vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.18. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 34.száma!

A tartalomból:

 Münchhausen Vona báró a lovát itatja (címlapon)

Szombat délután az internetet böngészve döbbenetes hírre bukkantam:

Mintegy ezer fős, zömében férfiakból álló migráns csoport rohamozta meg a szerb-magyar határt Horgosnál. A feldühödött tömeg botokkal és kapákkal felfegyverkezve és Allah Akbar felkiáltással tört rá a hatósági szervekre – írja az Alo szerb újság.

Az incidensre azután került sor, hogy a határrendészek néhány kilométerre a határtól egy nagyobb csoportot tartóztattak fel, akik a forgalmat is veszélyeztetve haladtak Magyarország irányába, hogy ott törvénysértő módon a zöldhatáron lépjék át az államhatárt. A belügyi szervek intézkedésére a migránsok tömege agresszívan reagált, ordítozni és fegyverkezni kezdett, a rendőrségnek ezért vissza is kellett vonulnia a helyszínről.

Végül a rendőri erők átcsoportosítása után sikerült megfékezni a migránsok tömegét, akiknek zöme megtagadott mindenféle együttműködést a hatósággal.

Az erőszakos és vallásilag is fanatizált tömeg egy része valószínűsíthetően az incidens előtt még a magyarkanizsai menekülttáborban pihent, ahol a teljes ellátás és ingyen wifi mellett készülhettek fel az esti rohamra.

Aztán a hír egyre gyanúsabb lett, sem az MTI, se más jelentős internetes hírportál nem számolt be az esetről, pedig mivel lenne tele a sajtó, ha nem ezzel? Egy fényképet nem lehetett találni sehol, a cikknél közölt kép egyértelműen egész máshol készült, ráadásul azon nem is szerepelnek fegyverek, hanem feliratokat mutató kartonlapokat tartanak az emberek.

Vasárnapra nyilvánvalóvá vált, hogy kacsáról van szó, a magyar rendőrség nem kapott tájékoztatást a szerb hatóságtól ilyen incidensről, délvidéki ismerőseim is csak csodálkoztak, mikor szóba hoztam az ügyet, pedig náluk csak téma lett volna az eset.

 Csurka István: Szembenézni a szegénységgel (2.oldal)

A devizákban való eladósodást elsősorban az kényszerítette ki, hogy az állam, amelyet akkor a szocialisták és a szabaddemokraták vezettek, összezsugorította azokat a támogatásokat, hitelezéseket, amelyek révén a családok lakásokhoz és más javakhoz juthattak. A bérből és fizetésből élők javarészének, a munkásoknak és alkalmazottaknak pedig olyanok voltak a jövedelmi viszonyai a Kádár–Aczél- rendszer egész korszakában és a rendszerváltás utáni időkben is, sőt akkor még inkább, hogy önerőből, takarékoskodással senki nem tudott igényeinek megfelelő otthont építeni, vásárolni. Mindenki annak az államnak a támogatására szorult, amely nem fizette meg tisztességesen. Ez az állam nemcsak azért nem fizette meg, mert rosszindulatú volt, noha kétségtelen, ez is közrejátszott, hanem azért sem, mert őt is kizsákmányolták. Előbb a Kelet, majd később a Nyugat. Mindez közismert.

A hitelre szoktatott, s emiatt önmaga lehetőségei fölött élő, pazarlóan fogyasztó embert tömegesen Észak-Amerikában állították elő. (2011)

 Reisz Pál OFM: A kereszténység és magyarság sorsa elválaszthatatlan (3.oldal)

Szent István személye kikerülhetetlen tényező, amikor erről az országról, édes hazánkról, Magyarországról beszélünk. Aki egyáltalán ki meri nyitni a száját, és az országról akar szólni, amelyben élünk, kell, hogy figyelembe vegye a szent király személyét. Megdöbbentő és szédületes élmény belegondolni abba, hogy az ő országa a mi ezer éves országunk, Magyarország.

Gyakran hallhattuk azt, hogy a keresztény értékek jelentik a mai Magyarország létének alapját, jelentik a jövőjét. Éppen Szent Istvánra vonatkoztatva. Valóban, mert ő meglátta azt, hogy a kereszténység és magyarság sorsa elválaszthatatlan. Ezért kapcsolta össze a kettőt, és keresztelte meg népét. Műve lett a keresztény magyarság. Örvendezik a keresztény embernek a lelke, amikor felelős magyar vezetők szájából hallja mindezt.

