vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.02. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 36.száma!

A tartalomból:

Merkel nagyra becsüli a magyar eljárást (címlapon)

Angela Merkel német kancellár nagyra becsüli, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket, válaszolta a kancellár asszony újságírói kérdésre. Majd néhány nappal később felszólította az Európai Bizottságot, hogy állítsa fel a biztonságos országok egységes listáját. Ezenkívül meghatározta a tennivalókat. Görögországban és Olaszországban fel kell állítani a közös, uniós üzemeltetésű menedékkérő és regisztrációs központokat.

 Ne játsszuk meg magunkat felebarátaim

2014 a holokauszt 70. évfordulója, 2015 meg a folytatása. Végestelen végig. (címlapon)

Most tehát ez a szegény, örökös vád alatt lévő kormány elképzelte, hogy a nem is tudom már hányadik zsidó fesztivál egyik csúcspontjaként, a magyar és a zsidó kultúra egymás mellett élésének szép szimbólumaként Petrás Mária csángó művész felléphet a budapesti zsinagógában. Magyarországon az én hazámban az antiszemitizmust törvény bünteti, a magyargyalázást meg elnézik, sőt mentegetik. A kormány részéről odaküldött államtitkárt, aki bevezető köszöntőt mondott volna a zsidó fesztiválon kilármázták, kidobogták. Megszégyenítették. És miért? Egy hamisnak bizonyult olvasói levélből szerzett félinformációért. Az államtitkár sajnálkozik: „A fesztivál szervezőinek céljától eltérően, tizenhét év után sajnos, most nem érezheti mindenki a sajátjának ezt a fesztivált.”

Ez az ő dolga, de énnekem miért kellene sajátomnak érezni a zsidók nyári fesztiválját? Milyen párbeszéd lehetősége kaphat itt nálunk egy újabb nehezen gyógyítható sebet?

Nyílt és őszinte párbeszédről beszélünk, amikor alig merünk megmukkanni egy ilyen ordas tett után? Könyörgünk, hogy a hibát elkövetők kérjenek bocsánatot? Volt már ilyen? A Gadó-félék kértek már bocsánatot?

 Csurka István: A cél (2.oldal)

A közelmúltban két párhuzamos lépést tett a magyar Országgyűlés, illetve a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a Mazsihisz. Az Országgyűlés határozatot fogadott el a zéró tolerancia elvéről, amely szerint nincs megértés, nincs felmentés, nincs türelem a kirekesztő nézetek, a szélsőséges nacionalizmus, az antiszemitizmus, a tálib eszmék, a terrorizmus és általában a szélsőjobboldali nézetek és az ezeket hangoztató emberek, szervezetek, orgánumok iránt. A másik vállalásban pedig a Legfelsőbb Bíróság elnöke hajlandóságát fejezte ki, hogy a Mazsihisszel együtt terjeszti be az Országgyűlés elé a holokauszttagadást tiltó cenzúratörvényt. A zéró tolerancia elvéről és gyakorlatáról szóló határozati javaslatot egyetlen képviselő nem szavazta meg, a Fidesz soraiban ülő, most hetvenéves Wittner Mária, az egykori ötvenhatos halálraítélt. Azt is mondhatnánk, hogy egy igaz ember van az Országgyűlésben. (2007.)

 Romhalmaz és káosz: Ukrajna (3.oldal)

Az USA és az EU által támogatott ukrán kormány hamarosan összeomlik. Ez kudarc. Bár az EU még milliárdokat pumpált az elmúlt hónapokban is az ukrán adósság mély kútjába az ország gazdaságilag rosszabbul áll, mint valaha. A béke Oroszországgal egyre távolabb, és nehéz lesz egyedül Vlagyimir Putyint felelőssé tenni.

Az ország süllyed tovább a káoszba, a szépészeti műveletek ellenére a nemzetközi hitelezőknek decemberben Oroszországban felhívták a figyelmét arra, hogy Moszkva nem vett részt az adósságátütemezésben, Ukrajna feltehetően csak egy átütemezés során tudná visszafizetni az európai adófizetők pénzét. Akiknek már így is elúszott egymilliárd dollárjuk Kijevbe.

 A német–orosz viszonytól függ Európa jövője (4.oldal)

Legkisebb fiúunokám 4. születésnapjára egy ezüst tízeurós érmét kapott az egyik idősebb rokonunktól. A 10 euró névértékű érmén Otto von Bismarck arcképe látható, melyet Németországban a kancellár születésének 200. évfordulójára adtak ki. Az érme szép, és az ember csak szomorkodhat, ha a bismarcki Európát, mely minden kétséget kizáróan Európa fénykora volt, ezzel a mostani Európával összeveti. Ám akkor sincs sok vidámságra okunk, ha a megajándékozott kicsi fiú és kortársai jövőbeli, Európa által garantált lehetőségeit vesszük számba. A címbéli mondat, hogy a német–orosz viszonytól függ Európa jövője, Bismarcktól származik.

