vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.16. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 51.száma!

A tartalomból:

Megindult a kampány (címlapon)

A Fidesz hétvégi kongresszusa lezárt egy érdekes időszakot. Tavaly ősszel az amerikai külügy egy jól előkészített és rendkívül pontosan időzített támadással meggyengítette a kormánypártot és magát a kormányt is. A támadás pontos oka és célja – a kormány meggyengítésén túl – nem megismerhető, de feltehetőleg szoros kapcsolatban áll az amerikai külpolitika két alapelvével. Az egyik, hogy nehezen tűrik a túl stabil hatalmi rendszereket és elsősorban a politikai váltógazdaságot támogatják. A másik, hogy Huntington elméletének sajátos értelmezése miatt a civilizációs határokon előszeretettel robbantanak ki válságokat. Az amerikai támadás hatásai még javában érezhetőek voltak, amikor az egy ideje lappangó ellentét felszínre bukott és Simicska Lajos nyíltan a miniszterelnök ellen fordult.

 Csurka István: Nincs mit tenni (2.oldal)

A közép-európai népek végérvényesen a víz alá vannak nyomva, és a Nyugat közömbös a sorsunk iránt. A hetvenes évek ennek a nyomasztó kilátástalanságnak a jegyében teltek el. A hatalom birtokosai pöffeszkedő nyugalomban ültek a helyükön, és az ellenőrzésre, a megfigyelésekre a szerveknek maguknak kellett ürügyet találniok. Ma úgy mondanánk ezt, hogy a besúgást és a bizalmas nyomozást egy kis marketingmunka előzte meg: kire érdemes kivetni a hálót, kiből-miből lehet ügyet csinálni.

A nyolcvanas évek elején az előző tíz év úgynevezett puha diktatúráját a zilált diktatúra váltotta fel Magyarországon. A rendszer megzavarodásának inkább külső okai adódtak, mintsem a társadalom belső nyugtalansága. 1968-ban, miután csapataink bevonultak Prágába, és a szovjet hadsereggel együtt letörték a Dubcek és más kommunisták által vezetett, száz százalékosan szocialista szándékú, csak reformálni akaró, de demokratikus és nemzeti színezetű Prágai Tavaszt, erős lehangolódás következett. Nemcsak az értelmiség, hanem a tegnap még a focipályák szélén „do-to-hó”-zó – éljen, hajrá! szlovákul – munkásság is úgy érezte, hogy nincs mit tenni. A közép-európai népek végérvényesen a víz alá vannak nyomva, és a Nyugat közömbös a sorsunk iránt. (2002.)

 Hiába harsog a balliberális gerontokrácia (3.oldal)

December legelején megjelent Pesten is a hír, hogy 2015-ben az év emberének választotta Orbán Viktort a Politico magazin. A lap listája azt a 28 embert gyűjtötte össze, akik szerintük felpezsdítik és alakítják az európai közéletet, és akikre a jövőben is érdemes lesz odafigyelni. A cikkben részletes véleményüket fejtik ki a magyar kormányfő politikájáról, és külön kiemelik, hogy szavait, érveléseit Lengyelországtól az Egyesült Államokig egyre több politikus átveszi. Na most, hogy egy ilyen amerikai gyökerű vélemény oldalt – melyben leírják egyrészt, hogy a politikus egykor segített lebontani a berlini falat, most meg újakat emel, és a nagy durranás kedvéért konzervatív bomlasztónak is nevezik Orbánt – ki mennyire vesz komolyan, egyéni ízlés kérdése. Bár, ha a közlést a helyén kezeljük is, azt megállapíthatjuk, nem közömbös számukra Orbán Viktor politikai krédója. A ráaggatott jelzőt pedig, hogy bomlasztó, hiába harsogja a balliberális gerontokrácia. Az idegenimádatba és Orbán-gyűlöletbe bódult honi médiaterroristák értékfelismerése a jövő vonatkozásában éppen annyit nyom a latban, mint azok véleménye, akik bemutathatatlanul rossznak ítélték Bartók Béla remekművét.

 Vita, veszekedés, marakodás (3.oldal)

Ma 150 ezer forint az átlagbér az egészségügyben. Ennek megduplázásáért jelentettek be tüntetést és ezért sétáltak a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) tagjai, hogy a végén az országgyűlés irodaházának lépcsőjén átadják petíciójukat az illetékeseknek. Azonban a szakszervezet tüntetését megzavarta a minden mozgó célpontra rávetődő, hivatásos felháborodó, a korábbi Bajnai Gordon-girl, Szabó Tímea, aki talán el akarta csenni a show-t, ezért Sándor Mária fekete pólóját húzta magára, ám a FESZ-esek kiutálták maguk közül Sándor Máriával együtt a tolakodót, és bejelentették, nem akarnak azonos időben azonos helyen vele demonstrálni.