 Magyarország erején felül vesz részt a schengeni határ védelmében (4.oldal)

Magyarország erőn felül teljesít, és a legtöbbet teszi az uniós országok közül a schengeni határok védelmében – mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kérdésre válaszolva hétfőn, egy más témában tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Az államtitkárt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Magyar Nemzet hétfőn arról írt: a Frontex, a schengeni határok védelmét ellátó uniós szervezet közlése szerint Magyarország nem vesz részt a bevándorlás mérséklését célzó, két földközi-tengeri műveletben. A napilap szerint ezzel Magyarország az egyetlen tagállam, amely távol marad az akcióktól.

 KatonaSuli

Minden nemzet hadereje, a hivatásos katonákon túl, a felkészült és sokoldalú tartalékos erőkön nyugszik (5.oldal)

A kormány a közelmúltban döntött arról, hogy további forrásokat bocsát a Honvédelmi Minisztérium rendelkezésére, hogy a lehető legnagyobb mértékben saját erőforrásból valósítsa meg a nemzeti ünnepek lebonyolítását. Kun Szabó István vezérőrnagy, a tárca társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: fontos, hogy a fiatalok megismerjék a magyarság dicső múltját, elődeink bátor tetteit.

 1999-ig kellet várni, addig még beszélni sem mertek róla (5.oldal)

Valóságos kálváriát jártak a francia asszonyok, mert német katonát szerettek. Megbélyegezték, lekopaszították, sokukat meztelenre vetkőztették, majd szurokba és tollba hempergették őket, hogy végül internálótáborokban vagy börtönben kössenek ki. 70 évvel a normandiai partraszállás és a II. világháború befejezése után a német apától és francia anyától származó gyermekek sorsát feldolgozó kutatások során megdöbbentő tények kerültek napvilágra. 1999-ben jelent meg először erről a témakörről összefoglaló értékelés. 1942 és 1943 között 50-80 ezerre tették azoknak a francia nőknek a számát, akik német katonákkal estek szerelembe. 2003-ban készült el Christophe Weber és Olivier Truc A boche-ok gyermekei című dokumentumfilmje. (A boche a németek francia gúnyneve).

 Maffiamódszerek

Szervezett embercsempészet zajlik (6.oldal)

Az illegális migráció nem csupán Magyarországot és az Európai Uniót, hanem a Föld minden országát nyomasztó probléma. A Magyar Rendőrség az Európai Unió szárazföldi határainak tíz százalékát védi. 2014-ben a szárazföldön érkező illegális migránsok hetven százaléka az Európai Unió területére érkezett, 2015-ben 1600 migráns elfogása történt meg egy nap alatt, a tömegesség mértéke egyre inkább szembeötlő. Melyek a bűnszervezetek főbb jellemzői? Hogyan lehet jobban kiaknázni a nemzetközi együttműködésben rejlő lehetőségeket? – kérdeztük Boross Zoltán rendőr alezredestől.

 20 év börtön elég lesz az „idiótának” (6.oldal)

De Gaulle 1960 nyarán kezdődő tárgyalásai végén, az eviani megállapodásokban elismerte Algéria függetlenségét, amit 1962. július elsején népszavazás szentesített. Ezáltal vált Algéria, a gyarmatok megtartásáért harcolók szemében a fő célponttá.

Meggyilkolására több kísérletet tettek, az 1962. augusztus 22-én indított támadást Jean Marie Bastien Thiry repülőmérnök alezredes vezetésével készítették elő. BastienThiry korábban de Gaulle híve volt, azonban a tábornok Algéria politikájának megváltozása után annak esküdt ellensége lett. A 12 főből álló OAS egység (amelynek három magyar tagja is volt) Párizs Petit Clamart nevű külvárosában, az esti szürkületben nyitott tüzet az Avenue de la Libération sugárúton az Orly repülőtérre tartó elnöki konvojra. Mint a későbbi vizsgálat kiderítette, a gépfegyverekből 220 lövést adtak le, ezek leterítették az elnök két motorkerékpáros testőrét, s 14 golyó találta el a de Gaulle-t szállító fekete, páncélozott Citroent.

 Mennyien utaznak a 4-es metróval?

A Déli pályaudvar továbbra is üzemelni fog (7.oldal)

A kormány és főváros 4-es metróhoz kapcsolódó közös közlekedési fejlesztéseinek köszönhetően tovább növekedhet a metrón utazók száma a következő években. A konkrét beruházásokról, az elővárosi közlekedésről, s arról, hogy megszűnik-e a Déli pályaudvar Dr. Becsey Zsolt helyettes államtitkárt kérdeztük.

