vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.09. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 50.száma!

A tartalomból:

Csorja Gergely:Európa: szeresd, vagy menj! (címlapon)

Hogy miért jelenik meg angol szöveg a Magyar Fórum címlapján? Azért, mert az üzenet többnyire nem a magyarul beszélőknek szól, hanem elsősorban azoknak a nem keresztény és/vagy nem európai kultúrkörből származó embereknek, akik Európát multikulturális, iszlám vagy akármilyen, de nem keresztény alapú társadalommá akarják változtatni. Ebbe a csoportba természetesen nemcsak migránsok, de azok is beletartoznak, akik európaiként évtizedek óta azon fáradoznak, hogy Európa elveszítse hagyományait, megtagadja történelmét és szembeforduljon a létét megalapozó értékekkel. Ezek közé az értékek közé tartozik a kereszténység, a család, melynek alapja egy férfi és egy nő házassága, valamint azok a jogok és kötelességek, melyek Európa államait felemelték és a világ vezető kulturális, gazdasági és politikai erejévé tették.

 Csurka István: Sorosnak itt nincs helye (2.oldal)

Soros György személyiségében, s az általa idetelepített intézményekben az a különös és sokakban felemás félelemmel teljes gyanakvást keltő, hogy voltaképpen nem ismerjük sem őt magát, sem igazi céljait, sem pedig az általa létrehozott intézményeket. A „nyílt társadalom” apostolát egy sajátos titokzatosság öleli körül: nem tudjuk bizonyítani, de mérget vennénk rá, hogy nem az a tulajdonképpeni célja, amit fennen hirdet, de olyan jól szervezett elhárítás ködösít körülötte, hogy semmilyen feltételezést nem tudunk bizonyítani. Olyan ő, mint mondjuk a Szovjetunió: amíg fennállt, nem tudtuk rábizonyítani alapvetően rossz természetét, pedig a bőrünkön éreztük. (1994)

 Garázdaság, ittas vezetés, gázolás, zaklatás (3.oldal)

Miközben a Jobbik a szavak szintjén rendre fellép a „politikusbűnözés” ellen, az Országgyűlésbe juttatott képviselői ellen 11 esetben döntöttek mentelmi joguk felfüggesztése mellett az elmúlt négy évben. „Politikusbűnözés” kategóriában abszolút értéken számolva is vezet a Jobbik, mandátumarányát tekintve azonban kifejezetten brutálisan teljesített.

 OBAMA (3.oldal)

Terrortámadás volt Londonban. Egy szélsőséges férfi belépett a metróba, és késelni kezdte az embereket. Jemenben is volt egy merénylet, ott a kormányzót ölték meg. Öt napja volt a lövöldözés San Bernardinóban, Amerikában. Ott 14 embert ölt meg egy mohamedán házaspár. Barack Obama terrortámadásnak minősítette a lövöldözést. Ennél csak a szeptember 11-i terrortámadás volt súlyosabb – állította. Földi László kommentálta az amerikai elnök hajnali beszédét, melynek során hiányolta, hogy Obama nem azzal kezdte: „mindezt mi (Amerika) okoztuk”. Bár Amerika nem egyedül idézte elő a helyzetet, de élen járt abban, hogy tönkretett bizonyos régiókat, tönkretette az ottani társadalmakat és ennek a következménye válság, az a válság, amely háborúvá fajult vagy fajulhat. A második mondat, amit fontos lenne elmondani a biztonságpolitikai szakértő szerint, hogy a bombázásokkal nem fogunk semmit elérni. „Katonai szakértők többször elmondták, hogy csak és kizárólag utcai harcokkal, szárazföldi csapatokkal lehet harcolni eredményesen az ellenfél ellen, odadobott bombákkal nem”.

 Fischer (3.oldal)

Hillary Clinton magánszerverén tárolta hivatalos e-mailjeit, amelyek napvilágra kerültek. Többek között az is, melyben Fischer Iván jól fizetett házi ellenségünk, valamiféle közvetítő révén bemószerolja a kormánnyal együtt egész Magyarországot. Mondják, hogy a vén kecske, Soros György harmadik lagziján a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar húzta a talpalávalót, úgyhogy nincs itt semmi látnivaló, lehet kérem továbbmenni. Ezek hozzák a formájukat. Van még kérdés?

 Az űrtevékenység Magyarországon szélesebb körű, mint hinnénk (5.oldal)

Magyar asztronauták is utazhatnak a világűrbe

Több évtizedes együttműködés után hazánk az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagjává vált. Megtérülő befektetés számunkra a csatlakozás? Egyetemek, vállalkozások is részt vesznek az ESA programjaiban? Aki válaszol: Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

 Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke Orbán Viktorhoz címzett nyílt levelet (5.oldal)

„Felszólítom önt, hogy ne forduljon nemzetközi bírósághoz a kötelező kvóta ellen, a már beadott keresetet vonja vissza! A kötelező kvóták magyar elutasítása és az Európai Bírósághoz fordulás sem biztonságot nem teremt, sem a válságot nem enyhíti. Ne beszéljen összeesküvésekről és titkos paktumokról!”

