vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.21. 

Elutasították a menekülttábor létrehozását

A szlovák kormány jobban megbecsüli a bevándorlókat, mint a felvidéki magyarokat

Augusztus 2-án népszavazást tartottak a felvidéki Bősön a menekültek ottani elhelyezéséről. A népszavazás eredménye: csaknem 60 százalékos részvétel, a 2587 érvényes szavazat 96,8 százaléka ellenzi a menekülttábort. Vajon figyelembe veszi-e a szlovák kormány a bősiek döntését? Milyen kockázattal jár a menekültek elhelyezése? Miért éppen a többségében magyarok lakta településre szállítják a migránsokat? – ezekkel a kérdésekkel kerestük föl a község vezetőjét.

 Polgármester úr számított rá, hogy a referendumon ilyen magas arányban elutasítják a község lakói a menekülttábor létrejöttét? Hiszen a szlovák kormány álláspontját ismerve, néhányan arra gondolhattak, hogy felesleges szavazniuk.

 – Amikor kiírtuk a népszavazást, jól tudtuk, hogy a szlovák kormány mindent megtett annak érdekében, hogy minél kevesebben járuljanak az urnák elé, mert közölték, hogy a népszavazásnak nincs semmi értelme, és úgysem veszik figyelembe annak eredményét. Még arról is cikkeztek, hogy nálunk hisztériakeltés folyik, és bármit is teszünk, akkor is hozzák a menekülteket. A bősiekkel együtt örültem annak, hogy legalább eddig nem hozták ide a menekülteket, mert a belügyi tárca eredeti tevei szerint már júliusban 50 migráns érkezett volna hozzánk. Ezt nem velem közölték személyesen, hanem a sajtóban olvastam. Ennek ellenére érvényes és eredményes volt a népszavazás, bár én még magasabb részvételi aránnyal számoltam. Bizonyára többen szavaztak volna, ha a szlovák belügyminiszter nem folytat ennyire álságos kommunikációt és politikát. Azt is tudni kell, hogy civilek fogalmazták meg a petíciót – amit a helyi lakosok több mint 30%-a aláírt – a menekülttáborral kapcsolatban, s mi az ő kérdésüket vettük át. Ami, be kell vallanom, nem volt bölcs döntés, mert így hangzott a kérdés: „ellenzi-e ön, hogy itt menekülttábor jöjjön létre?” Tehát igennel kellett szavazni, és voltak, akik ellene voltak a tábornak, de a kérdés alapos elolvasása nélkül nemmel voksoltak.

 A népszavazással változtathatnak a belügyminisztérium döntésén, mely szerint 500 menekültet helyeznek el a faluban?

 – Nem látok a jövőbe, azért sem, mert minket a kormány tagjai semmiről sem tájékoztattak. Három hete, Berényi Józseffel, a Magyar Közösség Pártja elnökével közösen írtunk a belügyminiszternek egy levelet, hogy fogadjon bennünket, de még válaszra sem méltattak bennünket. Egy hónappal ezelőtt kaptunk egy „nesze semmi, fogd meg jól”-típusú levelet, ami minden konkrétumot nélkülöz. Csak a sajtóból értesültünk mindenről, s így nem tudhatjuk, hogy mi várható. A különböző reakciókból kiviláglik, hogy a kormányzat nem örvend a választási eredménynek, már csak azért sem, mert közelednek a választások, 2016 tavaszán kezdetét veszi a kampányidőszak. Persze a mostani kormány nem sokat veszít ezzel nálunk, mert Bősön senki sem szavazott rájuk. Viszont a szlovák ellenzéki pártok a kormány kudarcáról írnak, arról, hogy csak bizonytalanságot hintett el a médián keresztüli fokozatos, kaotikus tájékoztatásával. Nemrég Fico kijelentette, hogy 100 keresztény menekültet is befogadnak egy szlovák településen, s már ott is népszavazást szeretnének tartani. Az Új Szó augusztus 4-ei számában írták, hogy a belügyminisztérium olyan lépéseket tesz a jövőben, melyekkel megnyugtatja a bősieket. Ezzel a kijelentéssel sem megyünk sokra. A szlovák kormány kommunikációja a nullával egyenlő!

Vajon mi lehet annak az oka, hogy többségében magyarok lakta településre helyeznek el menekülteket?

