vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.04. 

Két év múlva több lesz a magyar cukor

Kevesebb importra szorulunk

A hazai cukoripar versenyképessége szempontjából döntő kérdés, hogy a cukorkvótarendszer 2017. évi eltörlése után várható piaci környezetre és az éleződő piaci versenyre is tekintettel a hazai termelési hatékonyságot tudjuk-e növelni a termékpálya egészén – közölte Dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkár, akit a kaposvári cukorgyár fejlesztéséről, a szerencsi üzem esetleges újraindításáról, és a cukorárak alakulásáról kérdeztük.

 A 2004-es uniós csatlakozás, majd a Gyurcsány-kormány agrárpolitikájának egyik legnagyobb vesztese a hazai cukorgyártás volt. Az, hogy 2017-ben megszüntetik az úgynevezett uniós cukorkvótát, akár azt is jelentheti, hogy újra fellendül az ágazat?

 – A hazai cukoripar versenyképessége szempontjából döntő jelentőségű kérdés, hogy a cukorkvótarendszer 2017. évi eltörlése után várható piaci környezetre és az éleződő piaci versenyre is tekintettel a hazai termelési hatékonyságot tudjuk-e fokozni a termékpálya egészén.

 Tehát két év múlva annyi cukrot gyárthat Magyarország, amennyit csak akar?

 – A kormányzat számára stratégiai cél a termesztési súlypontok fenntartása annak érdekében, hogy a kvótarendszer 2017. évi eltörlését követően a termelés a főbb cukorrépa-termesztő körzeteinkben bővíthetővé váljék.

 Viszont hazánkban a kaposvári az egyetlen cukorgyár. Egyszerűbb ezt a gyárat fejleszteni, mint újakat építeni? A kaposvári üzem képes lesz ugrásszerűen növelni a termelést?

 – Azt látjuk, hogy az Agrana cégcsoport tulajdonában álló kaposvári cukorgyár velünk együtt érdekelt a stabil termelési háttér biztosításában, a folyamatos fejlesztések révén 2017 után lehetővé válik a termelés növelése, a gyár képessé válhat évi 140-160 ezer tonna cukor előállítására. Nem feledkezhetünk meg természetesen arról sem, hogy a cukorgyártó vállalkozások, így a Magyar Cukor Zrt. jelenlegi piaci lehetőségeit számos negatív tényező befolyásolja. Ilyennek számítanak a 6 éves mélyponton lévő világpiaci árak és a régiónkban a cukor kereskedelmében tapasztalt, hatóságaink által minden eszközzel üldözött feketekereskedelem. Sajnálatos, hogy a Magyarország által is szorgalmazott fordított ÁFA intézményét ebben a termékkörben nem sikerült elfogadtatni az Európai Bizottsággal.

 Igaz, hogy a kaposvári – még az uniós szakemberek szerint is – az egyik leghatékonyabban termelő gyár?  

–Az Agrana terve szerint Kaposvár a cukorkvóták 2017. évi eltörlését követően 140-160 ezer tonna répacukrot állít elő magyar cukorrépából. Ez tette szükségessé a 2013-ban felavatott 60 ezer tonnás cukorsiló (3 milliárd forintos beruházás), valamint a most átadásra kerülő csomagolóüzem (csaknem 6 milliárd forint) megépítését is. Hétmilliárd forint értékű beruházást adtak át a kaposvári cukorgyárban. Elkészült a minden igényt kielégítő, 7000 négyzetméteres cukorcsomagoló-üzem és a biogáztisztító állomás. A beruházások másik fő célterülete a biogázgyártás kiépítése volt, melyre eddig 4 milliárd forint fölött ruháztak be. Hosszas kísérleti munka után, 2007-ben épült meg az első két, egyenként 15 ezer köbméteres biogáz fermentor, melyek mind méretükben, mind a gázkihozatal hatékonyságában világszerte egyedülállók. A fermentorok a cukorgyártás és más fel-dolgozóipari ágazatok szerves melléktermékeit és hulladékait hasznosítják. Az üzem azóta egy utófermentorral egy újabb nagyfermentorral, valamint most az ország legnagyobb biogáztisztítójával egészül ki, melyek a magyar állam és az EU 50%-os támogatásával épülhettek meg.

