vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.07. 

Berlusconi és Putyin

Az orosz kormány gazdasági miniszteri tisztségét és orosz állampolgárságot kínált Silvio Berlusconinak Vlagyimir Putyin orosz elnök – írta a La Stampa című olasz napilap a volt olasz kormányfőre hivatkozva. „Olaszországban háttérbe vagyok szorítva, Putyin pedig azt mondta, hogy kész megadni nekem az állampolgárságot, és rám bízni a gazdasági minisztérium vezetését” – mondta állítólag Silvio Berlusconi a születésnapi vacsoráján.

A volt kormányfő kijelentéséről az egyik vendég számolt be, az olasz lap őt idézte. Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője az orosz elnök morális támogatásáról biztosította régi barátját, az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint, melyben megerősítette, hogy „Putyin és Berlusconi régi barátok. Továbbra is tartják a kapcsolatot, ez igazi jó baráti viszony”. A La Stampa vezércikkírója, azért élcelődött a lap első oldalán a közkedvelt volt elnök állítólagos kijelentésén, mert még mindig Berlusconival a címlapon érik el a legnagyobb eladott példányszámot. Az alaphír kacsagyanús, de a La Stampánál ez nem számít, a vezércikkíró csupán Berlusconi ellen akart írni valamit. Cikkében arról próbál vicceskedni, ha valóban Oroszországba menne, Berlusconi, akkor „kommunista típusú ötéves terveinek bukását ezúttal nem lehetne a bírák és az újságírók túlhatalmának betudni, hisz ez egy olyan csapás, amitől Oroszország jó ideje megszabadult”. S a legfontosabb értekezleteket nyilván „éjfél után tartanák Putyin nyaralójában (…) fiatal közgazdásznők egy csoportjával”.

Az viszont nem kacsa, hogy Giuseppe Ferrarello, Gangi polgármestere úgy döntött, hogy elad 20 házat, melyekért cserébe egy eurót, tehát egy csésze kávé árát kéri, és azt, hogy a vásárló garantálja, hogy helyreállítja a megvásárolt épületet.

A Palermóhoz közeli, 7200 lakosú Gangi polgármestere, azért találta ki az eladást, mert így akarja megmenteni a várost, ami folyamatosan veszti az épületeit és lakóit. Gangiban már a régi görögök is éltek.

Az első pillanatra olcsó mulatság, bár annak látszik mégsem az, hiszen 35 ezer euróra becsülik a restaurálás költségeit házanként. Ezzel együtt sokakat érdekelt az ajánlat, mert a házak felét már megvették Olaszország más részeiből, de az Egyesült Arab Emirátusokban is akadt vevő.

A város mai központját 1300-ban építették. A hetvenes években még több mint 10 000 ember élt Gangiban, de az elmúlt évtizedekben a lakosok száma folyamatosan csökken. Az elhagyott épületeket pedig az összeomlás fenyegeti. Nem Ferrarello egyébként az első, aki így próbálja megmenteni a városát. 2011-ben a szintén szicíliai Salemi városát Vittorio Sgarbi, ismert olasz művészettörténész, akarta megmenteni. Salemi akkor néptelenedett el, amikor 1968-ban földrengés rázta meg a területet.

Salemi esetében azonban hiába kínálták egy euróért az épületeket, azokat a helyi ügyészség omlásveszélyesnek tartotta, és az adásvételeket leállította.

Szintén egy euróért kínálják a házakat a 98 lakosú liguriai Carrega Ligurében is. Ott is a vevőnek kell állnia a romos épületek helyreállítását.

 

Sz.