a végrehajtásra, csak a miniszterelnök jóváhagyására vártak. „De amikor eljött az idő, rádöbbent, hogy túl bonyolult lenne. Nem tudom, mikor hozta meg ezt a döntést. Én a népszavazás estéjén tudtam meg, mire jutott, ezért adtam be a lemondásomat” – nyilatkozta Varufákisz.

 Elrettentésnek kell a görög kilépés

 Jánisz Varufákisz szerint Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter úgy látja, az eurózóna jelen állapotában nem működőképes, valamilyen szintű politikai unióra is szükség van. Varufákisz szerint német kollégája egyértelműen közölte vele, ha a görögök kilépnek, utána nyomást tud helyezni Párizsra, hogy egyezzenek bele, Brüsszelnek legyen beleszólása az eurózóna tagállamainak költségvetésébe.

Varufákisz úgy látja, Schauble nem mondott le tervéről: pontosan tudja, hogy az újabb hitelcsomag sem mentheti meg Görögországot, a német pénzügyminiszter csak kivár.

 

Sz.