vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.14. 

Főiskolás vízizsaruk

Bűnmegelőzés a Tisza mentén

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság a Szolnoki Főiskolával együtt és a Magyar Turizmus Zrt. támogatásával július 20-án ismét elindította a már hagyományosnak tekinthető Tourist Police programot. Busi László alezredest a diákok feladatairól és a program eredményességéről kérdeztük.

 Lapunk több alkalommal beszámolt arról, hogy a diákok a nyár folyamán miként segítik a rendőrség munkáját. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Tourist Police programja a víz közelsége miatt különbözik az ország más diákrendőr projektjeitől?

 – Bár a mi illetékességünk a Tisza folyó, mégsem a víz határozza meg a programunk különlegességét. A különbözőségek, eltérések a részletekben rejlenek. Az egyik, hogy mi a Szolnoki Főiskolával – ahol idegenforgalmi és turisztikai szakokon is folyik oktatás – kötöttünk együttműködési megállapodást a program működtetésére, és a hallgatókat, akik idegen – alapvetően német és angol – nyelvet beszélnek, ezekről a szakokról választjuk ki a szolgálatra. A másik eltérés, hogy bevontuk a Tourist Police programba a helyi önkormányzatokat is, melyek anyagilag támogatják a projektet. A támogatás formája lehet szállásadás, a diákok étkezésének biztosítása és hasonlók. Az önkormányzatok által üzemeltetett Tourinform Irodákba elvisszük a diákokat, hogy az adott térség rendezvényeiről tájékoztatást kapjanak. A rendőrségi bűn- és baleset-megelőzési kiadványokkal együtt a programfüzeteket is terjesztik a fiatalok. Így a főiskolások arról is informálják a turistákat, hogy milyen fesztiválokon vehetnek részt, milyen látványosságokat tekinthetnek meg. A programot anyagilag támogatja a Magyar Turizmus Zrt., melynek kérdőíveit a programban résztvevő diákok töltetik ki a turistákkal. Ezt a kérdőívet kiegészítettük a rendőrség munkájára vonatkozó kérdésekkel. A kitöltött dokumentumokat a főiskola szakemberei kiértékelik, majd továbbítják a Magyar Turizmus Zrt. felé, ahol a turisztikai fejlesztéseket, attrakciókat ennek megfelelően alakítják át.

 Hogyan zajlik a járőrözés?

 – A rendőrök a diákokkal napközben, főleg a jelentős idegenforgalmi helyeken – melyek esetünkben a kikötők, a szabad fürdőhelyek, vízpartok, illetve egyes gátkoronák – járőröznek. Éppen ezért a diákokat kerékpárral látjuk el, jellemzően a rendőrrel közösen kerékpároznak. Emellett létezik még gyalogos, autós és hajós szolgálat is, sőt ezek kombinációja is. Előfordul, hogy a rendőrökkel együtt autóval kimennek a diákok a vízpartra, s a kikötőben tartózkodókat ellátják információkkal, majd a hajón folytatják a munkát. A diákok egyenpólót, Tourist Police feliratú sapkát viselnek, s ruházatukról le lehet olvasni a rendőrkapitányság elérhetőségét. Mivel az egyenruhás rendőrrel közösen szolgálnak, látszik, hogy ők a mi segítőink. Azt tapasztaljuk, hogy egyfajta összekötő kapcsot jelentenek a rendőrség és a civilek között, hiszen nekik köszönhető, hogy sokan bátrabban fordulnak információért, segítségért a szolgálatot teljesítő járőrökhöz is. Azt kérem az eligazításokon önkénteseinktől, hogy mindig mosolyogjanak, mert a mosolygós, rendőrt segítő fiatalok bizalmat ébresztenek.

 A Tourist Police programban részt vevőknek köszönhetően csökkent-e a Tisza mentén a tipikus nyári bűncselekmények száma?

 – A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hatáskörébe tartozó területen számottevően csökkent a bűncselekmények és a vízi balesetek száma. Az is igazolja a munkánk sikerét, hogy a rendvédelemmel kapcsolatos kérdésekre a megszólítottak kizárólag pozitív válaszokat adnak.

 A fiúkat, vagy a lányokat érdekli jobban ez a szolgálat?

 – Ez évenként változó. A programmal kapcsolatos elvünk a főiskola rektorával és a rektor-helyettesével egyetértésben: az önkéntesség. Többen évek óta jelentkeznek erre a szolgálatra. Előfordul, hogy valaki csak egy adott településen szeretne dolgozni nyáron, míg mások évente más-más városban. Az is motiválja a diákokat, hogy a napi szolgálat teljesítése után szabadon szórakozhatnak. Kiemelendő, hogy a hallgatóknak a teljesített szolgálat kredittel kerül a tanulmányaikban elismerésre. A főiskolán szerzett tapasztalatokat a diákok jól tudják hasznosítani, a tolmácsolással pedig jelentős mértékben megkönnyítik a járőrök dolgát azokon a területeken, ahol sok a külföldi.

 A Balatonnál több katasztrófa, szerencsétlenség is történt a közelmúltban. A Tiszára is ez volt a jellemző?

 – Sajnos igen; ketten is belefulladtak a folyóba. Minden egyes halálos kimenetelű baleset tragédia. Az előző időszakokhoz, vagy más vízterületekhez képest viszont ez a szám elenyésző. A tiszai vízi rendőrök napi szintű felvilágosító propagandamunkával és a veszélyekre való figyelmeztetésekkel, figyelemfelhívásokkal igyekeznek megelőzni a hasonló eseteket. A várható viharokat annak előszele, a szélsebesség változása alapján időben jelzik számunkra, s ilyenkor a szolgálatot teljesítő vízi rendőrök figyelmeztetik a fürdőzőket a veszélyre.

 

Medveczky Attila