vissza a főoldalra

 

 

 2015.08.28. 

Maffiamódszerek

Szervezett embercsempészet zajlik

Az illegális migráció nem csupán Magyarországot és az Európai Uniót, hanem a Föld minden országát nyomasztó probléma. A Magyar Rendőrség az Európai Unió szárazföldi határainak tíz százalékát védi. 2014-ben a szárazföldön érkező illegális migránsok hetven százaléka az Európai Unió területére érkezett, 2015-ben 1600 migráns elfogása történt meg egy nap alatt, a tömegesség mértéke egyre inkább szembeötlő. Melyek a bűnszervezetek főbb jellemzői? Hogyan lehet jobban kiaknázni a nemzetközi együttműködésben rejlő lehetőségeket? – kérdeztük Boross Zoltán rendőr alezredestől.

 A migránsokat szállító embercsempészek magányos farkasok, vagy pedig egy szervezett bűnözői csoport tagjai?

 –Alapvetően az embercsempészetre nem jellemző a magányos részvétel, hanem a jól működő, szervezetszerű elkövetési forma. Hiszen alaposan meg kell szervezni az adott migráns államhatáron való átjuttatását, szállítását, pihentetését, élelmiszerrel való ellátását. Mindez komoly logisztikai szervezést igényel. Bár az utóbbi időkben azt tapasztaljuk, hogy annyira megnövekedett a migránsok száma, hogy előfordul az is, hogy valaki azt hallja, jó üzlet az embercsempészés, lemegy a szerb határra egy autóval, és ő maga keres kuncsaftokat, felajánlkozik, mint szállító, s viszi tovább Ausztriába a menekülteket. Ám az esetek 98%-ában jól szervezett bűnözői csoport irányítja az embercsempészést.

 A vasúti szerelvények folyamatos ellenőrzése miatt sok migráns közúton, taxival próbálja elhagyni nyugat felé az országot. A taxisok viszont védekezhetnek azzal, hogy őket leintették az utcán, s nem kérhetik el az utasok igazolványait. Mit tud tenni ebben a helyzetben a rendőrség?

 –A taxisok kedvelt védekezését említette. Minden esetben, mikor ilyet észlel a hatóság, a taxisofőr felelősségét is vizsgálja. Amennyiben bizonyos jelek arra utalnak, hogy nem arról, vagy nem csak arról van szó, hogy a taxis személyszállítási szolgáltatás keretében végzi ezt a tevékenységét, s tudomása van arról, hogy utasai illegális módon jutottak be az országba, akkor már vizsgáljuk a büntetőjogi felelősséget is. A sofőr bűnös lehet embercsempészetben, vagy jogellenes tartózkodás elősegítésében. Abban önnek igaza van, hogy nagyon nehéz velük szemben annak a védekezésnek a cáfolása, hogy ők nem tudták, kiket szállítanak, s nem kérhetik el a migránsok útlevelét. Ám, ha migráns ruházatán és kinézetén látni, hogy most jött át a zöldhatáron, az azt jelzi, hogy illegális bevándorlókról van szó. Mindig konkrét esetben vizsgálódunk. A taxisokat első körben tanúként szólítjuk meg, és a további vizsgálatok vagy rácáfolnak az állításukra, vagy bizonyítékok híján elfogadjuk a védekezésüket.

A maffiafilmekből tudjuk, hogy a bűnszervezetekben ott vannak a végrehajtók és a vezetők. A vezetők, szervezők belépnek hazánk területére, vagy kintről irányítanak?  

–Is-is. A szervezet sejtszerűen működik. Mind a kibocsátó-, mind a tranzit -és a célországban működnek kis szervezetek, sejtek. S ezek a sejtek kapcsolatban állnak egymással. A bűnszervezetek fő vezetői megtalálhatók a kibocsátó országokban, illetve a különböző középszintű és alvezetők a tranzit-illetve a célországokban. Tehát a főszervezők általában külföldről irányítanak, de nem minden esetben tartózkodik a bűnszervezet vezetője más államokban, Magyarországon is vannak szép számban. S ők kapcsolatban állnak nyugat-európai országok szervezőivel.

