vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.14. 

Nemzetközi képzőművészeti tábor a Mezőségen

Ki hitte volna, hogy a tavaly nyári, egy-két szóbani előtervezgetésnek ilyen jól véleményezett megvalósulása lesz az idén? Festőművészek tábora – előbb csak fogalomnak tűnt és lám most, hogy utána vagyunk a rendezvénynek, áradozunk a pozitív élményektől. Első ízben szervezett ilyet a Nagysármási Református Egyházközség a Maros Megyei Képzőművészek Egyesületével karöltve, és ez magán hordozta az első jó benyomás keltésének bélyegét. A szervezők is, a táborozók is kitettek magukért, és így a végén mindkét fél elégedettségét fejezte ki. Jó a visszhang azoktól, akik cselekvően vettek részt a táborban, és azoktól is, akik a tíz nap alatt elkészült alkotások kiállítására látogatóba jöttek el.

Összesen tizenhét profi és amatőr művész jött el a táborba július 10. és 19. között: Budapestről, Kisinyovból, Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Tordáról, Szászrégenből, Medgyesről, Szebenből és Libánfalváról.

Nagysármás az erdélyi Mezőség közepén fekszik, dimbes-dombos, árkos-bokros, néhol erdős, de inkább kies, szegényes, parasztos és éppen ezért olyan idillikus környezetének világa. Ezt fedezte fel a művészi alkotó lélek és ebből ragadta ki vászonra ecsetelendő témáját. Szemünk előtt vált felismerhetővé, a csodálatos művészi tehetség által, környezetünk festett valósága – a művészi rálátás fény- és színszűrőjén keresztül.

Eszembe jut a 8. Zsoltárból a rácsodálkozni tudás és Isten csodálatos alkotásának méltatása, amit kevés ember tud megtenni. A művész ezt teszi: rácsodálkozik Isten teremtett szép világára és aztán méltatásképpen vászonra helyezi egy darabját az isteni alkotásnak. Ezért mondhattuk el műveik láttán, hogy „isteni”.

A gyermekek nagy örömére, szerveztünk velük töltendő időt is, amikor kipróbálhatták tehetségüket neves tanárok útmutatása alatt. Volt közülük olyan, aki már nem is akart elszakadni a táborozóktól és mindennap benevezett egy-egy „műalkotás” elkészítésére.

A gyorsan tovatűnő tíz nap alatt, mi csak testi táplálékot adtunk csupán. A tábor tagjai lélekben gazdagítót, megújulást hagytak reánk. Ezek által összeforrott a lelkünk. Hiányozni fognak. Keressük a kertben, a lombos fák alatt, a rögtönzött műteremben. Várjuk haza a tájakról, ahova idillt meríteni mentek. Hiába: a tábor véget ért. Találkozunk azonban mindennap ott, ahol ránk hagyott munkáikra tekinthetünk. Ilyenkor felvillan egy-egy kedves arc, és mi mosolygunk ismételgetve: mily jó és szép volt együtt lenni!

De minden érzelgősséget félre téve, őszintén mondható el, hogy a táboroztatás elérte célját: a határtalan összefogás, a barátság, az együtt munkálkodás, az egymástól való tanulás, a gyarapodás, a művészet felkarolása, a személyes kibontakozás, a térnyitás, hogy sokat tehessenek az érvényesülés érdekében értékeket nem becsülő világunkban.

Magyarországról Bottyán Marianna jött el. Mindenkit lenyűgözött realisztikus, minden képzelgést kizáró, valósághű ecsetvonásaival. Kitűnő portréfestő is ugyanakkor. Ezúton is köszönöm neki az együttlét örömét és a ránk hagyott drága emléket!

Sok írni valóm lenne még, ha végig mennék a táborozók névsorán, de legyen a jellemzésem és megítélésem nagyon rövid: a minden jó érzés, a fegyelmezettség, a hivatástudat, a tehetség érvényesítésének keretei között zajlott a táborozási időszak. Szeretnénk minduntalan viszontlátni azokat, akik kitüntettek jelenlétükkel és „képet alkottak” rólunk.

Emlékezetes marad a tábor fináléja, az alaposan előkészített kiállítás, amelyen Muresan Vasile tanár úr minden művészt bemutatott munkáival együtt a jelenlévőknek, a médiának. A Kolozsvári Magyar Opera meghívottjai még ékesebbé tetőzték az eseménysorozatot, amely ezek után szeretetvendégséggel zárult.

Támogatóink: Emberi Erőforrás Minisztériuma, Maros Megyei Tanács, ifjú Serkédi Kálmán.

 

Balázs Lajos nagysármási református lelkész