vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.14. 

Korszerű olimpiai központok

A mátraházi edzőtábor tíz év után újra megnyitotta kapuit

Öröm látni, hogy Magyarországon egyre több gyermek sportol, ezáltal van okunk remélni, hogy szellemileg és fizikailag is egyre egészségesebbé lesz nemzetünk. Sipkáné Szabó Gyöngyi főigazgató asszonyt a Nemzeti Sportközpontok(NSK) létesítményeinek fejlesztéseiről, a rekreációs lehetőségekről és a sportmúzeum jelentőségéről faggattuk.

 Mi a fő feladata a Nemzeti Sportközpontok intézménynek?

 – Az NSK fő feladata, azaz alaptevékenysége szerint a sportolók olimpiai, paralimpiai, továbbá a válogatott sportolók hazai és nemzetközi versenyekre történő felkészülése érdekében olimpiai központokat és vagyonkezelésében lévő sportlétesítményeket kezel, fejleszt és működtet. A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programról szóló Kormányhatározat által megjelölt feladatok végrehajtása is komplex tevékenységünk része. Az NSK működteti a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumot és a Sporttudományi és Diagnosztikai Központot.

 Milyen jelentős fejlesztések történtek a közelmúltban a Nemzeti Sportközpontok sportlétesítményeiben?  

– A fejlesztési munka folyamatos. A sportolók zökkenőmentes felkészülése érdekében egyfelől korszerűsítjük olimpiai központjainkat, modernizáljuk a sportfelszereléseket, másfelől bővítjük a sportcélú létesítmények sorát. A közelmúlt két jeles eseménye volt a Tüskecsarnok és a Mátraházi Edzőtábor a sportolói társadalom számára történt átadása. Zajlik közben a Rátgéber Kosárlabda Akadémia beruházása, a Nemzeti Kézilabda Akadémia, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési program is.

 Ezeket a beruházásokat milyen forrásokból tudták megvalósítani?

 – Az NSK költségvetési szerv. Valamennyi tevékenységéhez, feladatai végrehajtásához a kormány biztosítja a szükséges pénzügyi kereteket. Az anyagi forrásokat az államháztartás felügyeli.

 Július 2-án átadtuk a felújított Mátraházi Edzőtábort, amely közel 10 év után nyitotta meg ismét kapuit. Mi volt a majdnem egy évtizedes leállás oka?

 – A létesítményt sokan és sokáig használták megelégedéssel felkészülési programjuk szerves részeként. Elhelyezkedésének is köszönhetően népszerű tábor volt az élsportolók és a tömegsport számára és az előzetes megkeresések szerint a jövőben is az lesz. Az alapos korszerűsítés, sporttérbővítés nélkülözhetetlen volt, ezért kellett ennyit várni az újranyitásra.

 Milyen új lehetőségek nyíltak a létesítmény újjáépítésével?

 –Edzőtáboraink alapvetően sík területen fekszenek, a mátraházi létesítmény újjáépítésével azonban a Mátrában, az ország egyik legszebb magaslati üdülőhelyén tudunk lehetőséget biztosítani a sportolók számára a felkészülésekhez, az újabb világraszóló sikerek eléréséhez. A kültéri műfüves és jó minőségű élőfüves pályákat újjáépítettük. Az épületeken belül pedig nagyméretű kézilabdapálya, továbbá két kondicionáló termet alakítottunk ki. Az edzésekre ezek kiválóan alkalmasak.

 Kiket várnak az intézménybe?

 – Gyakorlatilag minden sportág képviselőit tudjuk fogadni. A csarnokba a labdás, küzdő-, vívó sportágakat űző sportolókat, a kültérire labdarúgókat, atlétákat várunk. Ami pluszt jelenthet, hogy kerékpárosok, valamint a tájékozódási futók is be tudnak kapcsolódni, hisz erre remek lehetőséget nyújtanak a hegy erdei útvonalai. Elsősorban élsportolókat várunk, de szabad kapacitásunkat az amatőr sportolók is igénybe vehetik. Szeretnénk felkarolni a női labdarúgást is, felkészülten várunk minden sportolni vágyót a Mátrában.  

A rekreáció is biztosított?

 – A fáradalmakat a főépület 30, valamint a C épület 13 felújított kétszemélyes, kényelmes szobájában pihenhetik ki a sportolók. Mindkét épületünkben található szauna, illetve jacuzzi. Amit egy hegyi edzőtábor biztosítani képes, azt elérhetővé tesszük.

 A már említett Nemzeti Sportközpont múzeumában milyen gyűjteményeket tekinthetnek meg a látogatók?

 – A sportmúzeum működteti a dobogókői Eötvös Loránd menedékházat, itt az 1985-ben történt műemléki helyreállítás után a két kicsi teremben gazdag és érdekes turistaemlékekkel találkozhatnak a turistaszezonban örvendetesen nagyszámú látogatók. A nyár folyamán építik a következő tárlatot Mesterek és tanítványok címmel. Ősszel pedig az NSK-hoz tartozó olimpiai központokban, sportlétesítményekben szeretnénk a helyi adottságoknak megfelelő kamarakiállításokat nyitni.

 

Medveczky Attila