 Erős a méhészeti ágazat vonzereje

Jó minőségű árut kizárólag a termelőtől tudnak vásárolni (9.oldal)

A hazai mézfogyasztás emelkedik, ami a méz esetében a tudatos táplálkozás fejlődését, és javuló jövedelmi viszonyokat tükröz. A Földművelésügyi Minisztérium folyamatosan szorgalmazza, hogy a hazai termékek legjobbika a lehető legrövidebb úton, idehaza találjon gazdára, a magyar fogyasztók asztalának kínálatát gazdagítsa, egészségét szolgálja – közölte megkeresésünkre Czerván György, akit az importtermékekkel kapcsolatos vizsgálatokról, az ágazatban dolgozók megélhetéséről, a magyar mézértékesítés sajátosságairól is faggattunk.

 Családalapítás és munkavállalás

Minél több gyermek szülessen (10.oldal)

Folyamatosan emelik a két gyermeket nevelők családi adókedvezményét 2019-ig. Január elsejétől havonta ötezer forinttal több maradhat náluk. Ez önmagában elegendő a népességcsökkenés megállítására? – kérdeztük Fűrész Tünde helyettes államtitkártól.

 SÁRGABARACKMAG HADMŰVELET (10.oldal)

Az unokatestvéremék kertje nekünk maga volt a Kánaán. De ez így nem pontos, mert azt a kertet akkorra már államosították a rajta lévő emeletes házzal együtt. Szerencséjük volt, hogy a rákosi rezsim alatt a saját emeletes házuk félszuterénjében meghúzhatták magukat. Mert az emeleti lakásaikba idegeneket költöztettek. De legalább nem telepítették ki őket. Ügyes ember volt a családfő, nem került soha konfliktusba az új honfoglalókkal. Helyette csendben dolgozott, a szuterént szép lassan komfortossá tette. Átmenetinek tekintette az idegenek helyfoglalását. Semmi sem tart örökké, mondogatta. Így lett újra otthona az elvett helyett, mert az volt a belső meggyőződése, hogy a törvény szerint az mégiscsak az övé, hiába vették el tőle. Nem vitatkozott, kivárt, kitartott. Imádkozott és dolgozott.

Az új honfoglalók? Ők meg hagyták lepusztulni, amit kaptak. 56’ után, azután ahogy kezdték építeni a lakótelepeket, szépen elszállingóztak a régi házból, a párt segítségével. A modernebbe.

 Csodaszerek sosem voltak, sosem lesznek

Új magyar rákgyógyszer jelenhet meg a piacon (11.oldal)

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. és anyacége a HYD Pharma Zrt. újabb jelentős lépést tett a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) daganatellenes gyógyszerként való törzskönyvezése felé. Egyetlen olyan molekula, amely általánosan gyógyít minden daganattípust nem volt, és nem is lesz – szögezte le Dr. Somlyai Gábor, majd hozzátette: deutériummegvonással viszont valamennyi daganatos sejtre lehet hatni, és jó eredményt elérni a gyógyításban.

 Beszélgetés Rohonyi Anikó operaénekesnővel (12.oldal)

Miller Lajossal úgy gondoltuk, látván és tudva, hogy mivel nagyon sok vidéken élő nem teheti meg anyagi és egyéb nehézségek miatt, azt, hogy megnézze az Operaház vagy a Vigadó előadásait, ezért jó lenne, ha mi vinnénk le nekik egy produkciót. Mindenképpen fontosnak tartottuk, hogy magyar zeneművel ismertessük meg a publikumot. Ezért az első igazi, nagy magyar, történelmi témájú operára, a Bánk bánra esett a választásunk. Biztos vagyok benne, ha Erkel Ferenc nem magyarnak, hanem olasznak születik, akkor olyan világhíres lenne, mint Verdi vagy Puccini. A Bánk bán zenéje csodálatos, akár a Hunyadi Lászlóé vagy a Dózsa Györgyé. A Bánk a magyar operajátszás alapműve, s arról sem feledkezzünk meg, hogy Katona József drámája alapján írták a szövegkönyvét. Ezért is kell ezt a művet szívünkön viselni, minél több helyre eljuttatni, hogy a fiatal generáció is megismerje. Kiemelendő, hogy a művészek, akiket felkértünk erre a feladatra, mind igent mondtak. A főbb szerepekben a Magyar Állami Operaház híres, díjazott énekeseit hallhatják, az egyetlen kivétel, Bódi Mariann a debreceni színház kiváló művésze, aki Gertrudist énekli, s a „kálvinista Rómából” érkezik az előadások színhelyeire. Blaskó Péter, a Nemzeti Színház Kossuth-díjas művésze a narrátor, aki az összekötő szöveget mondja, Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester pedig zongorán kíséri az énekeseket.

