vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.14. 

Ha csökken az áfa, tisztul a sertéspiac

Eredményes lehet a verseny az importárukkal szemben

Elfogadta az Országgyűlés június közepén a jövő évi adótörvénycsomagot, amely alapján 2016-ban 5 százalékra csökken a sertés tőkehúsok áfája. Olcsóbb lesz jövőre a sertéshús? Kifehéredik-e az adómódosítástól a sertéságazat? Konkurenciaharc dúl a baromfisok és a sertésesek között? – ezekkel a kérdésekkel kerestük föl Menczel Lászlóné titkár asszonyt.

 Régóta várják már az ágazat szereplői, hogy a sertés tőkehús áfája is 5%-ra csökkenjen?

 – Nem csak az ágazat szereplői, hanem a magyar élelmiszeripar egésze évek óta keményen küzd az áfa csökkentéséért. Hiszen a magas áfa olyan közgazdasági szabályozó eszköz, ami versenyhátrányt okoz a többi uniós országgal szemben. Az EU-ban az élelmiszer-ipari termékek esetében átlagban 10% az áfakulcs, míg Magyarországon 27%. A Baromfi Termék Tanáccsal és a Tej Terméktanáccsal közösen több éve próbálkozunk a szaktárcánál elérni az áfa radikális csökkentését. A Földművelésügyi Minisztérium mellénk állt, de költségvetési problémák miatt eddig nem sikerült eredményt elérnünk.

 Nem mindenki örvend annak, hogy jövőre csökken a sertéshús áfája. A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. elnök-vezérigazgatója, Erdélyi István azt nyilatkozta, hogy a sertésszektort érintő 5 százalékos áfakulcs bevezetése értelmetlen, mert az a sertéságazat helyzetét nem javítja. Ez azt jelenti, hogy konkurenciaharc bontakozott ki a baromfisok és a sertésesek között?

 – Terméktanácsunk vezetése továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy az élelmiszeripar ágazatainak együtt és nem egymás ellen kell dolgoznia. Tehát szó sincs konkurenciaharcról. Hogy ezt az állítást alátámasszam, egy rövid eseménysort vázolok föl. Magyarországon az elmúlt évtizedben, az EU-s csatlakozást követően felborult a mezőgazdaság egyensúlya az állattenyésztés és a növénytermesztés között. Az állattenyésztés aránya a korábbi 50-ről 30%-ra csökkent. A visszaesés a sertéságazatban volt a legmarkánsabb, az állomány az 1980-as években nyilvántartott 10 millió darab sertés nagyságrendjéről 2012. évre 3 millió alá csökkent. Ez káros mind az ágazatnak, mind a gazdaságnak, mind az országnak. Felhalmozódott egy jelentős tudás; a mezőgazdasággal foglalkozók génjeiben van a sertéstenyésztés. Sajnos a magyar sertéságazat korábbi nettó exportőri helyzete is megfordult, és jelentős import áramlott az országba élőállat és hús formájában is. A behozatal – 27 ország termékei versenyeznek a hazai piacon – évente átlagosan 2,0-2,5 millió élőállattal volt egyenértékű, ezért lépéseket kellett tenni a magyarországi sertésállomány növelésére. Súlyosbító körülmény, hogy a sertéságazatban a legmagasabb a fekete gazdaság részaránya, mértéke meghaladja a 40%-ot. 2012-ben a kormány meghirdette a sertésstratégiát, ami a belföldi sertésállomány csökkenésének megállításán túl a sertéslétszám megkétszerezését célozza belátható időn belül. Tették ezt azért, mert a sertéságazatban a legnagyobb a baj, és itt lehet a leggyorsabban és leghatékonyabban eredményt elérni. Az állomány növekedése érdekében lényeges segítség a közgazdasági szabályozók alkalmazása. A sertésstratégia megvalósításának első lépése volt, hogy 2014. január 1-jén az élő és félsertés áfáját – a termékpálya elején – 27-ről 5%-ra csökkentették. Azt nem állítom, hogy ez az intézkedés eredménytelen lett volna, megindult ugyan egy „fehéredési” folyamat, de a feketegazdaság súlya számottevően nem csökkent, csak áttevődött a terméklánc egy másik szakaszára. Valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz hogy a kormány egy megkezdett folyamat befejezését határozza el, a nemrég bejelentett adócsökkentés formájában. Tehát a kormány intézkedése jelentős segítséget jelent a sertéságazat számára. Ezt az ágazat nemcsak segítségnek tekinti, hanem feladatnak is. Bizonyítanunk kell hogy az áfacsökkentés eredményt jelent, az ágazat erősödik, növekszik a hazai termelés, az állomány, és az áfacsökkentést érdemes kiterjeszteni a többi élelmiszer-ipari ágazatra is. Miniszterelnök úr rádiónyilatkozatában erősítette meg, hogy következő lépésben a baromfiágazatnál is sor kerülhet az áfakulcs csökkentésére. A sertéságazatot érintő áfacsökkentést pilotprogramként is felfoghatjuk. Ha az 5%-os áfa valamilyen negatív kampány okán a sertéságazatban megbukik, akkor sem a baromfiágazatban, sem az agrárium többi ágazatában nem lesz értelme az áfakulcscsökkentés bevezetésének. Összefoglalva: az 5%-os áfa a sertés termékpályán megalapozhatja az ágazat növekedését, a termékpálya „kifehéredését”, az eredményes versenyt az importárukkal szemben és nem utolsósorban javítani tudja az ágazat, az agrárium, és a teljes nemzetgazdaság helyzetét is.

