vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.14. 

Károly herceg olyat mondott Erdélyről, mint még soha senki

II. Erzsébet brit uralkodó fia ellene van annak, hogy megszűnjenek a kisgazdaságok a Földön, ezért favorizálja ezeket erdélyi birtokain is.

Károly brit herceg szerint a társadalom évszázadokon át „a háttérbe kényszerítette a természetet és kizsákmányolja a környezetet”, „mindent elveszünk, de semmit nem adunk vissza”. A BBC Radio 4-nek adott interjújában mesélt erdélyi birtokairól, ahol fenntartható gazdálkodás folyik, szerinte Erdély lehet a kulcsa a bolygó megmentésének.

A biodiverzitást kellene a gazdálkodás középpontjába állítani, és meg kell őrizni a változatos környezetet az unokáknak is. Nem szabad úgy gondolni a természetre, ami tőlünk külön, valahol létezik, és amit mi használunk, kizsákmányolunk” – fogalmazott.

 Károly herceg arról is beszélt, hogy Erdélyben a gazdák ma is kézzel kaszálnak, egy vagy két tehenet tartanak, lószekérrel szállítják a tejet. Ezeket az ősi életformákat meg kell őrizni, integrált szemléletet kell alkalmazni, a kisgazdálkodó munkája pedig létfontosságú az élelmiszer-biztonság fenntartása szempontjából, nem kellene hagyni, hogy mindent a nagyvállalatok állítsanak elő – válaszolt a herceg a műsorvezető felvetésére, miszerint nem fenntarthatók ezek a „régimódi” praktikák.

 A gazdálkodás agrár-ökológiai megközelítése igenis fenntartható, ezért döntött úgy évekkel ezelőtt, hogy erdélyi birtokain ezt az irányt alkalmazza, és bebizonyosodott, hogy ezzel nagyon sok, a hosszú távú fennmaradásunkhoz szükséges dolog őrződik meg – húzta alá a herceg a Mirror internetes kiadásában megjelent összefoglaló szerint, amelyet a Főtér.ro is szemléz.

 

Erdely.ma