vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.28. 

Csodaszerek sosem voltak, sosem lesznek

Új magyar rákgyógyszer jelenhet meg a piacon

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. és anyacége a HYD Pharma Zrt. újabb jelentős lépést tett a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) daganatellenes gyógyszerként való törzskönyvezése felé. Egyetlen olyan molekula, amely általánosan gyógyít minden daganattípust nem volt, és nem is lesz – szögezte le Dr. Somlyai Gábor, majd hozzátette: deutériummegvonással viszont valamennyi daganatos sejtre lehet hatni, és jó eredményt elérni a gyógyításban.

 Miért káros a szervezetre a deutérium, tehát a nehézhidrogén?

 –A deutérium nem káros anyag, hanem egy olyan elem, amelynek kiemelten fontos szerepet szánt az élet az évmilliók során. A kérdés, amit 25 éve feltettünk, és ezt kezdtük el megvizsgálni, hogy ha a deutérium-koncentrációja az ember szervezetében hatszorosa a vér kálcium normálértékének, és tudjuk azt is, hogy a deutérium mennyire eltérő módon viselkedik kémiai reakciókban az 1-es tömegszámú hidrogénhez képest, akkor van-e valamilyen jelentősége az élettani folyamatokban. Azok a kísérletek, melyeket először sejttenyészeteken végeztem a csökkentett deutériumtartalmú vízzel azt mutatták, hogy a daganatos sejtek szaporodása leállt, az ilyen vízzel itatott egerekben pedig visszafejlődtek a daganatok. Mindez arra utalt, hogy a deutériumnak meghatározó szerepe lehet abban, hogy egy sejt miként „dönt”; elindítja-e az osztódást vagy sem. S az is kiderült, hogy a daganatos sejtek számára különösen lényeges, hogy a deutérium abban a koncentrációban legyen jelen, amelyhez az élet hozzászokott több millió év alatt. Tehát a kutatás és a gyógyszerfejlesztés  alapja az a tudományos felismerés, hogy a deutérium egy nagyon precíz szabályozási mechanizmus kulcseleme, és ezáltal, új célpontot kínál arra, hogy ezt a mechanizmust befolyásolva, ezen a módon tudjuk hatékonyabban gyógyítani a jövőben a daganatos betegségeket.

 Tehát, ha otthon megnyitom a csapot, iszom egy pohár vizet, azzal ártok az egészségemnek?

 –Természetesen nem, mert a Földön szűk tartományon belül ingadozik a deutériumszint, s az emberi szervezet is ehhez adaptálódott. A legújabb tudományos eredmények szerint a deutériumcsökkentés része az egészséges sejtek működésének, a daganatos sejtekben viszont ez a funkció sérült. A deutériummegvonással olyan körülményeket teremtünk, mely az egészséges sejtekre jellemző, így a daganatos sejtek nem tudják generálni azt a szignált, amely szükséges számukra ahhoz, hogy az osztódása abban a gyors tempóban menjen végbe, amely a tumor megjelenéséhez vezet. Ezért nem kell félni önmagában a deutériumtól.

 A csökkentett deutériumtartalmú víznek viszont daganatmegelőző szerepe van?

 –Az eljárás a megelőzésben és a terápiában egyaránt hatékony eszköz lehet. Sokan nem tudják, hogy 4-5 év telik el, mire egyetlen sejtből kialakul a diagnosztizálható daganat. Ez alatt az idő alatt le is fűződhetnek a daganatkezdeményről további daganatos sejtek, melyek a szervezet más pontjaira is eljuthatnak a vérárammal. Ha valakit megoperálnak, tumormentes lesz, öt év múlva tekintik gyógyultnak, ekkor feltételezhető, hogy a műtét előtt/során lefűződő daganatos sejtek nem tudtak új tumort, áttétet képezni, kimondható, hogy a beteg gyógyult. Ezen évek során lehetőség lenne arra, hogy ezeket az elvándorló sejteket a deutériummegvonás segítségével elimináljuk a szervezetből. Ha az egészséges emberek vagy a tumormentessé tett betegek két-három évente három hónapon át csökkentett deutériumtartalmú vizet fogyasztanának, akkor időlegesen jelentős deutériumszint-csökkenés érhető el a szervezetben, amely kiszelektálhatja a még ki sem mutatható beteg sejtcsoportokat. A kúrák ismétlésével megelőzhető a tumor kialakulása vagy kiújulása.

 Ezzel a készítménnyel minden daganatos betegség gyógyítható?

 –Igen, és ez egy paradigmaváltással járó felfedezést jelent. A gyógyszeripar molekulákat keres; abban bízva, hogy az adott molekula majd kötődik a sejtben egy adott fehérjéhez, s ennek következtében elpusztul a daganatos sejt. Jelenleg is több mint 400 klinikai vizsgálat zajlik a világban hasonló stratégia alapján, a rák gyógyításának kérdése sajnos mégsem oldódott meg.

 Mi ennek az oka?

