vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.28. 

Semmi nem hátráltatja a magyar határ augusztus 31-re műszaki rendszerrel történő lezárását

Munkaértekezleten tájékozódott a Műszaki Rendszer és az Ideiglenes Biztonsági Határzár (IBH) építésének aktuális állapotáról 2015. augusztus 14-én Kelebián Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter. A két tárcavezető ezt követően Tompa térségében megtekintette a munkálatokat.

A munkaértekezlet első részén részt vettek a közérdekű használati joggal összefüggő kártalanítási eljárást soron kívül lefolytató kormányhivatalok vezetői, akik – többek között – arról tájékoztatták a minisztereket, hogy a kártalanítással kapcsolatban hivatalaikhoz lakossági panasz, észrevétel nem érkezett. Ismertették: a vonatkozó kormányrendeletben a rendőrség és a kormányhivatalok részére előírt feladatok végrehajtását semmi nem hátráltatja, a kifizetéseknek akadálya nincs, a rendőrség bírói letétbe helyezte a kártalanítás összegét.

A második részében Hende Csaba és Pintér Sándor jelentéseket hallgatott meg az Országos Rendőr-főkapitányság, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) jelen lévő parancsnoki állományától. A jelentések alapján a tárcavezetők megállapították:

a korábbi egyeztetéseken meghatározott feladatok végrehajtásra kerültek

a rendészeti szervek felkészültek az építéssel összefüggő őrzési és védelmi feladatok ellátására

a BVOP az ütemtervnek megfelelően biztosítja az építkezés alapanyag-ellátását

az építés határidőre történő befejezéséhez szükséges valamennyi forrás, eszköz, erő biztosított

az MH ÖHP – a tárcaközi tervező csoport és az érintett kormányzati szervek bevonásával – az irányítási és a szervezési feladatai körében az együttműködés területén akadályt nem tapasztalt

az MH ÖHP Helyszíni Vezetési Eleme biztosítja az építkezés helyszíni vezetésével, koordinációjával kapcsolatos valamennyi feladat ellátását

az MH ÖHP vezetésével a Magyar Honvédség végrehajtásra kijelölt alakulatainak állományából létrehozott munkacsoportok a szélsőségesen meleg időjárás ellenére a végrehajtási tervben rögzítettek szerint látják el feladataikat.

 Hende Csaba és Pintér Sándor egybehangzóan kijelentette: az augusztus 18-ai kormányülésre készülő jelentésükben a munkaértekezleten elhangzottak alapján rögzítik, hogy az építési tevékenység a korábban meghatározott határidőknek mindenben megfelelően történik, a magyar határ augusztus 31-re műszaki rendszerrel történő lezárásának akadályát nem tapasztalták.

 

 (Honvédelmi Minisztérium, Belügyminisztérium)