vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.21. 

Húsz év múlva

Új törvény, új partnerségi megállapodások

A Földművelésügyi Minisztérium újabb hat szakmai szervezettel és tudományos műhellyel kötött stratégiai partnerségi és együttműködési megállapodást. Dr. Bitay Mártont az új vadgazdálkodási törvénnyel kapcsolatban faggattuk.

 Miként választják ki, hogy milyen szervezetekkel köt a szaktárca partnerségi megállapodást?

 – Az általam irányított államtitkárság szakmai területeivel kapcsolatos együttműködésekről tudok beszámolni. Esetünkben vadászati és erdészeti szakmai területekről beszélhetünk. Az együttműködést az indukálta, hogy új vadgazdálkodási törvény készül, és külön munkacsoport dolgozik az erdőgazdálkodási jogszabály megújításán. Ezért úgy határoztunk, hogy keressük meg azokat a partnereket, akik a jobbítás szándékával hajlandók részt venni ebben a munkában. Már eddig is együttműködtünk a Nyugat-magyarországi Egyetem Faanyag-tudományi és Erdőmérnöki Karával. Most ezt a szakmai kapcsolatot legitimáltuk a partnerségi megállapodással. Ezenkívül a minisztérium stratégiai partnerségi és együttműködési megállapodást kötött a Vadászati Kulturális Egyesülettel, a Magyar Vadászíjász Egyesülettel, a Magyar Vadgazdálkodók Egyesületével és a Magyar Országos Vadászkutyás Kulturális Egyesülettel a vadgazdálkodást megújító jogszabályok miatt.

 A megállapodás szerint milyen kötelezettségi vannak a minisztériumnak, és a szakmai szervezeteknek?

 – A klasszikus stratégiai partnerségi megállapodás, a már meglévő közös munkálkodás formalizált együttműködése nem tartalmaz bíróságon számon kérhető jogokat és kötelezettségeket. A megállapodás meghatározott pontjai például az egyeztetések vonatkozásában a jogszabályok kidolgozása, a törvények előkészítő folyamataiban való részvétel. Tartalmi szempontból ezek az együttműködések azért lényegesek, mert nem gondolhatjuk magunkról, hogy mindent tudók vagyunk, nálunk van a bölcsek köve. A partnerszervezetek, az egyetemi karok jelentős tudásanyaggal segítik a minisztérium munkáját. Mindez nem helyettesíti a szaktárca tevékenységét, hanem kiegészíti.

 Ez a megállapodás hosszú távú, vagy csupán addig tart, míg el nem fogadja az országgyűlés az említett jogszabálytervezetet?

 – Mivel a joganyagok folyamatosan megújulnak, s mindig lesznek olyan kihívások, melyekkel meg kell küzdenünk, ezért a megállapodások hosszú távra szólnak, hiszen nagyon hasznos, ha a stratégiai partnerek ellátnak bennünket megfelelő információkkal.

 Miért kell új vadgazdálkodási törvényt alkotni?

 – A jogszabály a magyar vadgazdálkodás megújításáról szól. Az előző törvényt húsz esztendővel ezelőtt fogadta el az Országgyűlés. A két évtized alatt pedig megváltozott a jogi környezet, a földművesek, a vadászok köre s a természeti környezet is. Mindemellett a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy válaszolni lehessen olyan kérdésekre, mint a nagyvadállomány túlszaporulata, az apróvad-állomány visszaszorulása, a trófeaállomány minőségének csökkenése, de meg kell találni azokat a jogi megoldásokat is, amelyek rendezik a korábbi konfliktusos helyzeteket a földtulajdonosok és -használók, illetve a vadászatra jogosultak között. A ’96-os törvényből nagyon sok olyan passzus kimarad, ami az ágazatot szervezettebbé teheti. Erre egy példa: a földtulajdonosi közös képviselőnek az a feladata, hogy az adott földterületen vadászat szempontjából az összes földtulajdonost képviselje, de eddig nem volt jogszabályban rögzítve, hogy mik ezek a kötelezettségek. Emellett olyan vadgazdálkodási tájegységekben gondolkodunk, ahol figyelnek a tájra jellemző vadállomány mozgására.

 Megkapják a földtulajdonosok a vadászati jog után járó díjat?

 – Eddig is meg kellett, hogy kapják. De mivel ezt a kérdést nem megfelelően szabályozták, ezért nagyon sok kirívó eset fordult elő. Célunk, hogy a hasznosítási díj pontosan, akár négyzetméterre is levetíthetően megjelenjen a földtulajdonosok számláján. Ahogy az is, hogy mind a vadászok, mind a földtulajdonosok jogai és kötelezettségei rendezetten, világosan szerepeljenek a törvényben. Még idén elfogadhatják ezt a jogszabályt, amelynek rendelkezései 2016. január 1-jével hatályba lépnek.

 A hazánkban vadászó külföldi állampolgárok jogait is meghatározzák?

 – A hazánkba érkező bérvadászok nagyon komoly gazdasági hasznot hoznak a vadgazdálkodók számára. Meg kell határozni, hogy tevékenységüket miként tudjuk kiszolgálni. A jogi hátteret a fegyvertartás-és használat vonatkozásában kell rendezni. Fontos, hogy a magyar vadászati kultúra fejlesztése mellett jobban figyeljünk a bérvadászok számára nyújtott minőségi szolgáltatásokra.

 

Medveczky Attila