 Mi a lényege a kaposvári biogáztisztító állomásnak?  

– A tisztító blokk óránként 1500 m3 nyers biogázt dolgoz majd fel, 800 m3/ó földgázhálózatba táplálható biometánt termelve. Ez lesz Magyarországon az első olyan biogáz tisztító, ami a földgázhálózathoz kapcsolódva, a hálózatban kötelező minőségi paramétereknek megfelelő gázt lesz képes betáplálni. A gáztisztítás lényegi része a szén-dioxid membrános leválasztása a metánról, amit megelőzően a nyers biogázt víztelenítik és kénmentesítik, a mechanikai szennyezőket kiszűrik. A több lépcsős technológiának köszönhetően a tisztított gáz 98% metántartalmú, amelyhez a megfelelő fűtőérték beállítása érdekében propánt adagolnak. A biogáztisztító beruházás révén a kaposvári lesz az első olyan répacukorgyár a világon, mely teljes energiaigényével azonos mennyiségű biogázt állít elő, így energetikailag önellátónak tekinthető. Az évente megtermelt mintegy 35 millió köbméter biogázt kizárólag a cukorgyártásban keletkező és más üzemektől vásárolt élelmiszer-ipari melléktermékekből és hulladékokból állítják elő, ami a földgázzal ellentétben szén-dioxid-kibocsátás szempontjából teljesen semleges energiaforrás.

 Mennyire fontos, hogy 2016 végére a Magyar Cukor Zrt. mind a termelők számát, mind pedig a leszerződött répaterületeket jelentősen növelhesse?

 – Természetesen fontos a bővülés. 2015–16-ban a Magyar Cukor Zrt. mind a termelők számát, mind pedig a leszerződött répaterületeket jelentősen növelni tudta, elsősorban a Földművelésügyi Minisztérium által meghirdetett termeléshez kötött répatámogatás eredményeként. A 14 900 hektárnyi területen csaknem 400 termelő termel cukorrépát. A várt átlagtermés 58-60 tonna, a várt cukortartalom meghaladja a 16%-ot. A kaposvári gyár az egész ország területéről: többek között a Dél-Dunántúlról, a Kisalföldről, a Mezőföldről, Bács-Kiskun megyéből és a Hajdúság területéről szállít be cukorrépát. Mind az Agrana, mind a kormányzat számára kiemelten fontos ezeknek a termesztési súlypontoknak a fenntartása, hogy a kvótarendszer 2017. évi eltörlését követően a termelést mindenhol fel lehessen futtatni. Jelenleg 80- 100 km feletti távolságról kizárólag vasúton történik a beszállítás, ami az összes cukorrépa kb. kétharmad részét teszi ki.

 Mivel tudja a kormány segíteni a cukorrépa-termelőket?

 – A cukorrépa-termesztők mintegy 2,5 milliárd forintos termeléshez kötött támogatásban részesülnek 2015-ben, amelynek kifizetése december elsejétől várható, a támogatás összege mintegy 160 ezer forint lesz hektáronként. A cukorrépa ágazat helyzete stabil, a termőterület bővüléséhez nagymértékben hozzájárult a közösségi forrásból évi 8 millió euró keretösszegben biztosított termeléshez kötött támogatás meghirdetése.

 Elképzelhető, hogy újraindítják a hét éve bezárt szerencsi gyárat?

 – Minisztériumunk részére az elmúlt években számos cukorgyár-építési javaslat érkezett, részletes megvalósíthatósági tanulmányok azonban nem készültek, forrásokat nem jelöltek meg, konkrét befektetőről nem szereztünk tudomást. Az eddig beérkezett koncepciók általában a korábbi, bezárt cukorgyárak településeiről érkeztek. A javaslatokban szereplő projektek fő célja a hazai cukor-ellátottsági szint növelése, amely összhangban van az FM stratégiai céljaival.

 Állami szerepvállalással is elképzelhető új gyárak beindítása?

