vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.14. 

Menekültek

Az ígéret szép szó, ezért elsőként lássuk a menekültek ügyét, melybe egy héttel ezelőtt belekezdtem. A legfrissebb uniós tárgyalások eredményeként Lengyelország vállalta, hogy még ebben az esztendőben befogad kétezer menekültet, akiknek döntő többsége Szíriából érkezett Európába – nem mellékesen Magyarországon keresztül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ők is eldobáltak néhány mázsa szemetet a magyar–szerb határvonalon, azután Szegeden, azután Debrecenben, majd Budapesten is, mielőtt a java részük titokban továbbutazott Bécsbe. (Ne legyenek illúzióink: a felsorolt helyeken vizeletüket és ürüléküket is a közterületeken hagyták. Ez személyes tapasztalatom is, a budapesti Városligetből.) Tehát Lengyelországba túlnyomórészt szírek fognak érkezni, és ezzel tovább növekszik a már most is jelentős számú muzulmán közösség létszáma. Lengyel földön ez idő tájt hat mecset működik, közülük kettő Varsóban. A 98 százalékban katolikus vallású országban a mecsetek környékén élők nem kimondottan örülnek a muzulmánok jelenlétének, rendszeresek a lakossági tiltakozások legkülönfélébb formái.

A Gazeta Wyborcza napilap múlt kedden arról számolt be, hogy Brüsszel eredetileg 3621 menekült befogadását kérte a lengyel kormánytól, a tagállamok között szétosztott kvóták alapján ennyi jutott volna Varsónak. A menekültek közül 2659 lett volna olyan, aki Olaszország partjainál, illetve Görögországon keresztül érkezett Európába. Erre az indítványra a lengyel küldöttség nemet mondott, és végül kereken kétezer személy befogadásában egyeztek meg. A pontos arányokat is meghatározták: 1100-an Olaszországból és Görögországból, 900-an pedig az Európai Unión kívüli táborokból kerülnek a lengyel állam gondoskodásába. Érdekességképpen megjegyzem: a lényegében balliberális irányultságú Gazeta Wyborcza brüsszeli tudósítója vezércikkében részletesen elemzi az unióba érkező menekültek útvonalait – ám azt egyetlen szóval sem említi, hogy a legnagyobb nyomás Magyarország déli határvonalára nehezedik. Hazánk még utalás formájában sem bukkan fel…

Egy másik napilap, a konzervatív alapállású Glos Wielkopolski (Közép-Lengyelország Hangja) más, véleményem szerint őszintébb hangnemben tárgyalja a menekültügyet. Múlt pénteken közölt szakpolitikai elemzésük címe: Lengyelország fél a menekültektől. Ebből kiderül, hogy a menekültek befogadása heves indulatokat korbácsol a lengyel társadalomban. A nemzetközi migrációs szervezet, az IOM megrendelésére készült legfrissebb kutatás szerint az elmúlt esztendőben Lengyelország lakosságának mindössze 19 százaléka találkozott bármilyen személyes formában külföldiekkel. E találkozások 38 százaléka a munkahelyen, 33 százaléka a lakóhelyen történt; a fennmaradó 29 százalék egyéb körülmények között, főként utazások során. Kevéssé meglepő, hogy a külföldiekkel érintkezett személyek 32 százaléka felsőfokú végzettségű. A felmérés arra is kitért, hogy a lengyelek milyen formában hajlandók elfogadni a menekültek jelenlétét. Az eredmények arról tanúskodnak, hogy leginkább munkatársként, bár 40 százalék szerint egy menekült nem bizonyul jó munkaerőnek. Szomszédként már jelentősen kisebb mértékben fogadnák el, családtagként pedig szinte egyáltalán nem. A közvélemény-kutatásban megkérdezettek többsége szerint a vietnami bevándorlók kultúrája különbözik leginkább a lengyel szokásvilágtól. Ebből a szempontból második helyen szerepelnek az afrikai bevándorlók, és kissé meglepően az arabok a harmadik helyre kerültek. Arra a kérdésre, hogy a külföldiek közül kik állnak a legközelebb a lengyel kultúrához, a válaszadók 61 százaléka azt felelte: az Egyesült Államok polgárai. E kimutatásban a második helyezett Kanada, a harmadik pedig Ukrajna lett. Ezeket az eredményeket meglepőnek érezhetjük, különösen Ukrajna tekintetében, ám kézenfekvő magyarázat, hogy mindhárom országban jelentős lengyel kisebbség él. Az Egyesült Államokba kivándorolt lengyelek létszáma több millió, és hagyományosan nagy társadalmi befolyásuk van, akár a legmagasabb kormányzati körökben is. (Chicagóban külön lengyel negyed található – tréfásan megállapítható, hogy a legnagyobb lakosságú lengyel város nem Varsó, hanem Chicago.)

