vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.28. 

Băsescu megint a Moldovával való egyesülést emlegeti

Traian Băsescu volt államfő szerint a Moldovai Köztársaságnak úgy van „esélye” az Európai Unió tagjává válni, ha egyesül Romániával. A volt államfő egy gyulafehérvári politikai rendezvényen beszélt erről a védnökségével létrehozott Népi Mozgalom Párt (PMP) mintegy 700 Szeben, Fehér, Maros, Hargita, Kovászna és Brassó megyei tisztségviselője előtt.

Băsescu kijelentette: itt az ideje felvetni a témát, itt az ideje, hogy a bukaresti kormány és parlament megfogalmazza „ajánlatát” az egyesülés vonatkozásában. A volt államfő szerint népszavazással kellene dönteni Románia és Moldova egyesülése ügyében.

 Traian Băsescu tízéves elnöki mandátuma utolsó másfél évében kezdett egyre nyíltabban Románia és Moldova egyesülésének lehetőségről beszélni.

 A közvélemény-kutatások szerint nálunk a lakosság háromnegyede támogatná a Moldovával való egyesülést, a volt szovjet tagköztársaságban azonban alacsonyabb, de növekvő tendenciát mutat az „unionisták” aránya.

 Egy másfél éve készült felmérés szerint a moldovaiak 27 százaléka határozottan támogatná az egyesülést, 22 százaléka hajlik arra, hogy támogassa, míg egy korábbi, 2011-es felmérésnél a megkérdezettek alig 11 százaléka volt az egyesülés határozott híve, és további 20 százaléka találta ezt elfogadhatónak.

 

MTI