vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.04. 

Romániában van a legtöbb szegény gyerek az Európai Unióban

Alig egy héttel november közepén megjelent ENSZ-jelentés után, amelyben a jelentéstevő a politikai akarat hiányával vádolta meg az ország politikusait, amiért a lakosság negyven százaléka él mélyszegénységben, újabb lesújtó adatok jelentek meg Romániáról.

Az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat adatai szerint nálunk a gyerekek több mint felét fenyegeti a szegénység és a társadalmi kirekesztés. A szegénységben felnövő gyerekek egész életére kihatással vannak a gyermekkorban elszenvedett nehézségek.

Az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezménye kimondja, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz és étkezéshez. Ennek ellenére a gyermekszegénység az uniós tagállamokban is probléma, az Eurostat statisztikái szerint a tavalyi évben mintegy 26 millió, vagyis minden negyedik gyermeket fenyegetett a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés Európában. Ez az Unió 28 tagállamában a gyermekek 27,7 százalékát jelenti. Bár az arányok nagyon eltérők, szinte valamennyi tagállamban élnek gyermekek nehéz körülmények között.

 Az Unió sereghajtói Románia, Bulgária és Magyarország. Romániában a gyermekek 51, Bulgáriában 45,2, Magyarországon 41,4 százalékát fenyegeti a szegénység. A legjobb helyzet a skandináv országokban van, Dániában, Svédországban és Finnországban a legalacsonyabb a gyermekszegénység kockázata.

 Az alultápláltság jelensége szintén terjed Európában. Az UNICEF szerint 2008 óta Észtországban, Görögországban és Olaszországban megkétszereződött azoknak a gyerekeknek a száma, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy legalább kétnaponta húst vagy halat fogyasszanak.

 

nyugatijelen.com / Transindex