Már ismert trükk, ha egy nímand megtámad valakit, ő maga is valakinek tűnhet. Csak nem mindig jön be. Sőt van úgy, hogy a nímand, ha okoskodik rosszul jár, mert nekünk öntudatosnak megmaradt magyaroknak még csípi a szemünket a sötét, nyomasztó igénytelenség, az idegenek előtti hajbókolás, amely a Gyurcsány–Bajnai tandemet jellemezte, melynek nemrég utánfutója volt Szigetvári.

 A közjó erősítése (6.oldal)

A határokon túli magyar lelkészeket, papokat is támogatjuk

Számíthatunk Ferenc pápa látogatására? Milyen témában tartott előadásokat Rómában? Hogyan tud az állam az egyházakkal a közösségi célok érdekében együttműködni? Miből finanszírozzák a templomépítéseket, az egyházi iskolák tanárainak fizetését? – kérdeztük Hegyi László helyettes államtitkártól.

 Märle Tamás: Riogatásnak szánt elismerés (6.oldal)

Rendszeresen foglalkozunk a visegrádi együttműködéssel, hiszen bízunk benne, hogy ez a szövetség lesz az, amely kivezet minket Európa válságából. Azt, hogy ez az egész nem csak egy magyar vágyálom, jelzi a négy ország közti találkozók számának a növekedése, valamint az egyre több bírálat, mely az együttműködést éri. Hétvégén a Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitungban közöltek hosszas elemzést a visegrádiakról, a terjedelmes írás riogatásnak lett szánva, pedig valójában elismerés. A cikk szerzője, Reinhard Veser kifejti, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök „sokáig eléggé egyedül volt az európai kormányfők között az EU elleni állandó polémiájával”, most azonban „társaságot kapott Varsóból”. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy ma már Németországban beszélnek arról, amiről kifejezte reményét Csorja Gergely a lengyelországi választások után, vagyis a Budapest–Varsó tengelyről. Természetesen ez együtt jár azzal, hogy Magyarország most már nem egyedül kapja az állandó kritikát Nyugatról, hanem a lengyelekkel, csehekkel és szlovákokkal együtt.

 Vége a „papírvadőr”-korszaknak (7.oldal)

Javulnak a vadgazdálkodás feltételei

El kell érni, hogy a dél-dunántúli szarvas visszanyerje nemzetközi elismertségét – nyilatkozta Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke, aki szerint azzal, hogy a haszonbérleti idő tíz év helyett húszra nő, biztonságosabban lehet tervezni, beruházni a vadgazdálkodásba.

 Csendben távozott a „magyar Gulag” egyik utolsó tanúja (7.oldal)

Elhunyt v. Krasznay Béla, a Recski Szövetség országos elnöke

November 18-án, életének 93. évében elhunyt v. Krasznay Béla, a Recski Szövetség országos elnöke. Halálával az egykori, sztálini mintára felépült haláltábor egyik utolsó túlélője távozott közülünk. Vitéz Krasznay Béla katonai tiszteletadással egybekötött búcsúztatása december 15-én 14.30-kor lesz a Farkasréti temető Makovecz Ravatalozója előtt.

Krasznay Béla különleges személyiségét mutatja, hogy amint módja nyílt rá, tenni próbált a szörnyűséges bűnök napvilágra kerüléséért. Hitt abban, hogy a bűnismétlés elleni leghatékonyabb fegyver az emlékezés, ennek szentelte élete utolsó éveit. Egykori rabtársaival 1988-ban megalapították a Recski Szövetséget, majd az egykori haláltábor helyén létrehozták az 1996-ban felavatott recski emlékhelyet, ahol minden év szeptemberében méltóságteljes megemlékezést szerveznek.

 Aki beperelte a román polgármestert (8.oldal)

A kisebbségi jogok megsértésére hívom fel a közvélemény figyelmét

Fancsali Ernő beperelte Emil Boc városvezetőt, valamint a teljes kolozsvári képviselő-testületet, mivel azok elutasították az Erdély autonómiáját hirdető óriásplakát kitételét.

A nyár közepén szerettem volna Kolozsvár határában felállítani egy óriásplakátot, melyen magyar, német és román nyelven ez olvasható: „Autonómiát Erdélynek!” A plakátfelállításhoz gyűjtést szerveztem, amire össze is jött a megfelelő összeg. Amikor ki szerettem volna helyezni az óriásplakátot, akkor a hirdető cég, azt közölte velem, hogy ezzel a szöveggel a polgármesteri hivatal engedélye nélkül nem teheti ki a plakátot. Ezért engedélyt kértem Kolozsvár polgármesterétől, aki elutasította ezt. Türelmes ember vagyok, ezért még egyszer benyújtottam a kérést, de ugyanazt a választ kaptam. Ezért döntöttem a per mellett. A bíróság december 16-ára írta ki az első tárgyalást.

