vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.04. 

Hazánk élen jár az akadálymentesítésben

Csak most figyeltek föl a fogyatékkal élők problémáira az Európai Parlamentben

Az Európai Parlamentben Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke nyitotta meg azt a konferenciát, amelyen Kósa Ádám fideszes EP-képviselővel, a rendezvény házigazdájával azt járták körül, mire van szüksége a siketeknek és nagyothallóknak ahhoz, hogy akadályok nélkül tudjanak élni és dolgozni. Dr. Kósa Ádám szerint a személyes példamutatásnak van a legnagyobb hatása a véleményformálásban, s azt is közölte szerkesztőségünkkel, hogy az ENSZ vizsgálata önvizsgálatra késztette az EU intézményeit.

 Brüsszel szinte éjjel-nappal az esélyegyenlőséget hirdeti. Akkor hogyan lehetséges az, hogy bár az Európai Parlament 1988-ban fogadott el határozatot a jelnyelvről, mégis 2015-ig kellett várni arra, hogy végre elinduljon egy jelnyelvi tanfolyam az EP dolgozói számára?

 – Sajnos valóban késéssel, de végül is megoldódott a jelnyelvi tanfolyam elindítása. 2009-es megválasztásom óta európai szinten is minden erőmmel a fogyatékossággal élő személyekért küzdök, mégpedig velük együtt, az ő aktív részvételükkel. A Fogyatékossági Munkacsoport elnökeként – jelenleg társelnökeként – elértem, hogy a kérdés pártokon átívelve minden frakció támogatását megszerezze. Rengeteg munkánk van abban, hogy a fogyatékkal élő emberek hangja egyre erősebb az Európai Parlamentben. Sokak számára példaképpé váltam, és a munkámon keresztül megértették, saját szemükkel láthatták képviselőtársaim és a parlamenti adminisztráció is azt, hogy mit jelent jelnyelven kommunikálni.

 Ezen a tanfolyamon minden EP-dolgozónak kötelessége részt venni?

 – Természetesen nem kötelező részt venni a tanfolyamon. Az Európai Parlamentben dolgozók az anyanyelvükön kívül legalább egy idegen nyelven beszélnek, ez alapkövetelmény. Ezen kívül választásuk szerint tanulhatnak egy második vagy harmadik idegen nyelvet is, de ez nem kötelező, ahogyan a jelnyelvi oktatás is szabadon választható.

 Miért tartja lényegesnek, hogy Helga Stevens konzervatív EP-képviselővel együtt jelentést készítsenek, amelyben az EP beszámol majd az ENSZ fogyatékos személyek jogairól szóló egyezményét vizsgáló bizottsága felé arról, milyen eredményeket tud felmutatni az Európai Parlament a fogyatékossággal élő személyek integrációja terén?

 – Az ENSZ fogyatékos személyek jogaival foglalkozó bizottsága 2015-ben vette górcső alá az Európai Uniót azt vizsgálva, hogy mit tesz az EU a fogyatékossággal élő személyek befogadása érdekében. Az ENSZ vizsgálata önvizsgálatra késztette az EU intézményeit is. Számba kellett venni az eredményeket, de azt is, hol vannak lemaradások. Az Európai Parlament az ENSZ kritikáit és javaslatait komolyan veszi, ezért készítünk jelentést arról, miként szeretnénk továbblépni, milyen konkrét lépéseket szeretnénk tenni annak érdekében, hogy ahol ma még nem teljes körű a fogyatékossággal élő személyek részvétele, ott már a közeljövőben eredményeket tudjunk felmutatni.

 Ha nem titok, kérem, közölje, hogy milyen lényeges elemeket fogalmaz majd meg a jelentésben?

 – A jelentés tervezetét Helga Stevens készíti majd el, én „árnyék jelentéstevőként” a néppártot képviselem. A szöveg tervezete még nem készült el, mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy előbb meghallgassuk a civil szervezetek véleményét. Az ő álláspontjuk ismeretében és figyelembe vételével készítem majd el én is módosító indítványaimat.

 Hazánknak van-e bármilyen szégyenkezni valója az akadálymentesítésben?