 Civakodnak a zsidó szervezetek is (3.oldal)

A kormány tavaly novemberben bejelentette, hogy egy nagyszabású programot indít, amire akár egymilliárdot is áldoz. Ezóta éles vitában állnak a zsidó szervezetek, nem képesek megegyezni arról, hogy melyiküké legyen a nagy pénz az egymilliárd forint, melyet a kormányzat temetőfelújításra szánt. A zsidó temetőkben a hagyományok szerint a sírhely örök időkre szól, míg például Farkasréten a nem zsidó, tehát keresztény hagyomány szerint temetkezők sírboltmegváltása, 25-60 évenként milliós összegre is rúghat. A zsidó szervezetek közötti vita egyrészt a rekonstrukcióról, másrészt arról szól, hogy ki jogosult gondozni a jövőben a vidéki izraelita temetőket.

 „Nem került csizma a földre” (5.oldal)

Csak szárazföldi erők bevetésével lehetne az Iszlám Államot legyőzni

Magyarország biztonsági környezetéről, az ukrajnai konfliktusról, a terrorizmus kihívásairól, és a bevándorlók áradatáról lapunknak Vargha Tamás miniszterhelyettes nyilatkozott, aki elmondta, hogy rossz megoldás, mikor a cselekedni képtelen Európai Unió bürokratái 120 ezer bevándorlót a kötelező betelepítési kvóta alapján akarnak elosztani a tagállamokban, miközben idén a bevándorlók száma összességében meghaladta az egymilliót.

 Märle Tamás: Szulejmán-kultusz (5.oldal)

Számomra érthetetlen, de 1996 óta áll Szulejmán szultán szobra Szigetváron a hazáért életét adó Zrínyi Miklós szobra mellett. Nem olyan ez, mintha a Duna-parti cipők mellett Hitler-szobor, a recski munkatáborban meg Sztálin-emlékmű lenne? Mitől volt jobb Szulejmán, mint Hitler, Sztálin vagy hazánk bármelyik megszállója? Hány magyar ember vére szárad a lelkén?

Úgy tűnik, régészeknek és történészeknek sikerült azonosítaniuk és feltárniuk Szulejmán síremlékét. Minden valószínűség szerint I. Szulejmán szultán sírhelyét, az egykori mauzóleumot, valamint egy unikális oszmán kori települést sikerült megtalálniuk a szigetvár-turbéki szőlőhegyen. Ahhoz azonban, hogy teljes bizonyossággal ki lehessen jelenteni, hogy a türbét találták meg, fel kell tárni a többi épület maradványait is és tisztázni szükséges egymáshoz való viszonyukat – írja az MTI. A szultán Szigetvár 1566-os ostroma közben hunyt el, holttestét hazavitték, belső szerveit azonban itt temették el és a török hódoltság korában síremléket állítottak neki, amit igen sok muszlim zarándok látogatott. Ám a török kiűzése után a türbe és az említett város eltűnt. Most viszont feltárásukkal együtt a törökök újra mohamedán központot építenének Szigetváron, várva, hogy ismét mohamedán zarándokok ezrei keljenek útra és jöjjenek el Szigetvárra, tisztelegve Nagy Szulejmán emléke előtt.

 Csillebérc a magyar fiataloké (6.oldal)

A szocialista kormányzás idején többen arra játszottak, hogy majd elévül mindenfajta igény

gyértelmű a jogerős bírósági ítélet, és a Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központnak minél előbb azokat kell szolgálnia, akiket megillet, a fiatalokat – jelentette ki Rétvári Bence, és felidézve a korábbi szlogent, miszerint „az úttörő nem lop, csak szerez”, elmondta: a rendszerváltás előtt, az utolsó pillanatban játszották át a 4,5 hektáros ingatlant.

 Kárpátalja magyar gyermekeiért

Megnyitottuk a székelyföldi Erzsébet-tábort (6.oldal)

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány újfent kiírta az Erzsébet-program a kárpátaljai magyar gyermekekért pályázatot. Győri-Papp Judit, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány marketing- és kommunikációs vezetője kiemelte: a zánkai és a székelyföldi Ivóban lévő Erzsébet Táborok fogadják a kárpátaljai magyar diákokat. A magyar kormány célja, hogy a kárpátaljai magyar családokat minden lehetséges módon támogassa.

