vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.11. 

Kormányváltásra készülve

Jelentős méreteket ölt a korrupció

A Magyar Közösség Pártja (MKP) Országos Tanácsa elfogadta a párt választási listáját és programját. Berényi József hangsúlyozta: az asszimiláció megállítását, és a magyarok által lakott régió felzárkóztatását akarjuk elérni. A parlamentbe jutásra nem célként, hanem eszközként tekintünk. Eszközre, amely közösségünk megmaradását és gyarapodását segítheti elő.

 A Magyar Közösség Pártja elnöksége, vagy pedig az Országos Tanács állította össze a választási listát?

 – A listára vonatkozólag mindig az elnök tesz javaslatot, amit az elnökség megvitat, néha változtat rajta. Ezt követően az elnökségi javaslatot terjeszti az elnök az Országos Tanács (OT) elé, amely a listát véglegesen jóváhagyja.

 Voltak viták a listaállítással kapcsolatban?

 – Mivel alulról építkező párt vagyunk, így mindig viták kísérik a választás előtti felkészüléseket. A Magyar Közösség Pártja ma Felvidéken a legdemokratikusabb politikai szervezet, hiszen a járási konferenciák jelöltjeit nincs módja sem az elnöknek, sem az elnökségnek, sem az Országos Tanácsnak fölülbírálni. A járási konferencián és az elnökségben is voltak viták, az OT-n belül már kevésbé, mert előzetesen olyan sok konzultációt folytattunk, hogy a tanács a vártnál nagyobb egyetértésben, és korábban döntött, mint az elmúlt években.

 Hány százalékot kell elérni ahhoz, hogy 2016 márciusában átlépjék a bejutási küszöböt?

 – Öt százalékot.

 Erre megvan a remény?

 – Természetesen igen. A különböző közvélemény-kutatások eltérő eredményt mutatnak: néha 5% felett mérik a pártunkat, mások az alatt. Az elmúlt négy évben négy választás is volt Szlovákiában, s mindig alacsonyabb eredményt mértek az MKP-nak annál, amit végül elértünk. Ez így volt a megyei, az európai parlamenti, a köztársasági elnöki, és a helyhatósági választásoknál is. Ezért bízom benne, hogy márciusban is elérjük az 5%-ot. Az MKP a parlamentbe jutásra nem célként, hanem eszközként tekint. Eszközre, amely közösségünk megmaradását és gyarapodását segítheti elő.

 A pártszakadás óta nem sikerült az MKP-nak bejutni a törvényhozásba. Ez a tény nem váltott ki apátiát, szkepticizmust a tagság és a felvidéki magyarság körében?

 – Főleg a megosztottság váltott ki közömbösséget, apátiát. Ezért néhányan nem járulnak az urnák elé. Ez sajnálatos tény, mert, aki felvidéki magyarként nem vesz részt a szavazáson, Robert Ficót erősíti. Tehát mindenképpen szeretnénk „legyőzni” ezt az apátiát, és a magyarság felé olyan üzenetet küldeni, hogy igenis van lehetőség a kormányváltásra, és csakis az MKP bejutása révén. Ha nem lépjük át a választási küszöböt, akkor semmi esély nincs leváltani a jelenlegi miniszterelnököt.

 Azt a miniszterelnököt, aki a migránskérdésben egyetért Orbán Viktorral, és a többi visegrádi ország vezetőjével. Ha új kormány kerülne hatalomra, az is ugyanazt képviselné a kötelező kvóta terén, mint a jelenlegi?

 – Biztos vagyok benne, hogy igen. A kormányváltásra nem a bevándorlás kérdése miatt van szükség, hanem súlyos belpolitikai problémák miatt. Jelentős méreteket ölt a korrupció, nagy teret kapnak az oligarchák, a magyarlakta régiók egyre inkább leszakadnak, és nem történt semmi az elmúlt négy évben a magyarság asszimilációjának megállítására. Ezek azok az okok, melyek miatt mi sürgetjük a kormányváltást.

 Mi volt a fő szempont az MKP-lista összeállításánál?