 Tehát pár százalékért már nem érdemes csalni?

 – Öt százalékért nem érdemes csalni, de 27%-ért már igen. Amíg csak az élő és hasított félsertésre érvényes az 5%, addig az ”áfacsalók” maradnak az ágazatban, hiszen a feldolgozás további szakaszaiban tovább tudják folytatni. Szerintem 2016-tól jelentősen csökkenhet a fekete gazdaság és kereskedelem, mert pár százalékért nem lesz érdemes kockáztatni.

 Az ágazat tehát jól jár. És a fogyasztók? Ők olcsóbban vásárolhatják meg jövőre a sertéstermékeket?

 – Ez a cél. Erről nyilatkozott a szaktárca vezetése is; tehát a kereskedelemnek tudomásul kell vennie, hogy az áfacsökkentés érezhető mértékét el kell tudnia juttatni a fogyasztóhoz.

 A fogyasztók viszont rengeteg helyen olvashatnak arról, hogy mennyire egészségtelen a sertéshús, csak meg lehet tőle hízni, míg a baromfihús fogyasztásának kevesebb az egészségügyi kockázata.

 – Nincs egészségtelen étel, csak egészségtelen étrend. A sertéshús már csak azért sem lehet egészségtelen, mert számos olyan vitamint, nyomelemet, ásványi anyagot tartalmaz, ami más húsban alacsonyabb mértékben található. Ezzel nem más terméket akarok lebecsülni, de ugyanolyan szerepe van a fogyasztásban a sertéshúsnak, a marhahúsnak, mint a baromfi és egyéb húsoknak. A sertéshúsnak vannak olyan részei, például a karaj, melyet egy uniós kezdeményezés például fehér hússá kíván minősíteni, mert fehérje és koleszterin tartalma kedvezőbb, mint egyes baromfihúsoké. S végezetül a minőségről. A szaktárca 2013 őszén döntött a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy és terméktanúsítási rendszer létrehozásáról. Ennek kidolgozásával, bevezetésével és működtetésével a Földművelésügyi Minisztérium szervezetünket a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsot bízta meg. A védjegy a kiváló minőségű sertéshús, illetve az abból készült termékek előállítóinak pozitív megkülönböztetésével hívja fel a fogyasztók figyelmét a magyar minőségre.

 

Medveczky Attila