vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.04. 

ROBBANÁSVESZÉLYES HELYZET

Múlt hét kedden reggel lelőttek a török–szír légtér határán egy orosz vadászgépet, amely megsértette Törökország légterét. Az orosz védelmi minisztérium szerint vadászrepülőjüket azonban nem a török, hanem a szír légtérből szedték le.

Hátba szúrtak bennünket a terrorizmus cinkosai – mondta Putyin. Az orosz elnök eddig burkoltan utalt Törökország és az Iszlám Állam szövetségére, most azonban nyíltan kimondta: szerinte Törökország azok között az országok között van, amelyek titkon pénzelik az Iszlám Államot. Orosz információkra hivatkozva állította, hogy a Da’es által kitermelt olaj vevőinek pénzéből tartja fenn magát az Iszlám Állam.

A Törökország kérésére összehívott rendkívüli tanácskozáson önmérsékletre kérték Ankarát a NATO-tagállamok nagykövetei. Brüsszelben a Reuters szerint felvetődött: a török légierő kikísérhette volna az orosz gépet a lelövés helyett. Amerikai részről pedig az hangzott el, hogy az orosz gép mindössze másodpercekig tartózkodott a török légtérben. Bár Oroszország nem tervez katonai válaszlépéseket Törökországgal szemben, de figyelmezteti Ankarát, hogy az esetnek „elkerülhetetlen következményei” lesznek a török–orosz kapcsolatokban – jelentette be Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Mi mindig is baráti államként tekintettünk Törökországra, ezért nem tudom kinek az érdekében állt a mai incidens – nyilatkozta az orosz elnök. Reméljük, hogy az érintettek tisztában vannak azzal, hogy minden felelősséget nekik kell vállalniuk a saját tetteikért – fogalmazott Frank-Walter Steinmeier, német külügyminiszter.

Annak ellenére, hogy talán nem a harmadik világháború kezdőlépéseit teszik meg az ellenfelek, az orosz vadászgép lelövése komoly konfliktus és súlyos nemzetközi ügy. Ezek a konfliktusok sajnos nem fognak megszűnni, éppen ellenkezőleg. Isten ne adja, de ha mégis, el sem tudom képzelni, mi hogyan reagálnánk egy külföldi agresszióra. A svájci férfiak általában 20 éves korukban átesnek egy alapvető katonai kiképzésen, egy ún. Rekrutenschuléban (magyarul „toborzó iskola”). A kezdeti kiképzés után a milícia tagjai maradnak tartalékos állományban 30 éves korukig (34 éves korig tiszt esetén). Minden egyes ilyen személytől megkívánják, hogy a hadsereg által kiosztott fegyverét otthon tartsa. Ezt a rendszert a svájci állam azért tartja fenn, hogy egy invázió esetén a katonák eljussanak az első katonai bázisra. Ki gondolta volna a hidegháború befejeztével, hogy előfordulhat katonai összetűzés Oroszország és egy NATO-tagállam között? És most megtörtént. Si vis pacem, para bellum! Mondta Julius Caesar. Ha békét akarsz, készülj a háborúra! Mozdulnunk kellene nekünk is!

 

czyla