 – Magyarországnak az akadálymentesítés terén egyáltalán nincs szégyenkeznivalója. Például a fővárosi közlekedés európai mércével mérve is hozzáférhető a fogyatékossággal élő személyek számára. Az elmúlt négy évben beszerzett több mint 500 busz mindegyikét lehet használni kerekes székkel is, a 4-es metró minden állomása megközelíthető lifttel, és a vakok számára is akadálymentesek a metróperonok. A siketek és a hallássérültek megfelelő tájékoztatását is szolgálja a megállókban egyre több helyen felszerelt interaktív FUTÁR – Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer. Ugyancsak a FUTÁR segíti a vakok és gyengénlátók biztonságos közlekedését, mert a készülékek különleges innovációval – egyéni távirányítással – hangos információt is szolgáltatnak a megállóhoz közeledő rászorulók számára. Nem véletlen, hogy Budapest tavaly különdíjat nyert az Európai Bizottság által szervezet „Access City Díj 2015” ünnepségen a buszok akadálymentesítése terén elért előrehaladásért.

 A kezdetektől részt vesz a magyarországi siketek és nagyothallók számára kidolgozott Kontakt Tolmácsszolgáltatás országos kiépítésében. Milyen technikai feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy közintézményekben is használhassák a Kontaktot?

 – A tesztidőszakban az egyéni ügyfeleknek, a kormányablakoknak és kórházi osztályok számára 1320 darab tesztkészülék került szétosztásra. Három Invitel ügyfélszolgálati pont kapott tabletet, valamint a veszprémi megyei kórházzal sikerült megállapodást aláírni, ahová a tesztidőszakban 20 darab tablet került kihelyezésre a kommunikációs akadálymentesítés érdekében. A KONTAKT-hívásokat a jelnyelvi tolmácsok 12 tolmácsboxban fogadták, amelyből 11 munkaállomás a SINOSZ fenntartású jelnyelvi tolmácsszolgálatoknál és a KONTAKT Szolgáltató központjában működött, egy pedig Győrben került kialakításra. A KONTAKT Tolmácsszolgálat egy Európában is új és korszerűnek számító táv-jeltolmácsolási rendszer. Azonban ma már a technika olyan gyorsan fejlődik és az eszközök is egyre olcsóbbá válnak, hogy az infokommunikációs akadálymentesítés egyre kevésbe pénz kérdése.

 Képviselő úr minden fogyatékkal élő, így a siketvakok problémájával is foglalkozik. Az ő kommunikációjuk sajátos formáját jogszabályi szinten is elismerik?

 – A KONTAKT Tolmácsszolgáltatás a siketek és nagyothallók mellett a siketvakok számára is lehetővé teszi a jelnyelvi tolmács személyes jelenléte nélküli, önálló ügyintézést, modern telekommunikációs eszközök közbeiktatása révén, így kommunikációjuk akadálymentessé válik a munkahelyeken, az egészségügyben vagy bármely közszolgáltatás igénybevételekor.

 Mit tapasztal, az EU mennyire figyel arra, hogy a termékek és szolgáltatások minden fogyatékossággal élő személy számára hozzáférhetőek legyenek?

 – Az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy decemberben végre megjelenik majd az Európai Akadálymentesítési Jogszabálycsomag tervezete, amelyre hosszú évek óta várunk. Ebben reményeink szerint nagy hangsúlyt fog kapni az akadálymentes termékek és szolgáltatások követelménye.

 Az Európában élő fogyatékkal élőket mennyire fogadja be a társadalom? Tehát szükséges-e egy szemléletváltás a lakosság körében, mert azt veszem észre, sokan – még az empátiával rendelkezők is – kellemetlenül érzik magukat egy siket vagy vak ember társaságában.

 – Azt tapasztalom, hogy a személyes példamutatásnak van a legnagyobb hatása a véleményformálásban. Jól mutatja a saját példám is. 2009-ben az első siket európai parlamenti képviselő voltam az EP-ben. 2014 óta újabb siket képviselőt választottak meg és a képviselők között van immáron vak és mozgáskorlátozott személy is. Az ő munkájuk, a mi példánk segített abban, hogy a fogyatékossággal élő személyek problémáit európai szinten is komolyan vegyék. Ebben a munkában pedig mindig számíthatunk a fogyatékos személyeket képviselő civil szervezetek támogatására, amely elengedhetetlen a sikerhez.

 

Medveczky Attila