vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.28. 

KatonaSuli

Minden nemzet hadereje, a hivatásos katonákon túl, a felkészült és sokoldalú tartalékos erőkön nyugszik

A kormány a közelmúltban döntött arról, hogy további forrásokat bocsát a Honvédelmi Minisztérium rendelkezésére, hogy a lehető legnagyobb mértékben saját erőforrásból valósítsa meg a nemzeti ünnepek lebonyolítását. Kun Szabó István vezérőrnagy, a tárca társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: fontos, hogy a fiatalok megismerjék a magyarság dicső múltját, elődeink bátor tetteit.

 Közeledik államalapító szent királyunk ünnepe. Milyen feladat hárul a honvédségre ezen, s a többi nemzeti és kiemelt fontosságú ünnep alkalmából?

 –A tárca 2014 nyarán, a harmadik Orbán-kormány felállásakor kapta feladatul a nemzeti és kiemelt fontosságú ünnepek szervezését. Ehhez – az ugyancsak az új kormányzati struktúrában létrehozott társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárság égisze alatt – megalakítottuk a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalt, amely immár másodszorra szervezi meg az augusztus 20-ai rendezvényeket. Az idei programot is a hagyományos elemek beiktatásával rendezzük meg. 8.30-kor zászlófelvonás a Kossuth téren, ezt követi a tisztavatás, melyen Áder János köztársasági elnök úr mond beszédet, s Hende Csaba honvédelmi miniszter köszönti az újonnan avatott tiszteket. 10 órakor kezdődik a Nyitott Parlament, ami azt jelenti, hogy idelátogatók ingyenesen megtekinthetik a Szent Koronát. Szintén 10 órakor, de már a budai oldalon, a Várkert Bazár előtt felállított színpadon veszi kezdetét családi napunk, ahol együttesek lépnek föl, s megszervezzük a Magyar Ízek Utcáját is. 17 órakor a Szent István Bazilika előtt tartják az ünnepi szentmisét, és az azt követő Országos Szent Jobb-körmenetet, melyen szintén részt vesznek a katonák; a Magyar Koronaőrség kíséri államalapító királyunk ereklyéjét. 21 órakor kezdődik a tűzijáték. A kilövési pontokat, a dunai pontonhidakat a szentesi alakulatunk építi, s ezek biztonságáért, stabilan tartásáért az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred felel.

 Vannak, akik várva várják a 20-ai rendezvénysorozatot, míg mások az állami pénzek elherdálásának tartják az egészet. Meg lehet teremteni az egyensúlyt a nívós műsorok, főleg a tűzijáték és a költséghatékonyság között?

 –A minőségre és a költséghatékonyságra való törekvés közt nincs ellentmondás. Bizonyára mindenki tudja, hogy egy méltóképpen megrendezett ünnepségnek nem kevés a költségvonzata. Ennek ellenére költséghatékonyan kell felhasználnunk azt a keretet, amelyet a nemzet ránk bíz a közös ünnepeink megszervezésére. Idén a tűzijátékot a korábbiakhoz képest 20 millió forinttal olcsóbban tudjuk megtartani, mert azt bruttó 128 millió forintért bonyolítja le a nyertes vállalkozó. A takarékosságban nagy szerepe van a Magyar Honvédség közreműködésének, amely – amint említettem – a dunai kilövési pontok biztosítását végzi.

 Minek tudható be, hogy a HM többletforrásokat kap a tárcához került terület fejlesztéséhez?

 – Számomra mindez azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben jól végeztük a munkánkat, és a kormány hosszabb távon gondolkodik a tavaly feladatul kapott munkánk fejlesztésében. Hosszú távon a rendezvények saját eszközzel való biztosítása már önmagában is megtakarítást jelent. Kiemelendő, hogy nem a honvédelmi költségvetésből megspórolt pénzekből szervezzük meg a nemzeti rendezvényeket, hanem mikor a feladatot átvettük a megszűnő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól, a területért felelős jogutódként megkaptuk a szervezésekhez rendelt költségvetési keretet is.

 Mekkora összegről van szó, s abból milyen fejlesztést valósítanak meg?

 – A kormányhatározat szövegét idézem: „a kormány felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a nemzeti ünnepek, valamint a kiemelt fontosságú rendezvények honvédelmi szervezet bevonásával történő, 2016. január 1-jével kezdődő lebonyolításához 2015-ben egyszeri jelleggel legfeljebb 1159,1 millió forint, valamint 2016-tól évente 548,2 millió forint költségvetési forrás biztosításáról gondoskodjon.” A kapott összegből pedig a rendezvények lebonyolításához szükséges eszközöket tudjuk beszerezni, például színpadtechnikai, fénytechnikai, hangtechnikai, biztosítási berendezéseket.