 A magyar agrárium sikerének záloga

Igazodni kell a munkaerő-piaci szükségletekhez (5.oldal)

Alacsony, csaknem 20%-os a tanult szakmában történő elhelyezkedés, de ezen javítani lehet a valós, életszerű termelési-gazdasági körülmények között zajló duális képzés kiszélesítésével – közölte Dr. Nagy István államtitkár, s hozzátette: a földművelésügyi tárca fontosnak tartja a mezőgazdasági oktatás és szakképzés új alapokra helyezését, ezért kezdeményezte egyes mezőgazdasági képzést végző intézmények fenntartói jogának átvételét.

 Megújult az angolpark

Ahol a források újrafakadnak (6.oldal)

Tatán befejeződött a Cseke-tó melletti 25 hektáros angolpark felújításának második üteme, a parkot egy 1823-as helyszínrajz alapján eredeti állapotában állították helyre. Michl József polgármester elmondta: a szellemi, az épített és a Jóistentől kapott természeti örökségünk hármasságában élünk, s ennek a sok kincsnek a feldolgozása és megmentése kötelességünk, feladatunk.

 Előttünk a város, mögöttünk a kormány

Ma már dunaújvárosinak lenni egészen mást jelent, mint húsz évvel ezelőtt (6.oldal)

Modern Városok Program – ez a neve annak a szerződéssorozatnak, amelyet 23 megyei jogú várossal köt meg a kormány. Ennek a szerződésnek a hátterét az ország általános gazdasági fejlődése adja. Orbán Viktor ezért az összes megyei jogú várost végiglátogatja. Sikerült megcáfolniuk a településről kialakult negatív képet? Melyek a tervbe vett közszolgáltatási – és sportfejlesztési beruházások? – ezekkel a kérdésekkel kerestük föl Cserna Gábor polgármestert.

 Fejlesztések eladósodás nélkül

A hazai zöldség-gyümölcs piac elképzelhetetlen a lajosmizsei gazdák terményei nélkül (7.oldal)

Augusztus 20-án tartották Lajosmizsén a szennyvízprojekt zárórendezvényét. Az ünnepség Dr. Salacz László országgyűlési képviselő köszöntőjével kezdődött, aki beszédében elmondta, hogy nagyon hosszú és rögös út vezetett a megvalósulásig. A beruházásokról, a tervbe vett fejlesztésekről Basky András polgármestert kérdeztük.

 Märle Tamás: Csak úgy nő bennem az „empátia” (9.oldal)

Idáig azt hittem, hogy aki elmenekül háború dúlta hazájából, az megbecsüli, ha nem süvítenek golyók a feje fölött. Azt is gondoltam, hogy kissé kellemetlenül érzi magát, amiért törvénytelenül, a határátkelőket kikerülve megy olyan országba, ahová nem hívták. Éppen ezért összehúzza magát, és ha valaki még meg is kínálja egy meleg ebéddel, akkor borzasztóan hálás. Igyekeztem is magamban különbséget tenni menekültek és bevándorlók között, mégsem mindegy hogy valaki Szíriából vagy Szerbiából vándorol ide. Jól tudom, mennyire nehéz kárpátaljai barátaimnak, akik nem mehetnek haza szülőföldjükre, nehogy besorozzák őket. Ehhez képest egy szír vagy egy líbiai esete még szomorúbb lehet.

Az elmúlt napok aztán kiöltek belőlem minden együttérzést: Röszkén felgyújtott egy sátrat egy migráns, így jelezve, hogy ő már Németországban kíván lenni.

 Digitális Magyarország

A széles sávú infrastruktúra fejlesztése esélyegyenlőségi kérdés (12.oldal)

A Digitális Magyarország (DM) programnak köszönhetően 2018-ra minden háztartás számára elérhetővé válik a széles sávú internet. A program első lépéseként a kormány 2014 decemberében a megvalósítandó fejlesztéseket nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítette, ezáltal jelentősen felgyorsítva a szükséges hatósági engedélyek beszerzését. Mennyire vagyunk lemaradva a környékbeli államoktól a széles sávú lefedettségben? A program által csökkennek-e az adminisztratív és bürokratikus terhek? Aki válaszol: Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár.

