vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.21. 

Szaddám Huszein

Hatalmának kiépítése

 Egyiptom és Szíria egyesülésével az 1958. február 1-jén megalakult Egyesült Arab Köztársaság ellenében február 14-én létrejött a kérészéletű (Irak és Jordánia) Arab Föderáció(ja), melynek feje II. Fejszál lett.

A hadsereg puccsot hajtott végre, és agyonlőtte a királyi család tagjait: a királyt, a király nagyanyját, nagybátyját, a trónörököst és anyai nagynénjét is. A monarchiát eltörölték.

A puccsisták vezére, Abd al-Karím Kászim lett a miniszterelnök.

Kászim tábornok megdöntötte II. Fejszál iraki király uralmát. Kászim tábornok uralmát megdöntötték a CIA segítségével az iraki katonai vezetők. Szaddám Huszein részt vett a Kászim elleni merényletkísérletben, amelyet az Egyesült Államok kormánya ösztönzött. Szaddámot ettől kezdve a CIA támogatta. Kezdetben egyiptomi titkos ügynökök segítségével Szírián keresztül Bejrútba, innen Kairóba költözött. A Kairói Egyetemen jogot tanult. Alig volt 30 éves mikor a Baath párt legfelsőbb testülete, a Regionális Parancsnokság titkára lett. Szaddám Huszein megkezdte fokozatos hatalomátvételét az iraki állam felett. Az ellenfeleit előbb megfosztotta a tárcáiktól, volt akit emigrációba kényszerített. Huszein saját állambiztonsági vezetőjét is kivégeztette, akivel előtte megölette két ellenlábasát. Állítólag 1973 nyarán Bagdad diplomáciai és kádernegyede, az al-Manszúr városrész lakóit véres gyilkosságok sorozata tartotta rettegésben. Fejszés gyilkosok éjszakánként egész családokat vertek agyon otthonukban, brutális kegyetlenséggel. Feltűnő volt, hogy egyetlen külföldi diplomata otthonát sem érte támadás, kizárólag irakiakat, magas állású állami tisztviselőket, pártfunkcionáriusokat, rendőri és katonai vezetőket irtottak ki családostul, és egyik áldozat sem tartozott a Tikríti-klánhoz. A banda tagjait persze elfogták. A beszámolók szerint a tettesek igen alacsony iskolázottságú, primitív személyiségű rablógyilkosok voltak, akiket rövid idő alatt halálra ítéltek és kivégeztek. Az eset után Huszein a titkosrendőrséget közeli rokonaira bízta. A Tikrítiek befolyása ezután jelentősen megnőtt a vezetésben.

 Érdemei

A Szaddám Huszein által kiépített diktatúrára azonban nem csak az erőszakra és megfélemlítésre alapozta uralmát (ahogy azt a felakasztása után általánosan beállítják), hanem arra a hatalmas fejlődésre amelynek során az 1970-es évekre kialakult egy erős, nagy létszámú középosztály. A hetvenes évek elejétől gyors ütemben növekvő olajbevételek hatására Irak nyitott a nyugati országok felé is, célja elsősorban a modern nyugati technológia – beleértve természetesen a korszerű fegyverzetet is – beszerzése volt. Szaddám Huszein, a jólét és gazdasági fejlődés személyes jelképévé vált, miután néhány éven belül Irakot az egyik legmodernebb állammá tette a térségben. Számos infrastrukturális fejlesztést hajtott végre: az ország nagy részén bevezették az elektromosságot, elindították a rádió és televízióadásokat, bővítették a vasúthálózatot, és iskolákat, kórházakat, utakat építettek. Szaddám Huszeinnek az írástudatlanság felszámolása, a kötelező és ingyenes oktatás bevezetése és a nők helyzetének javítása mellett a legnagyobb sikere az volt, hogy meg tudta szilárdítani az államhatalmat egy belső ellentétek által szabdalt országban.

 Az invázió

 2003. március 17én Bush elnök ultimátumban szólította fel Szaddám Husszeint a hatalomból való távozásra, ha mégsem sikerült volna célt érni, fegyveres erő alkalmazását helyezte kilátásba. Mivel az iraki elnök a megszabott határidőig nem vonult száműzetésbe március 19-én egy amerikai légicsapással kezdetét vette az invázió.

Nyolc és fél évig tartott a hosszú háború, melynek ötezer amerikai is áldozatául esett. Az iraki áldozatok százezres nagyságrendben mérhetők. Az Egyesült Államok vagy ezermilliárd dollárt költött a katonai akciókra és a háborúban megfordult másfél millió katonára. Szaddámot kivégezték Az egyik szemtanú szerint mielőtt a kötelet a nyaka köré csavarták, azt kiáltotta: Alláhu akbar. A nemzet győzni fog!

Hiába neveztek ki helytartót Irakba, a fegyveres összecsapások sorozata, a fegyveres harcok 2007 végére 2008 elejére állandósultak.

 Amerika mossa kezeit

 Az iraki háború hivatalos végét Barack Obama amerikai elnök a Fehér Ház Ovális Irodájából közvetített beszédében jelentette be: az amerikai csapatok harci küldetése Irakban véget ért!

Ma este bejelentem, hogy az amerikai harci küldetés Irakban véget ért. Az Iraki Szabadság Hadművelet befejeződött, és most már az iraki népé a fő felelősség az országa biztonságáért.

Kissé cinikusnak tűnnek ezek a mondatok. El van törve kezük lábuk, kiszúrva a szemük, mehetnek amerre látnak! Irak északi, szunnita vidékein az az ISIS nevű, lényegét tekintve terrorista csoport kikiáltotta a kalifátust, és nevét Iszlám Államra változtatta.

 Következmények

 És azóta az egész „művelt világot” sokkolják a dzsihadisták ténykedéseiről közzétett képsorok, amelyek az iraki kulturális örökségében végzett pusztítást mutatják. Az IÁ korábban már több vallási szentélyt – köztük muzulmánt is – tönkretett, az ókori felbecsülhetetlen kincseket a fekete piacra vitte. Moszult és a környező Ninive tartományt is elfoglalta az IÁ. A térségben mintegy 1800 archeológiai helyszín található, köztük négy ősi város – Ninive, Kalhu, Dúr-Sarukkín és Asúr – maradványai is. Ezek a települések egykor az asszír birodalom fővárosainak számítottak.

A cél – mondják –, hogy teljesen „megtisztítsák” a környéket a nem iszlamista gondolatokat közvetítő tárgyaktól. Sorozatosan pusztítják el a könyvtári ritkaságokat, archeológiai ereklyéket, gyanús, hogy a muzulmán emlékeket sem kímélik. A dzsihadisták Moszul központi könyvtárát fosztották ki, és mintegy kétezer könyvet megsemmisítettek.

 

Sz.