vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.21. 

A Farkas major a magyar gazdaság jelentős létesítménye

Egyértelmű az irányvonal: a kis- és közepes gazdálkodások megerősítése

Őshonos állatok bemutatására és tartására szolgáló majort adtak át július közepén Karcagon. A több mint 150 millió forintos beruházás három egymásra épülő uniós támogatással valósult meg 2009 és 2015 között. Az alulról érkező visszajelzések azért lényegesek, mert így tudhatja meg a minisztérium, hogy miként lehet a magyar mezőgazdaságot fejleszteni és erősíteni – nyilatkozta Dr. Farkas Béla ügyvezető, s hozzátette: minél több támogatást kéne az EU-nál kiharcolni.

 Miként kötődik ehhez a karcagi majorhoz az Agrohungária cégcsoport?

 – A cégcsoportban a családom a legnagyobb tulajdonos. Jómagam a feleségemmel, a lányom az idősebb fiával családi gazdálkodó. Elhatároztuk, hogy magyarságtudatunknak megfelelően őshonos állatok tartásával foglalkozunk. Ezek az állatok számunkra nagyon tetszettek, és a gazdasági szerkezetünkbe is beépíthető a velük való foglalkozás. Hiszen a növénytermesztés melléktermékeit ezek az állatok gazdaságosan tudják hasznosítani. Saját és bérelt területen, összesen 700 hektáron gazdálkodik az általam irányított cégcsoport, amelyben részt vesz a két családi gazdálkodás, s ott tenyésztjük az állatokat. A cégcsoport többi tagja más tevékenységet végez, például építőipari, szaktanácsadási, integrátori feladatokat, de az alaptevékenységben én és a lányom, külön-külön családi gazdálkodóként tevékenykedünk.

 Mikor alakult cégcsoportjuk, s azon belül mivel foglalkoznak?

 – 21 éve alakult az Agrohungária Kft. mint névadó, mely partnereinek különféle gépi szolgáltatásokat nyújt (talajművelés, vetés, növényvédelem, betakarítás stb.) tanácsadás mellett. Kereskedelmi tevékenységében a vetőmag mellett műtrágya-, lombtrágya- és növényvédőszer-forgalmazást is folytat. Új tevékenysége tógazdálkodási halak, valamint törzskönyvezett magyar szürkék, mangalicák, rackák, baromfik (tojás, napos csibe, tyúk) értékesítése. Az elmúlt évek alatt hét cég – négy kft., egy bt. és két családi gazdálkodó – jött létre a cégcsoporton belül, amelynek vezetője az Agrohungária Kft.

 Az alakulás évétől a mai napig több kormányváltás is volt. Hogyan látja, hogy melyik kabinettől kapták a legnagyobb segítséget?

 – A magyar mezőgazdaság régóta a magyar kormányzat preferált ágazata, ami még inkább felerősödött az EU-csatlakozást követően a pályázati kiírásokkal. Gondoljunk a területalapú támogatásokra, s aki részt tudott venni a környezetvédelmi programokban, ahogy mi is, újabb összegekhez jutottak. A Fidesz-kormányzat erősítette meg a kis- és középvállalkozások pozícióját, hogy ezek a cégek jobban fejlődhessenek, stabilabbá váljanak. Ebből a támogatásból nekünk is jutott. Tehát egyértelmű az irányvonal: a kis- és közepes gazdálkodások megerősítése, s ennek érezzük már a hatását. A kkv-szektor tagjai a kormány intézkedéseinek köszönhetően képesek fejleszteni, pénzügyi helyzetüket stabilizálni, munkaerőlétszámban is bővíthetnek. Természetesen itt még nem lehet megállni, mert nagyon sok kérdésre kell még választ találni, de a perspektíva jó.

 A szaktárca meghallgatja az önök véleményét?

 – Ez jó kérdés, mert problémát jelentett, hogy nem mindig volt lehetőségünk a tárcával közölni a felvetéseinket. A gondokat, a problémákat nem azért hangsúlyozzuk, hogy kritikákat fogalmazzunk meg, hanem segítő szándékkal, hiszen a gyakorlati életben sokkal hamarább megtapasztaljuk azokat a nehézségeket, melyek Budapestről nem biztos, hogy láthatóak. A minisztériumnak vagy a kamaráknak már el tudjuk mondani a problémákat, attól függetlenül, hogy sosem lehetünk a válaszokkal teljes mértékben elégedettek. Tehát nem támadó hangvételben kritizálunk, hanem olyan megoldásokat szeretnénk elérni, amelyek mind a szaktárca, mind a gazdálkodók számára előnyösek lehetnek. Ezek az alulról érkező visszajelzések azért lényegesek, mert azok által láthatja a minisztérium, hogy miként lehet a magyar mezőgazdaságot fejleszteni, erősíteni, exportorientálttá tenni, s hogy lehet minél több támogatást törvényes keretek között elérni az EU-nál.

 A karcagi fajták szaporításában jelentős erővel vesz részt az Agrohungária Kft. Mi jellemzi az elmúlt évek értékesítési adatait?

 – A karcagi kutatóintézet nagyon jó kalászos fajtákat – őszi búzát, őszi árpát, tritikálét és egyéb alternatív növényeket is – állít elő, mely intézménnyel nagyon régi a kapcsolatunk. Így az Agrohungária Kft. megállapodást kötött a kutatóintézettel, hogy a fajtáit preferálja, szaporítja és terjeszti. A karcagi kutatóintézet a kalászos fajták vonatkozásában nagyon jó eredményt ért el – tudni kell, hogy ezen a területen két nagy nemesítő intézet működik, a martonvásári és a szegedi. S a karcagi följött a harmadik helyre. Elérték, hogy az általuk kinemesített fajták a karcagi nagyon száraz éghajlat és gyenge talajviszonyok mellett egyre jobban termelhetők. A nyilvános cégadatok szerint a kft. éves értékesítési nettó árbevétele 2014-ben meghaladta a 186 millió, 2013-ban pedig a 177 millió forintot. A társaság adózott eredménye 2014-ben 863 ezer, míg 2013-ban egymillió 839 ezer forint volt.

 Hazánkban szinte egy termelési cikluson belül tud megjelenni a súlyos károkat okozó víztöbblet, illetve ennek ellenkezője, az ugyancsak jelentős veszteségeket okozó vízhiány. Mindez mennyire hat ki a talajművelésre?

 – A nagykunsági termelőket az a probléma foglalkoztatja a leginkább, hogy tavasszal jelentős kárt okoz a belvíz, míg nyáron az aszály. A magyar mezőgazdaság fejlesztésének egyik legfontosabb kulcspontja, hogy kezeljük a belvizeket, árvizeket, s a nagy melegben öntözhessünk. Személyes véleményem szerint egyébként az öntözés, a belvíz és árvíz kérdéskörét csak összevontan lehetne eredményesen megoldani, ezeket egy kézbe adva lehetne átfogó intézkedéseket hozni. Ha erre a kérdésre megfelelő válasz születne, akkor Magyarország valóban éléskamrája lehetne Európának, és a távolabbi területeknek is. A magyar mezőgazdaság termékei óriási tartalékokat jelentenek ma is a nemzetgazdaság részére, amelyről kár lenne lemondani a vízgazdálkodás hibái miatt.

 

Medveczky Attila