 Szűcs Balázs: Értékességünk alapja

A remény kis embereinek története alapján (12.oldal)

Immár 9 esztendeje, hogy foglalkozhatunk a Kárpát-medencében élő árva és mélyszegénységben élő fiatalokkal, a remény kis embereivel. Sokszor hangzik el a szó feléjük: Te szegény! Milyen rossz neked! Igazán sajnállak! Aki hallott már felé irányuló ilyen és ehhez hasonló szavakat, pontosan tudja, hogy habár a jó szándék szól belőle, mennyire idegesítő, lenéző, lekicsinylő mondatok ezek. Ugyanakkor pedig a gyerekeket egy olyan kategóriába sorolja, melyben benne van: jó, hogy engem sajnálnak, majd csak el is tartanak valahogy, gondoskodnak rólam. A kiszolgáltatottságot, az elesettséget erősítik bennük ezek a szavak. Ezzel a hozzáállással akartunk gyökeresen szakítani, amikor meghirdettük 2012-ben az első Remény kis emberei fesztivált, ahol azt kértük a Kárpát-medencei gyermekotthonból, illetve mélyszegénységből érkező gyerekektől, hogy mutassák be képességeiket, és azt a sok-sok értéket, amit magukban hordoznak.

 Fellépés a zöldhulladék-lerakók ellen

Megjelentek a vaddisznók a belterületeken (13.oldal)

Erdei kirándulásainkkor sokszor láthattuk már, hogy használt autógumik, építési törmelék, törött és régi ablaküvegek fekszenek egymáson. Látunk árokba szórt régi tévéket, félig már elrohadt, papírgyűjtésből hátramaradt újságtömböket, és számtalan egyéb háztartási szemetet zsákban, vagy épp anélkül. Lomniczi Gergely erdőmérnököt arról is kérdeztük, hogy milyen büntetésre számíthatnak a természetkárósítók.

 Operakomédia a Tiszti pavilonban

Haydn: A patikus – Révkomárom (14.oldal)

Az operát 1895-ben Robert Hirschfeld egyfelvonásossá dolgozta át. Most ezt a változatot vette elő Medveczky Szabolcs karmester, és kissé „leporolta”, ahogy mondani szokás. A szöveget korunk nyelvezetére ültette át, de nem valami öncélú magamutogatástól hajtva, hanem hogy a cselekmény sokkal szórakoztatóbb legyen.  A félreértések, intim kapcsolatok, tréfák bűvkörében élő rokokó vígopera karmestere Medveczky Szabolcs volt a Komáromi Kamarazenekar élén. Mivel az elmúlt évek alatti számtalan fellépés olyan egésszé kovácsolta e különleges csapatot, hogy tagjai csukott szemmel is képesek egymás legkisebb rezdüléseire azonnal reagálni, így valóban egy igazi örömzene részesei lehetünk.

 Csorja Gergely: A magyarság helye a XXI. században (X. rész)

–Kiútkeresés II/II –  (19.oldal)

A magyarság XXI. századi létében kultúrájának helyzete, milyensége, a kultúrára hatással lévők teljesítménye meghatározó lehet. A korábbi fejezetekben tárgyalt sajátosság, a társadalmi és egyben kulturális szakadás a kultúrpolitikát különös próbatétel elé állítja. Feltételezésünk alapján ugyanis a kettészakadt társadalom felső rétege egyre inkább nyugatias, egyre több nyelven, egyre jobban kommunikál, egyre inkább magáénak tudja a nyugati struktúrákat, így a centralizáció sokkhatását lényegesen könnyebben vészelheti át, mint az alsó réteg. A társadalom gazdagabb, műveltebb csoportja könnyebben oldódik fel az új összeurópai létben, mint az alsó. Elképzelhető, hogy évszázados távlatban éppen a mélyszegénységben élő, illetve roma csoportok adhatják azt az integrálhatatlan réteget, mely adottságainál fogva képtelen a feloldódásra, így megmarad magyarnak.

 A románok ellen csak a győzelem elfogadható

A magyar labdarúgó-válogatott kitűnő védője az Európa-bajnokságra készül (20.oldal

Régen tapasztalt, megkülönböztetett figyelem kíséri a magyar labdarúgó-válogatott szereplését az elmúlt időszakban. Ennek oka, hogy hosszú idő után ismét jól teljesít az együttes az Eb-selejtező sorozatban, és így reális esélye van kijutni a jövő évi, franciaországi kontinensviadalra. A Franciaországba vezető út talán legfontosabb kilométerköveihez érkezünk az előttünk álló héten, amikor sorsdöntő Európa-bajnoki selejtező vár csapatunkra előbb idehaza Románia, majd Belfastban Észak-Írország ellen. A kvalifikáció esélyeiről, a románok elleni mecscsel kapcsolatos várakozásokról, valamint Dárdai Pál kényszerű távozásának csapatra gyakorolt hatásáról a magyar válogatott egyik legrutinosabb tagját, a 87-szeres válogatott hátvédet, Juhász Rolandot kérdeztük.

 

Keresse a heti Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. Előfizetéssel kapcsolatos információ: +36-30-7545-017, info@magyarforum.hu

 

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. augusztusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.  

A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.