 A magyarok mennyire veszik ki a részüket az embercsempészetből?

 –A bűnszervezetek tagjai közt itthon is nagy számban fordulnak elő magyarok – elsősorban, mint végrehajtók. A logisztikát biztosítják; pihentető helyeket „üzemeltetnek”, és szállítási, sétáltatási feladatokat látnak el. Az osztályunk nyomozási eredményei szerint az elkövetői kör 75%-a magyar.

 Mit jelent az embercsempészet esetében az úgynevezett telekocsis módszer?  

–Ez nem újkeltű módszer, már a 2000-es évek elején sokszor alkalmazták Németországban. Ennek az a lényege, példával illusztrálva: ha valaki például Münchenbe utazik, s egyedül van az autóban, s a benzinköltséget meg szeretné osztani, akkor hirdetést ad föl egy internetes honlapon. Megadja az indulási időpontot és a találkozás helyszínét.

 2015-ben mennyi embercsempészt fogott el a magyar nyomozóhatóság?

 –Eddig közel 700 embercsempészt fogtunk el, s ez a szám az illegális migrációval párhuzamosan jelentkező növekedést mutat. Amennyiben az elkövető nem EU-s állampolgár, akkor általában Magyarországon járunk el vele szemben. Csak extrém esetekben fordul elő, hogy az embercsempészt átadjuk külföldi hatóságoknak. Arra törekszünk, hogy az elkövető összes cselekményét Magyarországon derítsük föl, s nálunk kapjon érte büntetést. Tesszük ezt azért is, mert idehaza komoly büntetési tétellel fenyegetik a bűnszervezetben elkövetett embercsempészést; akár 16 évet is kaphat érte az illető.

 Melyek a legforgalmasabb embercsempész útvonalak Magyarországon?

 – Az embercsempészek elsősorban az autópályákat veszik igénybe, amikor megszervezik magyarországi közlekedésüket. Főleg azért, mert az autópályák többsége áthalad az országhatárokon. Jelenleg a beléptetés a szerb határról zajlik, azon az útvonalon, ami az M5-ös autópályára kapcsolódik rá. A kilépő oldalon pedig az M7-es és az M1-e autópályákat használják. Mostanra azonban egyre jellemzőbb az is, hogy az embercsempészek az alárendelt utakon próbálnak migránsokat eljuttatni az osztrák határ irányába, mert számolnak azzal, hogy az autópályákon rendőri ellenőrzésbe botolhatnak.

 A hazai rendőri szervek megfelelően aknázzák ki a nemzetközi együttműködésben rejlő lehetőségeket?

 – A rendőrség kiemelt feladataként kezeli az embercsempész-hálózatok felszámolását, ennek érdekében összehangolt nemzetközi akciónapokat szervez a bűncselekményben fokozottan érintett szomszédos országok bűnügyi szerveivel együttműködésben. Magyarország, Ausztria és Szerbia rendőreinek részvételével közös nyomozócsoport (Joint Investigation Team) felállítására került sor, amelynek feladata a bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűncselekmények felderítése, a nyomozás eredményességének biztosítása. Más együttműködési lehetőségei vannak a magyar rendőrségnek az EU tagországaival, és a schengeni térség államaival elsősorban az Europolon és az Interpolon keresztül, és más a harmadik országokkal. Velük főleg a Délkelet-európai Rendészeti Központ keretén belül tudunk együttműködni. Emellett rendőri összekötető tiszteket küldünk ki különböző országokba, s közvetlen kétoldalú együttműködést is kötünk. Ezek közül az egyes bűncselekmények felderítésekor a leggyorsabb és leghatékonyabb formációt választjuk ki.

 

Medveczky Attila