 A nemzeti rendezvények szervezésekor együttműködnek a rendőrséggel?

 –Mivel kormányzati feladatellátásról van szó, ezért természetesen együttműködünk a rendőri szervekkel. Az operatív törzs felügyel és irányít minden nemzeti ünnepet. Ebben az operatív törzsben több közigazgatási és államigazgatási társszervezet – így a rendőrség, , a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat és még sorolhatnám – kap feladatot és munkát. Az operatív törzs már az adott ünnep előtt elkezdi a munkáját – eseti jelleggel – egyeztetésekkel, helyszínbejárásokkal. Idén, augusztus 20-án reggel 7 órakor kezdődik a tényleges munka egészen tűzijáték, pontosabban a területmentesítés végéig.

 A társadalmi szervezetekkel és cégekkel is sikerült jó kapcsolatokat kiépíteniük a nagy rendezvények lebonyolításában?

 – Folyamatosan erre törekszünk. A közelmúltban tartott Red Bull Air Race-en és a május elsejei Nagy Futamon is részt vettek katonák, ezzel is népszerűsítve a Magyar Honvédséget. Egyre több céggel veszik fel a kapcsolatot, hogy együttműködjenek velük, ennek nyomán aláírtunk vagy aláírni készülünk olyan szerződéseket, amelyek révén a honvédségi dolgozók kedvezményekben részesülhetnek. A társadalmi szervezetek is részt vesznek a nemzeti ünnepeken, de a szervezés állami feladat. Érdekel bennünket, hogy a cégek, a társadalmi egyesületek szerint miként lehetne még jobban elvégezni a ránk bízott munkát.

 Hogyan tudják elérni azt, hogy több ünnepi programba bevonják a fiatalságot, s hogyan kapcsolódik mindez a KatonaSulihoz?

 –Meg szeretnénk teremteni az ünneplés hangulatát minden nemzedék számára. Lényeges, hogy a fiatalok megismerjék a magyarság dicső múltját, elődeink bátor tetteit. Közhelynek számít, de igaz, hogy a múlt ismerete nélkül nehezen tudunk eligazodni a jelenben. Tavaly rendhagyó történelemórákat tartottunk, és az október 23-ai, idén pedig a Szovjetunióba hurcoltak emléknapjára, a március 15-ei rendezvényekbe bevontunk a magyarországi és a határon túli fiatalokat, diákokat. Az eredményt nagyban befolyásolta, hogy a Rákóczi Szövetséggel kitűnő kapcsolatot építettünk ki. A KatonaSuli nem különálló intézmény, hanem intézmények számára indított program, amelyhez önkéntes alapon csatlakoznak. A minisztérium több mint 65 iskolával kötött szerződést; s jelenleg meghaladja a 2500-at azoknak a diákoknak a száma, akik választható tantárgyként – amiből érettségizni is lehet – honvédelmi ismeretet tanulnak. Az általunk rendezett Nándorfehérvári Diadal Emléknapján közel 200 gyermek vett részt határon innen és túl. Többen az Erzsébet-program keretén belül érkeztek az ünnepségre; számukra három napos Hunyadi-emléktúrát szerveztünk. A HM által fenntartott és működtetett debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazi sikertörténet, ahová legutóbb több mint tízszeres volt a túljelentkezés, s ahol a diákok kadétrendszerben tanulnak. A fiatalok honvédelmi nevelését a jövőben tovább szeretnénk erősíteni.

 Aktívabb szerepet kívánnak vállalni az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésében. Milyen kötelezettségei és jogai vannak az önkéntes honvédeknek, rendelkeznek-e például fegyvertartási engedéllyel?

 –Minden nemzet hadereje a hivatásos katonákon túl a felkészült és sokoldalú tartalékos erőkön nyugszik. Hazánknak is szüksége van olyan önkéntes tartalékosokra, akik civil foglalkozásuk vagy felsőfokú tanulmányaik mellett támogatják a honvédség munkáját. Az önkéntes tartalékos katonák, ahogyan a hivatásosok sem rendelkeznek a jog szerint fegyvertartási engedéllyel. A fegyverüket, mely nem az övék, a laktanyában tartják. A hadkiegészítő parancsnokságokon lehet jelentkezni önkéntes műveleti tartalékosnak, s ezt követi a 25 napos kiképzés. Majd megegyezés szerint évente, kétévente behívjuk a tartalékos katonát kiképzésre, továbbképzésre. Az önkéntesek a képzettségük és a szaktudásuk alapján meghatározott beosztásuk ellátásakor rendfokozatot viselnek. Az önkéntes műveleti tartalékos állományt minősített esetekben hívják be, például katasztrófák elhárításában, illetve a szerződéses és hivatásos katonák tehermentesítésében vesznek részt.

 

Medveczky Attila

 

(Az interjú augusztus 11-én készült)