 –Olyan molekula, amely általánosan gyógyít minden egyes daganatot nem volt, és várhatóan nem is lesz. Mi mégis azt mondjuk, hogy a deutériummegvonással valamennyi daganatos sejtre lehet hatni, és jó eredményt elérni a gyógyításban, mert az eljárás a szabályozás egy másik szintjén, szubmolekuláris szinten fejti ki hatását. Úgy véljük, hogy a hidrogén-deutérium arány változása az a kulcsmechanizmus, amelyen keresztül a sejtek szabályozzák anyagcseréjüket, a deutériummegvonás azon a szinten avatkozik be, amely közös minden daganatos és egészséges sejtben. Tehát a deutériummegvonás nem egy gyógyszer a hagyományos értelemben, hanem egy molekuláris szint alatti szabályozó elv, amelybe - például az alacsony deutériumtartalmú víz alkalmazásával - bele tudunk avatkozni. Emiatt az eljárás valamennyi daganatos sejttípusnál hatékony lehet, de az is igaz, hogy nem minden daganatos sejt reagál egyformán a deutériummegvonásra sem. Vannak érzékeny és kevésbé érzékeny daganattípusok, a további kutatások révén képesek leszünk az eljárás hatékonyságának javítására ez utóbbi tumorfajták esetében is.

 Akkor nem beszélhetünk csodaszerről?

 –Ha azt tekintjük csodaszernek, amit odaadhatunk egy betegnek, stádiumtól, tumortípustól, életkortól függetlenül, és meggyógyul tőle, akkor bizton kijelenthetjük, hogy ilyen szer sosem lesz. A deutériummegvonás abban a tekintetben „csodaszer”, hogy adekvát, természetazonos választ ad a kihívásra, amivel szembesülünk, amikor daganatos betegségről, annak gyógyításáról beszélünk, mert ezt a biológiai problémát azon a szinten kezeli, ahol a probléma megjelenik, a molekuláris szint alatt. 2014 tavaszán részt vehettünk az amerikai rákkongresszuson (AACR Annual Meeting, San Diego, USA), ahol az amerikai előadók arról számoltak be, hogy nagyon rossz prognózisú hasnyálmirigy daganatos betegeknél immunológiai módszerekkel 3,6 hónapról 5,6 hónapra növelték a betegek várható átlagos élettartalmát. A mi eredményeink ugyanezeknél a betegeknél 39 hónapról szólnak. Természetesen nem mindegy az sem, hogy kit, milyen stádiumban kezdünk el kezelni. A III. Nemzetközi Deutériumdepléció Konferencián tartott előadásomban kitértem arra, hogy az elmúlt húsz évben 171 olyan beteget követtünk, akiket tumorral diagnosztizáltak, megoperálták őket, utókezelést kaptak, tumormentesnek lettek nyilvánítva, és ebben a helyzetben kezdték fogyasztani az alacsony deutériumtartalmú vizet. A statisztika szerint a 171 hasonló beteg közül 70-80-nak néhány éven belül kiújul a betegsége, a deutériummegvonás alkalmazása esetén ez a kiújulás 11 esetben történik meg.

 Igaz, hogy a deutériummegvonás kedvezően befolyásolja a hosszú távú memóriát, és depresszióra való hajlamot is csökkenti?  

–Mindezek az eredmények független külföldi kutatók munkái, valóban publikálták a deutériummegvonás ilyen hatásait is.

 A gyógyszer hatását állatokon kísérletezték ki. A készítményt humán alkalmazás területén eddig miért nem sikerült lefolytatni?

 –Állatgyógyászati területen több mint 15 éve alkalmazzák a készítményt daganatos kisállatok kezelésére, a humán alkalmazás területén eddig nem sikerült lefolytatni nemzetközi szakmai elvárásoknak megfelelő, bizonyító erejű klinikai vizsgálatot. Ennek egyik akadálya a megfelelő, gyógyszeripari gyártási háttér hiánya volt. A HYD cégcsoport jelentős lépést tett a csökkentett deutériumtartalmú víz (DDW) daganatellenes gyógyszerként való törzskönyvezéséhez vezető úton azzal, hogy a Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetése révén, valamint európai uniós támogatással, hazánkban és a világon is egyedülálló gyógyszeripari beruházást valósított meg. A gyártóhelyet az illetékes magyar szakhatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szakemberei tavasszal auditálták, a gyártási engedélyt – és ezzel a GMP (Helyes Gyógyszergyártási Gyakorlat) minősítést – a közelmúltban adták meg. A DDW-t mint hatóanyagot ezzel egyidőben szintén regisztrálták az Európai Gyógyszerügynökség rendszerében. Az engedély birtokában megnyílt a lehetőség arra, hogy elindulhasson a HYD cégcsoport további kutatási tevékenységéhez és a tervezett humán klinikai vizsgálat lefolytatásához szükséges vizsgálati készítmények előállítása a nemzetközi gyógyszergyártási előírásoknak megfelelően. A klinika vizsgálatba 25 leukémiás betegeket vonunk be, s ők a csökkentett deutériumtartalmú vizet fogyasztják. A második klinikai vizsgálat lefolytatásával, amely az állatgyógyászati törzskönyvezés után a humán klinikai alkalmazásban is visszaigazolhatja a deutériummegvonás daganatellenes hatását, jelentős lépést tehetünk egy új, nagy hatékonyságú és mellékhatás-mentes daganatellenes humán gyógyszer 2-3 éven belüli törzskönyvezése felé.

 Nemzetközi színtéren hol áll Magyarország a rákkutatásban?

 –Magyarországon a molekuláris biológiai és genetikai kutatások magas szinten folynak. A deutériummegvonás egyre szélesedő nemzetközi kutatása révén Magyarország világelsővé válhat a rákkutatás területén.

 

Medveczky Attila