vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.04. 

Tisztelet a hősöknek

A kommunista pártfunkcionárius hétvégi házába vitette az emlékmű kovácsoltvas kerítését

Békés város polgármesterének célja, hogy 2016 nyarára megújuljon az első világháborút és a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és áldozatoknak emléket állító emlékmű.

 Mit kell tudni a békési emlékműről?

 – Városunk I. világháborús emlékművét 1924. november 9-én avatták föl. A műkőből készült szobor Pásztor János alkotása. A háromalakos szobor, mely a város főterén áll, a harcba induló katonát, őt átölelő feleségét, és lábuknál guggoló gyermeküket ábrázolja. Az emlékmű posztamensén az I. világháború 707 békési áldozatának neve található. Sajnos a műkövet kikezdte az idő, ezért több helyen megcsorbult, és a nevek többsége alig olvasható. Ezért szükséges az emlékmű teljes felújítása, ami összesen 4,5 millió forintba kerülne. Most a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. Század Intézete által meghirdetett pályázaton 2 millió forintra pályáztunk 1 milliós saját erővel. Az elsődleges cél a nevek láthatóvá tétele, ami nem egyszerű, mert nem lehet vésni ebbe az anyagba. Ezért úgy beszéltük meg a tervezővel, hogy az eredeti műkőhöz hasonló márvány- vagy gránitlapra vésnék föl a neveket. S ezeket a lapokat az emlékmű oldalaira rögzítenénk. Ebben a pályázatban ezt tudnánk véghez vinni, s a további cél a szobor restaurálása, hiszen a négyszemcsés műkő emlékművön sok helyütt kikopott a kötőanyag. A lépcső, a feljárat is rendbetételre szorul. Ezt a felújítási munkát 2018-ig be szeretnénk fejezni, ha másként nem sikerül, akkor saját erőből.

 Támogatottság esetén mikor újulhat meg az emlékmű?

 – A kiírás elég szűk határidőt szabott meg; a pályázatunkban leírtakat fél éven belül kell kivitelezni.

 Hogyan viszonyultak a szoborhoz a pártállam idején?

 – Sorsára hagyták, nem törődtek vele. Koszorúzás, megemlékezés akkoriban soha nem volt itt. Az emlékműtől kétszáz méterre építettek egy nagy vörös csillagos monstrumot, ahol a pártállamhoz kötődő megemlékezéseket tartották. A református templom, az emlékmű és a városháza közti háromszög alapú területen akkoriban egy gyönyörű kovácsoltvas kerítés volt, és a szobor előterét szép virágos kertecske díszítette. Ezt a területet elhanyagolták. Sőt a felújításra szoruló vaskerítést a kommunista éra alatt lebontották, és az egyik pártfunkcionárius hétvégi kertjébe szállították. A főtérre 1996-ban állították föl a II. világháborús emlékművet, Kiss László György alkotását, mely egy eltört harangot ábrázol. Ezen a téren tartunk megemlékezést a Hősök és Áldozatok Napján, június 4-én a trianoni békediktátum borzalmait idézzük föl, és a háborúban elesettek előtt is itt hajtunk fejet. A kommunista emlékmű pedig kikerült a temetőbe.

 Az iskola helyi tantervében szerepel Békés városának története, s így az első világháború is?

 – Még nem, de tervezzük, hogy mintegy 50 millió forint értékben pályázatot nyújtsunk be a TOP-hoz – aminek egyik eleme a társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok megvalósítása – azért, hogy a helyi tantervbe Békés város helyi történelmét is beemeljük. Készültek már helytörténeti anyagaink, de még nem szerepelnek az iskolai tantervben. A témán dolgoznak történészek, tanárok, és bízunk benne, hogy egy-két éven belül elkészül a tankönyv is.

 Ha már az iskolánál tartunk, közölték, hogy október végén fejeződött be a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola József Attila utcai épületének több mint 34 millió forintos energetikai korszerűsítése. Megéri fényből áramot nyerni?

 – A beruházás igen drága, így ezt a fejlesztést saját forrásból nem tudtuk volna megvalósítani. Viszont esetünkben 100%-os uniós támogatásról van szó, ami része a megújuló energia programnak. Nagyon fontos változtatnunk az energiához való hozzáállásunkon, hiszen az évmilliók alatt kialakult fosszilis energiákat, az olajat, a földgázt, a szenet az elmúlt 100 évben rohamos tempóban felhasználta az emberiség, így ezt a fogyó és a környezetet is erősen szennyező energiaforrást más módon kell pótolni. Az iskola tetőszerkezetének dél-nyugati fekvésű részére mintegy 228 darab panelből álló, összesen 57 kilowatt teljesítményű fotovoltaikus rendszert építettek be. Mindez éves szinten 2,5-3 millió forintos megtakarítást jelent.

 Más közintézmény energetikai korszerűsítésére is pályáztak?

 – Az elmúlt ciklusban tizenegy épületet újítottunk föl energetikailag: iskolákat, óvodákat, rendelőintézetet; a polgármesteri hivatal korszerűsítése pedig most fejeződött be. A jövőben a járóbeteg-szakellátó, a kulturális központ és a sportcsarnok felújítását tervezzük, hogy azokat is ellássuk napelemes kis erőművel.

 

Medveczky Attila