vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.04. 

Végveszélyben a klasszikus európai kultúra

Ha egy vezető politikusnak az a legfontosabb kérdés, hogy elvegye-e a szerelmét, aki férfi és ezt tartja a demokrácia csúcsának, nagy a baj

A felvidéki magyarságnak most nem csak a szlovákok packázásai, a diszkriminatív jelenségek, a kisebbségellenes törvények ellen kell határozottan fellépnie, mert új veszélyt jelent az illegális bevándorlás – fogalmazott Csáky Pál.

 Képviselő úr 1998–2006 között a szlovák kormány miniszterelnök-helyetteseként tevékenykedett, több éven át felelős volt Szlovákia Európai Unióba történő belépéséért, illetve az erre való felkészülésért. Ilyen EU-ról álmodtak a felvidéki magyarok?

 – Nem ilyen uniót képzeltünk el. Természetesen nekem is voltak elképzeléseim, álmaim. A ’80-as években részt vettem a volt kommunista rendszerrel szembeni ellenállásban. 1989–1990-ben már mint politikus tevékenykedtem. Arra nem is gondoltam, hogy 2015-re ilyen hatalmas problémákkal kell megküzdenünk. Az MKP képviselőjeként úgy vélem, az Európai Uniót gyökeresen meg kell reformálni. Ezt át kell gondolni, s erről a kérdésről a november végi strasbourgi plénumon akarok beszélni. Sokkal hatékonyabb, emberbarát, és kevésbé bürokratikus unióra van szükség.

 Mit ért Európa fogalma alatt?

 – Európa mindenképpen szélesebb, mint az Európai Unió. Európa alatt az egész kontinenst értem; beleértve a Balkánt, s az Ural vonulatáig kinyúló területet, így Fehéroroszországot, sőt – nagyon óvatosan mondom – Oroszország bizonyos részeit is. Nemrég jártam Szentpétervárott. S Oroszországnak a szentpétervári részét is európainak látom. Létezett, s merem remélni, még mindig létezik egy közös európai kultúra és habitus, tapasztalatrendszer. Ezt akkor érezzük inkább, ha teljesen más földrészen kirándulunk. Sajnos az európai identitásról ma már alig lehet beszélni. Az európai kultúra, civilizáció komoly jelentéstartalommal rendelkezik, és körülhatárolható módon szól hozzánk a gótikától a barokkig. Ezt képviseli Michelangelo, Shakespeare, Schiller, Janus Pannonius, Kodály és Munkácsi Mihály. Pár száz éve világos volt, mit értünk Európa alatt. Most már odáig jutottunk, nem merjük azt megfogalmazni sem. A XX. sz. végén az Európai Alkotmány megbukott. Tehát végveszélybe került a klasszikus európai kultúra.

 Hogyan látja, a brüsszeli döntéshozók tudatában vannak annak, milyen veszélyt jelentenek a kontinensre az illegális bevándorlók?

 – Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, egy érdekes történetet mesélek el. November 12-én az Európai Parlamentben tartottuk a petíciós bizottság ülését, és a Mikó Kollégium ügyének napirendjéről döntöttünk. A bizottság elnöke, egy svéd liberális nő, aki a tárgyalás szünetében, szégyenkezve azt mondta nekem: nem igazán vagyok ma formában, mert két óra múlva visszaállítja a kormányom a határellenőrzést. Tehát ezek az emberek, akik az EP-ben valami búra alatti mesterséges világban élnek, és a brosúraszövegeiket mondogatták, csak most szembesültek a valósággal. A brüsszeli döntéshozók nem látják, Európa komoly változások előtt áll. Beláthatatlan milyen kulturális és civilizációs hatással lesz ránk a migráció. Most afgán, közép-ázsiai hatás várható, amelyet komolyabb változások is követnek majd. A német kancellár asszony meg nem tudja indokolni saját kijelentéseit. Ferenc József is mindent meggondolt és mindent megfontolt, csak éppen ebből lett a baj. Az EU politikájában 28 tagállam játszik szerepet, de mindig az történik, amit a németek akarnak. A baj csak az, hogy nem tudják, mit akarnak. Végül a közvélemény fogja rákényszeríteni politikusaikat, hogy reálisabban közelítsék meg a valóságot. A folyamat elején tartunk. Az Európai Bizottság júniusban még azt mondta felelőtlenül, nem kell ezzel foglalkozni. Jövőre meg 3 millió ember érkezése várható. Olyan nagy a potenciális rezervoár, hogy ez hosszú évekig is folytatódhat. Úgy látom, minél több országot érint valóságban a migráció, annál több országban változik a közvélemény. Látható és érezhető, Európa nyugati fele másképp szocializálódott. Az elmúlt 30 évben szinte mesterséges problémákkal foglalkoztak. A nyugati kereszténydemokrata politikusok olyan modellt, olyan társadalmi, szociális, gazdasági megoldást találtak, mely többé-kevésbé megoldást jelentett. Nyugat-Európa elpuhult a jólétben. Ha egy vezető politikusnak az a legfontosabb kérdés, hogy elvegye-e szerelmét, aki férfi és ezt tartja a demokrácia csúcsának, nagy baj van. Európa keleti fele viszont 1945-től valós problémákkal küzdött. A keleti blokkba kerültünk, visszazuhantunk a totalitárius rendszerbe.1990-ben jött a nagy változás. A kelet-európai társadalmi és politikai elit, a gondolkodók, művészek úgy vélték, oda kell visszajutni, ahol 1945 előtt voltunk. Vissza kell állítani a demokratikus játékszabályokat, biztosítani kell azok tiszteletben tartását, de kétszer ugyanabba a folyóba nem léphetünk, mert 50 év kimaradt. Mivel ebben a tömbben reálisak voltak a problémák, ezért a V4 országok teljesen ésszerűen reagáltak akkor, mikor megjelentek az illegális bevándorlók.

 Fico baloldali politikus, és mégis ellenzi a kötelező kvótát. Ebből arra is következtethetünk, hogy más Szlovákiában baloldalinak lenni, mint Magyarországon, ahol a DK-sok, az MSZP-sek és a liberálisok éjjel-nappal támadják Orbán Viktor migránsválsággal kapcsolatos intézkedéseit?

 – Az elmúlt egy évszázadban a magyarországi baloldal nem tudott, vagy nem akart használható választ adni a nemzeti kérdéshez való viszonyuláshoz. Míg Felvidéken az összes baloldali párt nemzetileg elkötelezett. Ez a magyarok számára káros, de a szlovákoknak üdvös. A szlovák baloldali politikus a szlovákok érdekeit védi. Nem internacionalista. Távol áll tőle a globalista-liberális gondolkodás. Sőt a cseh és szlovák kommunisták még 1968 után is nacionalisták voltak. Ezek tények, dehogyis védem őket, hiszen rengeteg magyarellenes intézkedést hoztak. A felvidéki magyar értelmiségiek számára akkor, és most is nagyon nehéz az élet. Pikáns fejlemény, hogy a V4-es országok – melyek voltaképpen az egykori Osztrák–Magyar Monarchia területét fedik le – most egymásra találtak. A nacionalista szlovákok szemében népszerűbb a magyar kormány, mint a szlovák. A lecsapódott ezer év visszaköszön.

 Mit vár öntől a migránskérdésben a felvidéki magyarság?

 – Először is a kvótarendszer elleni kemény fellépést. Másodszor: keményebb törvényeket kell hozni a bevándorlásra vonatkozóan. Úgy látom, Soros György a saját elképzelését akarja ráerőszakolni arra, aki neki enged. Egyik bécsi ismerősöm már harmadszor törli a képembe, hogy 2008-ban Bécsben, az Intercontinental szállóban látta szívélyesen beszélgetni Soros Györgyöt, Bugár Bélát és egy harmadik, általa nem ismert személyt. Nem sokkal később megalakult a Most-Híd, amely szétverte a magyar egységet. Nemrég ismét megkérdezte: honnan van Bugár rengeteg pénze? Az pedig tény, hogy Bugár szinte egyedüli felvidéki politikusként hirdeti, hogy fogadjunk be Szlovákiába – ő nem ejti ki a Felvidék szót – minél több migránst.

 

Medveczky Attila