 Önállóan képviseljük a felvidéki magyarságot

A szlovák többsége az autonómia szó hallatán határmódosításra gondol (14.oldal)

A pozsonyi Új Szóban arról értekeztek, hogy az MKP tárgyalásokat folytatott a Szabadság és Szolidaritás Pártjával (SAS, ejtsd: SzASz), és ez bizonyára választási koalíciót jelent. Közben egyre több szlovákiai politikai elemzőműhely felmérése szerint az MKP 2016-ban bejutna a pozsonyi törvényhozásba. Lesz-e választási koalíció? Miről folytak a tárgyalások? Miről szól a helyi magyar közösség önkormányzatisági koncepciója? Miért nem használják az autonómia kifejezést? Aki válaszol: Berényi József.

Faji lélek

Hóman Bálint: Ősemberek – ősmagyarok (16.oldal)

Dr. Gedai István a 2014-ben kiadott könyv előszavában leírja: Hóman Bálint 1951-ben halt meg a váci börtönben: utolsó munkáját pedig kézirata és jegyezeti alapján 1985-ben jelentette meg Szendrey Tamás Atlantában, a Monumenta Historica Hungariae in Exteris sorozatában. Nemcsak a történetkutatás, hanem a magyar társadalom is köszönettel tartozik azoknak, akik szép példaként összefogva, hazánktól távol lehetővé tették, hogy az embertelen körülmények között és miatt meghalt tudós szellemi értéke halála után éljen és hasson. Köszönet érte, mert 1985-ben az úgynevezett népi demokratikus Magyarországon még egy szűk és zárt szakmai kör (Magyar Numizmatikai Társulat, amely 1945-ben sem vonat vissza Hóman Bálint tiszteletbeli elnöki címét) megemlékezése Hóman Bálintról ellen-és büntetőintézkedés követelését váltotta ki a diktatúra egyes védőiből. A XX. század ’30-as éveiben megjelent, Hóman-Szegfű néven ismert „Magyar Történet” I-III. kötete a magyar őstörténetet és középkort dolgozta föl. Történészeink számára ma is ez az alapvető összefoglalás. A magyar őstörténet azonban a megjelent összefoglalás után is foglalkoztatta Hóman Bálintot. A források elégtelensége nem engedte számára a kérdés lezárását. A társadalomtudományok újabb eredményei a történész gondolatait tovább vitték, egyes esetekben korábbi véleményét módosításra késztették. Zavarta a fel-felbukkanó dilettantizmus is, amely alkalmanként a társadalomnak „vonzóbb” történelmet kínál, mint a forrásokat szigorú fegyelemmel értelmező kutató.

 Csorja Gergely: A magyarság helye a XXI. században (VIII. rész)

–A szuverenitás elvesztésének útjai – (19.oldal)

Az Európai Unióra nehezedő terhek, elsősorban a bevándorlási nyomás és az orosz konfliktus, az Unió mostani vezetési struktúrájával és döntési mechanizmusaival megoldhatatlanok. Ezt a tényt egyre több vezető európai politikus ismeri fel. Az elsők között Orbán Viktor mondta ki, hogy az Unió döntésképtelensége veszélybe sodorja egész Európát, sőt tulajdonképpen a nyugati civilizáció egésze roppanhat meg, egyrészt a fent említett külső okok, másrészt a multikulturalizmus, a nyitott társadalom belső bomlasztó hatása miatt.

Az a politikai elképzelés, hogy a nemzeti identitásokat feloldják egyfajta amerikai típusú európai társadalom létrehozásával, kétezer év társadalmi fejlődésével találta szembe magát, és törvényszerűen megbukott.

 Csúcsra ért a szerény klasszis

Amikor már nem számított rá, akkor nyert egyéni vb-aranyat Imre Géza (20.oldal)

Mindig kiváló csapatban, nagyszerű társakkal vívtam együtt. Ez most nem valami púder, hanem a valóság, amit igazol, hogy az esetek jelentős részében az élmezőnyben végzett az aktuális világversenyen a párbajtőr-válogatott. Ehhez viszont az kell, hogy a csapat tagjai képesek legyenek felülemelkedni a saját ambícióikon, és amikor arra van szükség, tudjanak csapatban gondolkodni. A dolgok egyébként is összefüggnek, hiszen a versenyeken majdnem mindig van olyan a csapatból, akinek éppen kevésbé megy a vívás – velem is megesett ez jó néhány alkalommal –, és olyankor a csapattársak teljesítménye viszi a vállán a gyengébben szereplő társat. Ez így van rendjén.

 

Keresse a Magyar Fórumot ezen a héten már szerdán az újságárusoknál. De már augusztus 18-án kedden 13 és 16 óra közt megvásárolhatja a kiadóhivatalban. Cím: IX. kerület, Ráday u. 32. I. emelet 3. Előfizetéssel kapcsolatos információ: +36-30-7545-017, info@magyarforum.hu

 A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

   

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

 Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

 Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. augusztusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:

11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.