 Megújult a hírös város református múzeuma (7.oldal)

Felélesztették Kecskemét ötvöshagyományát

Átadták a kecskeméti Ráday Múzeum új raktárát és foglalkoztató terét. Ezzel a fejlesztéssel tanulmányi raktárunk korszerűbb és elegánsabb lett több mint 10 éves állandó kiállításunknál. Amint módunkban áll, megújítjuk azt is – nyilatkozta lapunknak Dr. Fogarasi Zsuzsa igazgatónő.

 A szembesülés ösvényén (8.oldal)

Elengedhetetlen, hogy a gyerek is akarja, és a szülő is jóváhagyja a terápiát

Függőségben szenvedő gyerekeknek nyitott rehabilitációs otthont Ráckeresztúron a Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziója. A fiatal fiúk önkéntesen vehetnek részt a programban, szenvedjenek akár kémiai vagy viselkedési, például számítógép-, illetve Facebook-függőségtől. Orsolics Zoltán Zénó, az otthon és a program szakmai vezetője érdeklődésünkre közölte: már az is nagy siker, ha egy pozitív függőségbe csap át a személyiség; gondolok a szenvedélyes futballozásra, zenélésre.

 A hungarikum mozgalom sikere (9.oldal)

A kürtőskalács számunkra egyszerre székely, erdélyi és magyar termék

A magyarság nemzeti értékeit ünnepelték december 2-án a Pesti Vigadóban megrendezett II. Hungarikum Gálán, ahol másodszor díjazták a hungarikumok képviselőit. A gála megrendezésének célja, hogy felhívja a figyelmet nemzeti értékeink védelmének, megbecsülésének fontosságára. A hungarikumok a magyarság szimbólumai, azonosító jegyei – mondta megkeresésünkre V. Németh Zsolt államtitkár, aki szerint jelentős eredmény az értékpiramis alapjainak megerősítése.

 Nem vagyok az olcsó poénok híve (10.oldal)

A gyerekeket sem lehet átverni, nekik sem lehet hazudni a színpadon

Bácsatyai Gergely színész, a Turay Ida Színház tagja: egy szintre helyezem a gyerekeknek és a felnőtteknek szóló előadásokat, mert mindegyik feladat ugyanolyan fontos. Továbbmenve: ugyanolyan fontos játszani a gyerekeknek, mint az idősebb korosztálynak, ugyanannyi energiát kell mindkét esetben belevinni a produkcióba. A gyerekeket sem lehet átverni, nekik sem lehet hazudni a színpadon. Ha valami hamiskást éreznek, azt egyből észreveszik, és reagálnak is rá. A felnőttek a nemtetszésüknek nem adnak hangot az előadás alatt, míg a gyerekek igen. Ilyenkor beszélgetnek egymással, mocorognak, és nem is figyelnek a színpadra. Ennél rosszabb és hatásosabb kritika nem is létezik.

 Szűcs Balázs atya: Karácsonyra készülve (12.oldal)

Egy számomra igen kedves történetet szeretnék megosztani Karácsony közeledtével. Talán jó útmutatás arra, hogyan is érdemes az ünnepre készülve a saját helyzetünket értékelni, és másokra figyelni.

WASS ALBERT: ÓLOMÖNTÉS

A vénülő karácsonyfán valaki sorra meggyújtotta a gyertyacsonkokat. Közeledett az éjfél. Fehér fején fekete csipkefőkötővel ott ült nagymama a kandalló melletti karosszékben, térdén a bolyhos takaró, lába alatt a zsámoly, s a nagy bükkfahasábok halkan pattogtak a tűzben. A dédunokákat rendre ágyba tették, s már csak mi voltunk nagymama körül, az unokák. Tizenhatan.

– Kezdhetitek az ólomöntést – adta ki nagymama a parancsot. – Hadd lássuk hát, kinek mit hoz az új esztendő!

Valaki kivitte a szobából a petróleumlámpát, és csak a karácsonyfa világított, meg a tűz. A bútorok mögött megnőttek az árnyékok, babonás, furcsa várakozás feszült a levegőben, s a fejek összehajoltak a vizesvödör fölött.

Sorra mindenki kezébe vette a hosszú nyelű olvasztókanalat, beletett egy darab törött ólmot, s a láng fölé tartotta, míg a kanál lassan megtelt folyékony ezüsttel. Akkor egy gyors mozdulattal beleöntötte a megolvadt ólmot a nagymama lábainál lévő, vízzel telt vödörbe, s a forró érc sisteregve merült alá benne, csipkézett szélű, fantasztikus alakzattá fagyva. Ebből olvasta ki nagymama a jövendőt.