 – Több szempontot is figyelembe vettünk. Az egyik, hogy az MKP régióiból érkező személyek a járások nagyságát tekintve arányosan helyet kapjanak a listán. Országos elnökként örömmel állapítottam meg, hogy nagyon sok fiatal neve szerepel a listán. Olyanok is, akik eddig nem voltak parlamenti képviselők, vagy országos politikusok. A lista első 10 helyén öt olyan személy szerepel, aki eddig még nem volt országgyűlési képviselő, és öt olyan, aki már igen. A másik lényeges szempont, hogy „megnyissuk” a listát a párton kívüliek számára. Hiszen ennek valódi közösségi összefogás listának kell lennie, ami igazolja azt, hogy az MKP kitárja a kapuit mindenki számára, aki tenni akar a felvidéki magyar közösségért. Így történt, hogy három mozgalom jelöltjei helyett kaptak a listán. Az egyik a Gombaszögi Táborhoz kapcsolható Fiatal Függetlenek csoportja, a másik a Somogyi Szilárd által vezetett Mi Magunk Mozgalom, a harmadik pedig a Fontos Vagy Mozgalom, melyet most leginkább Halász Béla nevével kötnek a leginkább össze. Ezzel is igazoltuk azt, hogy akivel meg lehet egyezni, azzal meg is tudunk állapodni. Hiszen velük is voltak vitáink különböző kérdésekben, de a közös célokban: az asszimiláció megállításában, és a régió fölzárkóztatásában egyetértünk.  

Ha már vitáról van szó, tudtommal Stubendek Lászlónak, Komárom polgármesterének is felajánlottak egy helyet. A polgármester anno nem az MKP színeiben indult, és ezt akkor az elnökség – finoman szólva – nem nézte jó szemmel. Mára szent a béke?

 – Stubendek Lászlót barátomnak tekintem. A helyhatósági választások óta többször is találkoztam vele Komáromban, és ugyanolyan baráti hangulatban beszélgettünk, mint a korábbi években. Három választásnál is egymást segítettük. Úgy vélem, hogy az ön által említett vitás jelölés, konfliktushelyzet nem írhatja felül az előző éveket. Ezért is hangoztattuk azt, hogy továbbra is visszavárjuk őt, és az egyik szabad helyet neki ajánljuk föl. Ő ezt november 23-án kelt nyilatkozatában nem fogadta el, viszont arról biztosított bennünket, hogy támogatja az MKP listáját, mert – a polgármester szavaival élve – Felvidék magyar ajkú lakossága megérdemli, hogy újra méltó parlamenti képviselete legyen. Ennek örülünk, mert Komárom városában 17 ezer magyar választó él.

 Milyen lényeges elemeket tartalmaz a választási program?

 – A programot elfogadtuk, de még néhány változtatást kell eszközölnünk rajta. A programról külön sajtótájékoztatót tartunk, amikor mindent tisztáztunk, ami az OT-ban felvetődött. Azután nagyon szívesen nyilatkozom erről a Magyar Fórumnak. Annyit elárulhatok, hogy a régió felzárkóztatása és az asszimiláció megállítása mellett nagyon fontos a magyarság szempontjából az a koncepció, ami a területi és a kulturális önkormányzatiságra épül.

 Még a legszerényebb kampány is pénzbe kerül. Milyen forrásból állják a költségeket?

 – Az Országos Tanács megszavazta a 650 ezer eurós kölcsön fölvételét. Ez szlovákiai méretekben nagyon alacsony összeg. A parlamenti pártok ennek többszörösével kampányolnak. Korábban meg is írtam, hogyha a Most-Híd és az MKP együtt indult volna, akkor abból az összegből, amit ketten együtt kampányra szánunk, több magyar tannyelvű iskolát, melyeket bezárás fenyeget – minimum nyolcat –, fenntarthattunk volna egy évig. Tehát szerény, de hatékony kampányt folytatunk. A választópolgárokkal való kapcsolattartásra összpontosítunk.

 

Medveczky Attila