vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.21. 

Haris kerestetik

Az agrárterületekhez, gyepekhez kötődő madarak állománya évről-évre csökken

Éjszakai hariskereső túrákat is szervez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), miután a nemrég zárult internetes szavazáson a haris nyerte el a 2016-os év madara címet. Lapunk érdeklődésére Orbán Zoltán ornitológus elmondta: a haris különösen kedveli az üde kaszálókat, így a szakembereknek kiemelt figyelmet kell fordítani ezek védelmére.

 Mi a lényege az év madara programnak?

 – 1979-ben indította el az MME ezt a programot, melynek célja, hogy a fokozott természetvédelmi problémáknak kitett madarak, madárfajok és élőhelyük védelmére ráirányítsa a szakemberek és a lakosság figyelmét. Ez azért lényeges, mert a modern természetvédelemben a szakemberek részvétele mellett a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak, például a gazdálkodóknak a bevonása is egyre fontosabb. Mi ezen elv alapján hirdetjük meg az év madara programot több mint 35 éve.

 Idén miért éppen a „láthatatlan tyúkok” közül lehetett választani a szavazóknak?

 – Egy adott madárcsoport esetében nem csak magára a fajra koncentrálunk, hanem az élőhelyére is. Így az „év madara-fajokat” egyre inkább az adott védendő területek nagykövet fajainak lehet és kell tekinteni, és úgy kell róluk kommunikálni. Csak így lehet megismertetni a lakossággal a védett, védendő madarakat. A most szavazásra bocsátott fajokkal a sík, nyíltvidéki gyeptársulások védelmével tudunk foglalkozni. Ez az egyik legfontosabb ma Magyarországon – a vizes élőhelyek fokozott védelme mellett –, hiszen uniós csatlakozásunkkal új természetföldrajzi régió, a Pannon Geográfiai Régió lépett be az EU-ba. Ennek megőrzésére több milliárd forintot kapunk az egyes hétéves pénzügyi ciklusokban. S hogy miért a harisra, az ugartyúkra és a fürjre lehetett szavazni? Európában eddig körülbelül 780 madárfajt figyeltek meg eddig, s ebből Magyarországon 410-et. Tehát nagyon gazdag a madárvilágunk, s nyilván mindig tudna valaki más fajokat is mondani. Általában két-háromszor három fajt választunk ki, s az elnökség dönt arról, hogy ezek közül mely fajokra lehet szavazni. Színezetét és viselkedését tekintve a fürj, a haris és az ugartyúk is hasonló, tyúkszerű megjelenésű, bár csak egyikük tartozik a tyúkok közé, ezért került idézőjelbe az elnevezés. Földszínekből álló álcázó mintás tollazatot viselnek, rejtőzködő életmódjuk miatt pedig igen ritkán kerülnek szem elé.

 „Zöldülő vetésben szól még a haris” – idézek a két háború közti magyar műdal szövegéből. Mit kell tudni a harisról, a nyertes madárról, körülbelül hány pár fészkelhet belőle Magyarországon?

 – Hazánkban mindössze 500-1200 párra becsülhető a harisállomány. Hosszút távra, a Szaharától délre vonuló madárfajról van szó, az óriási távolságok megtétele pedig sok veszélyt jelent. A vonulás és a telelés sikeressége ezért évről évre nagyban befolyásolja azt, hogy mennyi madár érkezik haza. Az állomány nagyságát az adott év télutójának, tavaszának az időjárása is meghatározza, hiszen a haris a három faj közül a legspeciálisabb az élőhelyválasztás szempontjából. Ez a madár nem a szántókat vagy a rövid füvű száraz legelőket kedveli, hanem a középmagas, magas füvű nedves, üde réteket, a párás mikroklímájú gyepeket. Azokat a kaszálókat, melyeknek az alja sokszor vizenyős, tocsogós.  

Ha ennyire speciális és ritka madár a haris, akkor hogyan lehet, hogy elnyerte az év madara címet?

