vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.28. 

Továbbra is reális a 3 százalék körüli éves gazdasági növekedés

Továbbra is reális a 3 százalék körüli éves gazdasági növekedés, alapvetően kedvezőek mind a belső, mind a külső gazdasági folyamatok - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára Budapesten sajtótájékoztatón, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) publikált bruttó hazai termék (GDP) adataira reagálva.

Banai Péter Benő elmondta: a második negyedévi, 2,7 százalékos éves GDP-növekedés ugyan elmarad a minisztérium 3 százalék körüli várakozásától, azonban mivel első becslésről van szó, az adat még módosulhat. A mezőgazdaság teljesítménye eshetett vissza a tavalyi kiemelkedő értékhez képest a második negyedévben, ezért maradhatott el az adat a várakozástól - tette hozzá.

Az államtitkár nemzetközi összehasonlításban kedvezőnek nevezte az idei első fél év 3,1 százalékos növekedését. Az Európai Bizottság az unió egészére 1,8 százalékos növekedést kalkulált - ismertette.

 A bővüléshez hozzájárult, hogy a belső folyamatok közül a kereslet, a fogyasztás és a beruházások is kedvezően alakultak - mondta. Az államtitkár úgy vélte, hogy az év második felében növekedni fog a belső kereslet és a fogyasztás a devizahiteles elszámolásoknak, a közszféra számos területén folyósított többletjuttatásoknak és a foglalkoztatotti létszám növekedésének köszönhetően.

 Banai Péter Benő kiemelte: a beruházásokra kedvező hatással lesz, hogy a 2007-2013-as időszak uniós forrásaiból komoly összegű támogatások kifizetése várható az év hátralévő részében. A külső tényezők közül az export jelentős bővülése mellett az alacsony olajár, az euró-forint árfolyam alakulása és a jegybankok politikája is támogatta a gazdasági növekedést az NGM államtitkára szerint.

 Banai Péter Benő hangsúlyozta, hogy a magyar gazdasági növekedés nem a jövő felélésével, az államháztartási hiány és az államadósság növekedése mellett valósul meg. A magyar gazdaság kedvező egyensúlyi feltételek mellett bővül, az államháztartási hiánya folyamatosan 3 százalék alatti és csökkenő pályán van - fejtette ki. Emelett az ország külső finanszírozási képessége is kedvező, az év egészére a GDP 9 százaléka lehet - tette hozzá. Ez a külső finanszírozási képesség a folyó fizetési mérleg többletéből származik, a magyar gazdaság jóval többet exportál, mint amennyit importál – fogalmazott az államtitkár. Az első fél évben a kivitel többlete 4,3 milliárd euró volt, ami 1 milliárd euróval haladja meg a tavalyi év első hat hónapjában mért adatot - ismertette.

 A kedvező folyamatok árstabilitás, nulla százalék körüli infláció mellett valósulnak meg, ami segíti a vállalkozások számára a tervezést, valamint reáljövedelem-növekedést eredményez a munkavállalóknak – jegyezte meg.

 Kérdésre Banai Péter Benő elmondta: az idei költségvetésben kalkuláltak a dohányipari különadóval és az élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal is, amelyekről egyeztetések folynak az Európai Bizottsággal. Keresik azt a megoldást, amivel ezek a bevételek realizálhatóak – tette hozzá.

 Szólt arról is, hogy a bevételi oldalon időarányosan túlteljesítés van az előirányzathoz képest egyebek mellett a forgalmi típusú adókból és a személyi jövedelemadóból.    

 Összességében a kormányzat azzal kalkulál, hogy az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycél továbbra is tartható – mondta az államtitkár.  

A sajtótájékoztató teljes felvétele elérhető a sajtószobából.

 

(MTI)