 – Azért, mert jól tudja a politikai elit, hogy itt nem szavaznak rájuk. Rajtunk kívül senkinek sem fáj, hogy idejönnek a menekültek. Magyarok vagyunk, akikkel mindent megtehetnek.

 Milyen kockázattal jár félezer Ausztriából átvett menekült bősi elhelyezése?

 – Jelentős kockázattal jár, hiszen a bősi tábor egy olyan duzzasztógát és erőmű mellett van, amelynek biztonsága kiemelt figyelmet érdemel. Bármilyen ezzel kapcsolatos cselekmény súlyos következménnyel járhat az egész Csallóköz, sőt Mátyusföld településeire nézve. A közeljövőben utazom Ausztriába, s megtekintem a tábort, mert olyan információt kaptam, hogy az ottani migránsok jelentős része az ég alatt éjszakázik, gyér az orvosi ellátás, az egyik videón összeverekedtek a menekültek, szemetelnek. Azt sem tudjuk, hogy ezek az emberek honnan érkeztek, azt már igen, hogy más kultúrkörből érkeztek. Náluk talán bevett szokás a verekedés, az utcák, terek összepiszkítása, de nálunk nem. Ezért csak idő kérdése, hogy Bősön mikor kerül sor atrocitásra. Az önkormányzatnak az az elsődleges feladata, hogy a helyi lakosokkal foglalkozzon, nem pedig a bevándorlókkal. De úgy látszik, hogy a szlovák kormány jobban megbecsüli az Ausztriából érkező menekülteket, mint a felvidéki magyarokat.

 Igaz, hogy moziterem, foci- és röplabdapálya is áll a menekültek rendelkezésére? Ezt nem találja luxusnak, mikor sok magyarlakta településen szükség lenne még több ilyen létesítményre?

 – Ez a komplexum a vízi erőmű építése idején jött létre. Az épület hat éve kihasználatlan, s az üzemeltető, a Szlovák Műszaki Egyetem nem tudja, mit kezdjen vele. A ’90-es évek elején a bősi önkormányzat is kérte az épületet, de természetesen nem mi kaptuk meg. Az egyetem pedig a migrációs hivataltól jelentős összeget kap a menekültek befogadásáért. Tehát jól jár a kormány, jól jár az egyetem vezetése, jól járnak a migránsok, csak a bősi magyarok nem. Az meg elkeserítő, hogy a szlovák egyetem vezetője hónapokkal ezelőtt jól tudta, hogy mi készül itt, kiket fogadnak be, de nem tudatta velünk. Akkor gyanakodtunk, mikor elkezdték az épületet tatarozni, s szép lassan kiszivárgott a kormány döntése.

 Európa-szerte bűncselekményeket követnek el a migránsok. A szlovák belügyi tárca tett arra ígéretet, hogy több rendőr biztosítja majd a bősiek védelmét?

 – Nemrég az országos rendőrfőkapitány nyilatkozta, hogy tíz fővel bővítik a bősi rendőrőrs létszámát. Nekünk erről az a véleményünk, hogyha idegen rendőrök jönnek ide, mondjuk Nagyszombatból, akkor az csak arra lesz jó, hogy a kivilágítatlan kerékpárral közlekedőket megbüntessék, de arra nem, hogy az atrocitásokat megfékezzék.

 „Nem értjük a Bősön kialakult pánikhangulatot. Jelen esetben emberek ideiglenes, néhány hónapos elhelyezéséről beszélünk, akik az osztrák menedékjogi eljárást követően visszatérnek Ausztriába” – olvasható a belügyi állásfoglalásban. Mi erről a véleménye, s mit jelent konkrétan az ideiglenes elhelyezés? Hiszen voltak már a keleti blokkban ideiglenesen állomásozó idegenek.

 – Nekem is éppen ez jutott az eszembe az ideiglenességről. Ráadásul – amint a sajtóban olvastam – Ausztria, ha szükségét érzi, három vagy négy évig is meghosszabbíthatja a szlovák és az osztrák belügyminiszter által aláírt egyezményben foglalt határidőt. Ha az európai menekültügyi folyamatokat tanulmányozzuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az ideszállított migránsok nem egy-két évig, hanem igen hosszú ideig okoznak majd nekünk kellemetlenségeket. S attól is félünk, hogy mivel Bősön 2200 menekült fér el, s ezért nem ötszázan, hanem sokkal többen jönnek ide Ausztriából.

 

Medveczky Attila