 – Egy új cukorgyár indításának megvalósíthatóságával kapcsolatban figyelembe kell venni a piaci környezet alakulását, a becsült létesítési költségeket, valamint a régiónkra jellemző alacsony fogyasztói árszintet, és a nyitott közösségi piacot is. Jelenlegi, előzetes számításaink alapján, egy ilyen nagyságrendű zöldmezős beruházás megtérülése még egy nagyon kedvező piaci scenárió esetén is hosszú távon lehetséges. Az esetleges kormányzati szerepvállalás lehetőségét a 2017 utáni piaci helyzet értékelésével, konkrét befektető jelentkezése és előtanulmányok, indikatív ajánlatok rendelkezésre állása esetén lehet érdemben megvizsgálni. Az eddig megismert cukorgyár-projektjavaslatokban a hazai cukordeficit megszüntetéséhez elméletben szükséges 2 új gyárat, valamint üzemenként 60-80 milliárd forint nagyságrendű bekerülési költséget jelöltek meg. A leírt beruházások az állami támogatásokra és az egyes EU-s operatív programokra vonatkozó szabályok és lehetőségek figyelembevételével, szakmai-pénzügyi befektetők részvételével képzelhetők el.

 A jelenlegi cukorárak mellett a hazai gyártók fel tudják venni a versenyt a külföldi termékekkel?

 – Az EU cukorpiacán az átlagárak a világpiaci tendenciákat is követve 2013 januárjától kezdve 2015 júliusáig folyamatosan estek, számos cukorgyártó került kritikus helyzetbe. Jelenleg kisebb korrekció figyelhető meg a piacon, ugyanakkor a közép- és hosszú távú előrejelzések is mindössze a 400-450 euró/tonna sávban prognosztizálják az EU-s átlagcukorárat, amely rövid és középtávon is a világpiaci árhoz közelíthet majd. A cukorrépa minimálára 2017-től eltörlésre kerül, az előrejelzések a cukorrépa átvételi árának csökkenésével számolnak, mely árszinten valószínűsíthetően csak a termelési mutatóikban leginkább versenyképes régiók termelői tudnak majd gazdaságosan cukorrépát termelni a kvóták eltörlését követően. Magyarország a cukorrépa-termesztés főbb gazdaságossági mutatóit tekintve jelenleg csupán az EU középmezőnyéhez sorolható. A kvótaszabályozás megszűnése után az elemzők az EU cukortermelésének akár 15-20%-os növekedésére számítanak, az import szerepe várhatóan csökken, egyes években az EU önellátóvá válhat cukorból. A termelés növekedése azonban főként a jelenleg is a termelés élmezőnyében található, magas termelési hatékonyságú, német, francia, brit, lengyel, holland és belga cukorrépa termőterületeket érintheti majd, a termelés földrajzi koncentrálódása, a piaci verseny fokozódása várható. Ezek a körülmények döntően meghatározzák a már meglévő, de ki nem használt kapacitások üzemeltetését, bővítését, a beruházási terveket, esetenként a kevésbé versenyképes termelés racionalizálását.

 A termelőknek mekkora cukorár lenne megfelelő?

 – 2017. szeptember 30. után az EU-ban megszűnnek a cukorkvóták, ezzel együtt megszűnik a cukorrépa minimálára is (26,29 euró/t), az előrejelzések szerint a cukorrépa uniós átlagára a jelenlegi minimálár szintjén stabilizálódhat. Az európai uniós cukor átlagára jelenleg közelít a világpiaci árhoz, az EU-gyártelepi cukorátlagárakat középtávon 400-450 euró közötti sávban jelzik előre a vezető piaci elemzők, a termelő szektor ilyen valószínűsített alap és végtermék árszintek mellett tervezheti jövőbeni tevékenységét.

 Mikorra érhető el, hogy a magyar piacot magyar cukorral lássuk el, s ne kelljen importra szorulnunk?

 – A hazai előállítású cukor mennyisége a termeléshez kötött támogatásnak is köszönhetően 2017 után várhatóan növekedik, ennek mértéke és üteme, nyílt közösségi piacról lévén szó, számos piaci tényező függvénye, jelenleg nem megjósolható.

 

Medveczky Attila