 Fenntartjuk hazánk GMO-mentes állapotát (9.oldal)

Magyarország vetőmagtermesztésben nagyhatalom

Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő társvédnökletével néppárti konferenciát szerveztek az Európai Parlamentben az uniós GMO-szabályozás jövőjéről. Ahogy eddig, úgy a jövőben sem engedjük génmódosított növények termesztését – hangsúlyozta Rácz András helyettes államtitkár.

 Útra kel a múzeum (10.oldal)

Zárva tartásunk idejére vándortárlatokat tervezünk a határon túlra

A Néprajzi Múzeum 1974-ben költözött az egykori Igazságügyi Palota keleti szárnyába. Most a Liget-program tervei szerint az intézmény újabb költözés előtt áll. Meddig látogatható a múzeum? Hol lesz az új épület? Hogyan tudják megoldani a biztonságos költözést? – többek közt ezekkel a kérdésekkel kerestük föl Kemecsi Lajos főigazgatót.

 Szűcs Balázs: Advent (10.oldal)

Manapság nagyon nehezünkre esik a várakozás. Szeretünk mindent itt és most megkapni. Valahol pedig mégis érezzük, hogy azok az események, amelyekre készültünk, amit nagy várakozás előzött meg, bensőségesebbek, tartalmasabbak, mint az azonnal megszerzett dolgaink. Advent, a Karácsonyra való várakozás ideje is erre szolgál: készüljünk, hogy meghittebb legyen az ünnepünk. Azonban, ha elhatározzuk is, hogy szeretnénk felkészülni Karácsonyra, a kivitelezésben gyakran határainkba ütközünk. Nem fér bele semmi az életünkbe, a munkahelyünkön hatalmas a hajtás, rengeteg sok kötelezettségnek kell eleget tennünk az ünnepig.

 Élhető környezet Ferencvárosban (11.oldal)

Folytatjuk a kerület megújítását, szépítését

A XVII. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat II. díját és a Magyar Urbanisztikai Társaság különdíját nyerte Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata és a Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. közös pályázata, a IX. kerület – Tömbrehabilitáció és városmegújítási akció című pályaműve. Bácskai János polgármester a József Attila Emlékhelyről, az örökségvédelemről, a fejlesztések kulturális és szociális jellegéről nyilatkozott.

 Szorosabb együttműködés a honvédség és a tűzoltóság között (12.oldal)

Ami előnyt jelent a tűzoltási és műszaki mentési szakterület számára

Bemutatkozó látogatást tettek a Honvédelmi Minisztériumban a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetségének (LTSZ) vezetői. Udvardi Sándor, az LTSZ elnöke a Magyar Honvédséggel kialakított kapcsolatról és a szakmai érdekképviseletről nyilatkozott lapunknak.

 Putyinnál az oligarchák nem nőnek az égig (19.oldal)

Oroszországban Mihail Hodorkovszkijt az elsöprő többség bűnözőnek tartotta. Az orosz lakosságnak pusztán 4%-a gondolta azt, hogy Hodorkovszkij ártatlan. Vlagyimir Putyin, a Hodorkovszkij-pert feszegető kérdésekre kemény választ adott. Közölte, hogy a bűnözőknek börtönben a helyük. Nem a bíróságra gyakorolt nyomást, pusztán kimondta (egyenesen ahogy ő szokta) azt amit a szavazói gondoltak. Mindemellett aligha azért hosszabbították meg Hodorkovszkij ítéletét, hogy eleget tegyenek ezzel a közvélemény nyomásának. Hodorkovszkij az utolsó szó jogán azt mondta: „szilovikok bürokráciája bármit megtehet. Annak az embernek, aki összeütközik a rendszerrel egyáltalán nincsenek jogai”.

 Gerevich Aladár nyomában (20.oldal)

Kiváló szörfözőnk, Gádorfalvi Áron a hatodik olimpiára készül

Sporttörténelmi tettre készül, hatodik olimpiája előtt áll, amellyel olyan hatalmas sportlegendákkal került egy lapra, mint például a hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladár. Eredményeit, nagyszerű teljesítményét mégis alig-alig emlegetik. Bár olimpiát nem nyert, ám legalább akkora tett, hogy negyed százada életben tart egy sportágat Magyarországon – lényegében egyedül. Mégpedig egy olyan sportágat, amelyhez hiányzik az egyik legfontosabb kellék, a tengerpart. Sportrovatunk eheti vendége a közelmúltban újból olimpiai kvótát szerzett szörföző, Gádorfalvi Áron, aki megkeresésünkre olimpiai céljai mellett a szörfözés hazai helyzetéről és a sportág jövőbeni lehetőségeiről is beszélt.

 

Keresse a heti Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

 

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

 Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

 Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. decembere

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.