 – Erre igen profán magyarázatot tudok adni. Számos riportot adtam a témában több rádiónak. Volt, ahol a stáb, az elhangzottak alapján a haris mellett tette le a voksát, máshol pedig az ugrótyúk mellett lobbiztak. Honlapunkon mindhárom madarat videón is bemutattuk. Mi úgy gondoltunk, hogy a legtöbb szavazatot a fürj kapja meg, mert az a legismertebb a három madárfaj közül, s az ugartyúk, ami a leginkább látható, a második helyezést kapja. A szavazás eredménye is azt bizonyítja, hogy a modern infokommunikációnak nagyon nagy a szerepe. Igaz, csak január elsején veszi kezdetét a haris, az év madara akció, de biztos vagyok benne, hogy a szavazásnak köszönhetően több millió emberhez eljutott az információ, és máris százas nagyságrenddel többen tudnak erről a laikusok előtt mindeddig ismeretlen madárról.

 Kiket várnak a hariskereső túrákra?

 – Fél éven belül kell megszerveznünk a 2016-os haris-kampányévet. Szeptemberben kezdjük el kidolgozni a szakmai anyagot. A haris, bár nem a belterületeken él, de Budapesten is előfordul. Így a XVII. kerületi Merzse-mocsár térségében, vagy a X. kerületi Túzok utca környéki lápos réten, és a Szentendre és Budakalász közti területen is. Tehát a fővárosban is lehet ilyen túrákat szervezni, de inkább a magas füvű gyepes térségekbe megyünk ki. Napközben is szól a madár, főleg a májusi, költés időszakban, ám mi késő délutántól éjjel 11 óráig tartó néhány kilométeres túrákat tervezünk. Sosem gázolunk be a gyepbe, hanem a földúton haladunk. A túrák időpontjait és helyszíneit honlapunkon feltüntetjük, s nem csak a szakértőket, hanem a laikusokat is várjuk. Túravezetőink pedig a séta közben ismeretterjesztő előadást tartanak.

 Hogyan lehet rátalálni erre a madárra?

 – Hallás alapján. A faj érdekessége, hogy elsősorban szürkületkor és éjszaka „énekel”, amikor a jellegzetes recsegő hang a hidegebb, sűrűbb levegőben messzebb, 500 méterre is terjed. Ez a kisebb, tyúk méretű madár szinte soha nem repül föl, ezért mi magunk is, amikor monitorozzuk a faj országos állományát, azt hang alapján tesszük. Nagyon speciális módon, éjszaka lehet csak befogni ezt a madarat. Ilyen összehangolt akció eddig nem volt hazánkban, így a gyűrűzött harisok száma még a kétszázat sem éri el Magyarországon. A 2016-os kampányévben elképzelhető, hogy sikerül ezt is megszervezni, sok helyen akár a hariskereső túrák keretében. Az érdeklődők távolról a befogás eseményeit is követhetnék, az ezt követő gyűrűzés során pedig testközelből is meg lehetne ismerkedni a madárral, melyet azután továbbengedünk.

 Mit tudnak tenni a haris élőhelyének védelmében?

 – Terület- és élőhelyvédelmi szempontból szűkíti lehetőségeinket, hogy Magyarországon egyesület nem birtokolhat mezőgazdaságilag hasznosítható földterületet. Több nyugat-európai testvérszervezetünknél más a helyzet, például a Brit Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) jelentős földterületekkel rendelkezik, azokon természetbarát élőhelykezelést valósít meg, amit látogatóközpontok kialakításával mutat be. Mivel erre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek nincs törvény által biztosított lehetősége, ezért az elmúlt tíz-tizenöt évben EU-s LIFE és egyéb külföldi (Svájci Alap, Norvég Alap) támogatások felhasználásával kidolgoztuk vagy most is kutatjuk a különböző élőhelytípusok és agárterületek, köztük kiemelten a gyepek természetbarát kezelésének gyakorlatát – például azt is, hogy milyen sebességgel és kaszamagasság-beállítással ajánlott kaszálni. Emellett kidolgoztuk a vadriasztó láncot és a madárbarát útvonalválasztás koncepcióját. A nagyüzemi mezőgazdaság térhódítása nyomán az agrárterületekhez, gyepekhez kötődő madarak Európa-szerte nagy veszélyben vannak, faj- és egyedszámuk évről-évre csökken. A gazdálkodókon kívül a vadászati szakma képviselőivel is együtt kell működnünk, hiszen, mint minden talajon fészkelő madárfajét, a haris szaporodását is veszélyezteti a túlszaporodott vaddisznó- és rókaállomány. Ezek a vadállatok pedig nem csak a haris, hanem más madarak tojásaival is táplálkoznak. Tehát ha ezen jószágok élőhelyének védelmére nem teszünk valamit, akkor néhány éven belül minimálisra csökken az állományuk.

 

Medveczky Attila