vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.04. 

KÖDKIRÁLYNŐ

Éppen tíz éve, 2005. november 22-én lépett hivatalba a Mädchen. Helmuth Kohl nevezte el így Angela Merkelt, akit ma már Muttiként emlegetnek.

Jasper von Altenbockum A ködkirálynő címen írt cikkét közölte az évforduló alkalmából a Frankfurte Allgemeine Zeitung. A szerző úgy véli, Merkel állandó útitársa az átláthatatlanság és a kiszámíthatatlanság.

Merkel ott áll a kormányrúdnál, de senki sem tudja merre tart.

Az ugyanitt közreadott Institut für Demoskopie Allensbach felmérése alapján készült közvélemény-kutatás szerint a németek 60 százaléka mégis úgy gondolja, Angela Merkelen kívül nincs olyan német politikus, aki képes lenne Németország problémáival megbirkózni. Ez az eredmény is meg a belőle levont végkövetkeztetés is, amely szerint megállapítható, hogy a Merkel-kabinet politikájával általánosságban a megkérdezettek 70 százaléka elégedett, kissé rózsásnak tűnik, hiszen a kancellár menekültpolitikáját a németek mintegy 70 százaléka elutasítja. Ugyanakkor Németország vezetésére legalkalmasabbként, mintegy 20 százalék megnevezi Horst Seehofert a bajor tartományi miniszterelnököt.

Azt is felmérték, hogy kit tartanak a németek az ország legjelentősebb kancellárjának. Ebben a kérdéskörben Konrád Adenauer tetszési indexe 60-as, míg Angela Merkelé mindössze 28-as lett.

***

A hamburgi születésű mai kancellár, Angela Dorothea Kasner néven látta meg a napvilágot. Édesapja, néhai Horst Kasner evangélikus lelkész hamburgi, édesanyja, Herlind Jentzsch gdanski születésű angol–latin tanár. Angela Mecklenburgban nőtt fel, és politikai pályája is itt kezdődött. Lipcsében fizikát tanult, mikor először férjhez ment. Az egyetemen a helyi KISZ-nek, az FDJ-nek volt propagandistája. Kitűnően beszélt oroszul, az NDK tudományos akadémiájára került, ugyan éltek rokonai az NSZK-ban, de nem fordult meg a fejében, hogy disszidáljon. Első pártja a DA, amely magyarul demokratikus ébredést jelent, a két Németország egyesítésekor beolvadt a CDU-ba. Ugyanekkor Kohl kancellár, azért talán, hogy a két Németország egyenjogúságát demonstrálja, vagy másért, az ekkor már a keletnémet, első férje nevét viselő Angela Merkel alá miniszteri széket tett. 1990-ben tehát Angela bekerült a Bundestagba. 1998-ban 16 év kormányzás után a CDU vesztett a választáson, a párt éléről is távozott Kohl kancellár, de Wolfgang Schäuble az ő irányvonalát vitte tovább. Azután hogy hogy nem 2000-ben kitört egy pártfinanszírozási botrány a kereszténydemokratáknál. Valaki kikurkászta, hogy Kohl és Schäuble tudomásával a CDU-ba éveken át illegális pártadományok érkeztek. A politikai sablontörténet úgy szól: ahhoz, hogy hátba szúrjanak valakit, előbb mögé kell állni. Merkel lett tehát a párt elnöke. És 2005-ben ő lett Németország első női kancellárja. Tíz év telt el megválasztása óta; jövőjét a német–orosz és a német–amerikai viszony, valamint a migrációs válság és az Európai Uniót érő civilizációs válság alakulása fogja meghatározni.

 

czyla