Megérkeztünk a közvélemény-kutatási adatok legidőszerűbb részéhez. Arra a kérdésre, hogy a menekültek közül kik a legellenszenvesebbek, a legtöbben azt felelték: az arab országok polgárai. (Nyilván a radikális iszlám megnyilvánulások miatt.) A válaszadók 55 százaléka úgy véli, hogy a Lengyelországba betelepítendő szírek jelenléte fenyegetően hat. Ebből a szempontból az iraki menekültek kerültek a második helyre. A legkevésbé ellenszenvesnek az ukrán menekülteket vélik – ennek oka a nyugat-ukrajnai lengyel közösség iránti aggodalom lehet, legfőképpen pedig az, hogy a kelet-ukrajnai háborús események valós, átélhető, már-már testközeli veszélyként jelennek meg a köztudatban. Végül megjegyzem, hogy a Glos Wielkopolski cikkének szerzője már a második bekezdésben leszögezi: az Európai Unióba érkező menekültek miatt kialakult kritikus helyzet Olaszország és Görögország mellett elsősorban Magyarországot sújtja. Nos, ez az a tény, ami a Gazeta Wyborcza cikkéből érdekes módon kimaradt…

A kelet-ukrajnai háborús események miatt Lengyelország biztonságpolitikai szerepe felértékelődött. Az Oroszország árnyékában élő nemzetekre, főként a balti államokra és Lengyelországra a NATO mostanság jobban figyel. E stratégiai élénkülés jele, hogy az Egyesült Államok új nagykövetet küldött Varsóba: az 55 éves Paul Wayne Jones váltja elődjét, a három évig szolgált Stephen D. Mullt. Az új nagykövet kinevezését már az amerikai külügyi bizottság és a szenátus is megszavazta. Jones huszonkilenc éve a diplomáciai testület tagja. Lengyelországi működésének irányvonala majd idővel kiderül – egyelőre annyit tudni róla, hogy elődjével ellentétben nem beszél lengyelül: korábban Afganisztánban, Pakisztánban, Bosznia-Hercegovinában és Oroszországban (hoppá!) teljesített alacsonyabb beosztásban külügyi szolgálatot, három évig pedig az USA malajziai nagykövete volt.

S ha már nagykövetekről esik szó, zárásként kiemelem, hogy a budapesti lengyel nagykövet, Roman Kowalski néhány nappal ezelőtt gyönyörű beszédet tartott. Abból az alkalomból lépett a mikrofon elé, hogy a lengyel–magyar barátság Magyar Örökség Díjas lett, tehát hivatalosan is a magyar szellemi örökség részévé vált. Ezt a Magyar Tudományos Akadémián nyilvánították ki, egy igazán felemelő ünnepség keretében. A hatást csak fokozta, hogy Kowalski nagykövet úr szinte akcentus nélkül, gyönyörűen beszéli nyelvünket. Jövő heti cikkemben majd idézek beszédéből, mert érdemes közkinccsé tenni.

 

Zsille Gábor