vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.11. 

A diktatúra fogságában

A RETÖRKI hármas könyvbemutatója

November 26-án mutatták be a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum három új kötetét az intézet konferenciatermében. Ez a három könyv összesen 25 szerző munkája – kezdte megnyitó beszédét M. Kiss Sándor. A Jeles napok, jeltelen ünnepek a diktatúrában című könyv, melyet Szekér Nóra és Nagymihály Zoltán szerkesztett, három részből áll. Az első a diktatúra és a hit, a második a diktatúra és a nemzet, a harmadik a diktatúra és a külvilág. „Ez a könyv 12 szerző tanulmányait gyűjti egy csokorba. Nem véletlenül, mert a RETÖRKI iskolában gondolkodik, tehát nem csupán saját munkatársait foglalkoztatja. Lehet-e egy társadalom, egy nemzet történetét érték mentén felvázolni? Három alapérték ismérve egy nemzet fejlődésének: a szabadság iránti vágy, a tulajdonhoz és a hithez való viszony. A magyar történelemben a szabadság iránti vágynak hihetetlenül fontos a szerepe. 1867-től alapvető rendszerváltás történt, és ezzel együtt járt a szabadság fogalmának megváltozása. A függetlenségnek sajátos formáját értük el a Monarchiában. A korlátozott függetlenség állapotát, és 1920-ra eljutottunk a nemzeti függetlenséghez. Amikor pedig a szabadság megvalósul, akkor következik a tulajdonhoz és a hithez való viszony kérdése” – mondta M. Kiss Sándor, majd hozzátette: „izgalmas körüljárni azt a témát, hogy az elmúlt száz évben miként változott meg az emberek gondolkodása a hitről, hogyan rabolta meg a vallás tartalmát a bolsevizmus, miként próbálta meg lehozni »az égi boldogságot a földre«.”

A kötet szerzői szerint az ünnep az emberi közösség olyan évezredeken átívelő élménye, melyben saját hagyományait, összetartozásának tudatát, önértelmezését élheti át. Egy diktatúra számára, mely uralni akarja az egyént és a közösséget is, nélkülözhetetlen, hogy az ünnepek felett is uralkodjon. A könyvben azt vizsgálják, hogy Magyarországon a kommunista diktatúra milyen eszközökkel igyekezett az ünnepek világára is kiterjeszteni a hatalmát. A tanulmányok egyformán elemzik a „tűrt”, a „tiltott” és a „támogatott” ünnepeket, képet adva ezzel a diktatúra identitástudatának önigazolási mechanizmusairól. A diktatúra és nemzet kérdéskörében M. Kiss Sándor azt vetette föl, hogy 1945 és 1990 közt mi mindent ígértek nekünk, és volt-e egyáltalán a nemzetnek létjogosultsága, vagy csak a proletár internacionalizmusnak. Természetesen az utóbbi a válasz: „akkor vagy szabad, ha a nemzet helyett a proletár gondolatot szolgálod ki, és akkor leszel igazán szabad, ha a világ munkásai egyesülnek” – hangoztatták a pártállam vezetői.

A második kötet a Magyar Látóhatár – Borbándi Gyula emlékkönyv, melyet a szerkesztő, Alexa Károly szerint a tudomány tisztelgésének kell tekinteni. És a tisztelgő tudomány csakis akkor látja el jól a feladatát, ha kegyeleti kötelezettségének azzal tesz eleget, hogy az alkalmat szakmai üzenetnek is felfogja. A tisztelgő elkötelezettségét nemcsak a részvételre meghívott szerzők személyisége reprezentálja, noha mindegyikükről köztudott szoros kollegiális, sőt baráti kötődése Borbándi Gyulához. Olyan kutatási témákról kért Alexa a szerzőktől tanulmányt, amelyekben valaha, ha nem is a távoli időkben, Borbándi Gyula tette le a szakmai alapokat. M. Kiss Sándor a könyvvel kapcsolatban az emigráció témakörére hívta föl a figyelmet. „Utazó? Vándor? Bujdosó? Borbándi Gyula élete és műve arra példa és bizonyosság, hogy az önmagunkhoz való hűség képes arra, hogy a hazát is megőrizze a szívünkben – idegenben” – idézem Alexa Károlyt. A szerkesztő közölte, hogy a kommunista hatalom által nyilasként nyilvántartott Borbándinak nem csupán a népiség, a népiesség és a két világháború közötti magyar politikum elemzésében volt hatalmas szerepe, hanem a nyugati magyar emigráció ismerőjeként is.

A Kávássy János Előd által írt Nyugati szélben kötettel már elérkeztünk 1989-hez. A szerző adalékokat közöl a magyar–amerikai kapcsolatok 1989-es történetéhez és megosztja velünk gondolatait a kelet-európai és a magyar rendszerváltásról. Leírja, hogy 1987–1991 időszaka nem csak Kelet-Európa regionális, de világunk globális történelmében is sorsfordítónak bizonyult, hiszen a Szovjetunió elvesztette a hidegháborút, a bolsevik diktatúra megbukott, a keleti blokk rezsimjei összeomlottak, s végül a Szovjetunió összeomlásával beköszöntött az USA globális hegemóniájának korszaka. Ami szintén diktatúra, csak álcázott formában. Negyedszázada sokan azt hitték, hogy az Egyesült Államok vezette világrend kialakulása békét hozhat, ám az ezredforduló óta Amerika háborúinak a korszakát éljük. A kötet első két esszéje az 1989-es Bush-látogatás részletes történetét, illetve a korabeli kommunista magyar külpolitika kényszerű adaptálódásának tipikus momentumait mutatja be. A harmadik esszé pedig szubjektív szempontból veszi a magyar rendszerváltást górcső alá, s kiemeli, hogy a politikai kompromisszumok, az 1989-ig hatalmon lévő politikai elit részben gazdasági elitté való átlényegülése, a spontán privatizáció, s nem kevéssé a kaméleonok rugalmasságával létező és ható titkosszolgálatok már jóval 1990 tavasza előtt képesek voltak hosszabb távra befolyásolni a magyar rendszerváltozás kimenetelét.

 

Medveczky Attila