vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.14. 

Háborús bűnösök

Sürgős vizsgálatot megkövetelő háborús és emberiség elleni bűntettek bizonyítékaira derült fény

Dzsehád Szaftavi palesztin fotós a legutóbbi gázai háború idején fotózta a háborús károkat, a cikk szerint egy idő után megunta a romokat, az égre szegezte kameráját, élő streamet indított, így a nézők nézhették egy az egyben, ahogy elpusztul Gázaváros. A 24 éves fotós utólag azt mondta, semmi célja nem volt ezzel, csak megmutatni a világnak, mi zajlik Gázában, hogyan halt meg 2100 palesztin (miközben Izrael 67 főt vesztett).

Az izraeli fegyveres erők csupán egyetlen napon 150 civilt és 75 gyereket öltek meg.

Az Amnesty International nemzetközi civil szervezet sajtóközleményében egy kutatást ismertet, amely a tavalyi rafahi izraeli támadásoknak kifejezetten csak egy napját, augusztus 1-jét vizsgálta.

Tavaly Gázában történt, a Fekete Péntekként” elhíresült rafahi mészárlás. Rafahban 2014 augusztusában elszabadult a pokol. Az izraeli hadsereg háborús bűnöket követett el, amikor könyörtelenül lebombázta Rafah lakóövezeteit a civilek életére való tekintet nélkül, aránytalan és válogatás nélküli támadássorozatot hajtott végre.

A friss sajtóközlemény a támadás hátteréről ezt írja: Az ún. Hannibál direktíva végrehajtása civilek elleni törvénytelen támadások elrendeléséhez vezetett.

Rafah teljes kerületeit lebombázták anélkül, hogy különbséget tettek volna civil és katonai célpontok között.

Goldin hadnagy fogságba esett, röviddel ezután, 2014. augusztus 1-jén a felek tűzszünetet kötöttek, és sok civil visszatért az otthonába, gondolván, hogy biztonságos a hazatérés. Izrael a tűzszüneti megállapodás ellenére, minden figyelmeztetés nélkül heves és elhúzódó bombázásba kezdett, miközben emberek tömegei voltak az utcákon, sokan – főleg azok, akik járműveikben tartózkodtak – célponttá váltak. A szemtanúk káoszról és pánikról számoltak be, ahogy az F-16-os vadászgépek, drónok, helikopterek és a tüzérség tüze rázúdult az utcán tartózkodó gyalogosokra és autósokra, valamint a sebesülteket szállító mentőautókra és más járművekre.

Philip Luther vizsgálati igazgató szerint az eset világosan bemutatja, Izrael mi mindenre képes, hogy megakadályozza katonái fogságba kerülését. Az áldozatoknak és családjaiknak joguk van az igazsághoz és a jóvátételhez, azokat pedig felelősségre kell vonni, akik elrendelték vagy végrehajtották a háborús bűntetteket.

Az Amnesty kifejezetten egy 2014. augusztus 1-jei bombázást vizsgált meg, amelyben 150 civil felnőtt vesztette életét Gázában. A Hamasz elrabolt egy izraeli katonát Hadar Goldint. Az izraeli haderő ekkor bombázta le Rafah városát is.

Az Amnesty szerint ennek során követtek el aránytalan háborús bűnöket, teljes szenvtelenséggel bombázva a civileket is. A bizonyítékokkal a hágai Nemzetközi Törvényszékre akarnak menni. Az izraeli külügyminisztérium elítélte az Amnesty lépését, szerintük a megállapítások, tények, módszerek is rosszak voltak.

 

Sz.