 Ne kövessen el a lakosság gazdasági öngyilkosságot (13.oldal)

Az évtizedekig megdönthetetlennek hitt neoliberális dogmák sorra estek el

December 8-án a Polgárok Házában mutatták be Boros Imre legújabb munkáját, a Kairosz Kiadó gondozásában megjelent Nemzeti szellemű olvasókönyv I–II.-t. Juhász Zsolt szerkesztő először az olvasókönyvre mint „műfajra” kérdezett rá. Boros Imre elmesélte, hogy „amikor kisdiákok voltunk, kaptunk a tanárainktól olvasókönyveket, melyek sok tanulságos olvasmánnyal voltak teli. Voltak benne kalendáriumok is.” Ezt az olvasókönyvet elsősorban gondolatébresztőnek szánja a szerző, és amint mondta, megpróbálta benne röviden, érthetően megfogalmazni a két-három oldalas olvasmányok mondatait. A köteteket elsősorban nem közgazdászok számára írta Boros Imre, illetve közülük csak azoknak, akiknek már kételyeik vannak tudásuk nemzetgazdasági használhatóságában. A Nemzeti szellemű olvasókönyv anyagai az évek során gyűltek, ezeket rendezte kötetbe a szerző. „2008 végétől, a nemzetközi pénzügyi válság kezdetén írt dolgozataimmal kezdődik, és a 2015-ös év kora teléig született írásokkal fejeződik be a kötet.” Arra a kérdésre, hogy lehetne-e középiskolai tananyagként oktatni Boros írásait, a szerző így felelt: „lehetne, mert még mindig nagyon tájékozatlan a magyarság a közgazdasági kérdésekben. Egy példával élek: ha a Szabadság hídról leviszi a tűzoltó az öngyilkosjelöltet, akkor a tömeget is meg kell menteni a gazdasági öngyilkosságtól, hogy ne vegyen föl hosszú lejáratú kölcsönt a kamatok miatt. Sajnos nagyon alacsony szinten áll a pénzügyi kultúra, amiből mások csinálnak hasznot.” Boros Imre közölte, hogy az egyetemi, főiskolai oktatás kizárólag neoliberális szemléletű. Tehát egy ilyen jellegű könyv minden egyes közgazdasági egyetemen indexen van. Ezért is lenne lényeges, hogy a középiskolákban foglalkozzanak gazdasági kérdésekkel.

 Emlékeznünk kötelesség (16.oldal)

Ilyés Gábor: Hősök temetője – Nyíregyháza

Amikor Ilyés Gábor helytörténész könyvét olvastam, azon kezdtem el gondolkodni, hogy kik is ma a hősök. Kiket tartanak hősöknek az emberek? Egyes kutatások szerint a bankárokat, a milliárdos vállalkozókat, mások szerint pedig a celebeket. Mennyire jellemző egy civilizációra, hogy kik a hősei? Pontosabban, hogy kik az eszmények. Kik a példaképek. Honnan és hova mutatnak. Mit fejeznek ki a testükkel, a szavaikkal, a tetteikkel, a gondolataikkal. Kik veszik körül őket, és hogyan. Miért harcolnak és milyen eszközökkel. Mi az alapvető üzenetük. Mit fognak megmutatni az utókornak: milyen volt az a világ, amelyik épp őket emelte piedesztálra. Eleve elgondolkodtató a kérdés, lehet-e hős valaki a saját korában? A hősöket nem épp az teszi hősökké, hogy valami, a saját személyük számára fontos dologról, önmaguk előrejutásáról, hírnevéről, kényelméről, jólétéről önként lemondanak egy rajtuk túlmutató eszmény érdekében? De ha ez így van, lehet-e sikeres, elismert személy egy hős a saját világában?

 MEMENTO (19.oldal)

1945. augusztus 2-án adta ki Edvard Benes csehszlovák elnök magyarokat és németeket sújtó 33. dekrétumát, mely az ország területén élő nem szláv népességet megfosztotta állampolgárságától. Az 1945 májusa és októbere között hatályba léptetett Benes-dekrétumok a magyar és német lakosságon torolták meg Csehszlovákia széthullását, és előirányozták a kisebbségek kitelepítését, illetve erőszakos beolvasztását.

Az 1945 áprilisában közzétett kassai kormányprogram már előrevetítette az Edvard Benes nevéhez köthető dekrétumokat, ugyanis a felvidéki városban közzétett dokumentum VIII. pontja a magyar és német népességet kollektív háborús bűnösnek nyilvánította. A május 14-e után hozott jogfosztó rendeletek elsősorban a németek ellen irányultak – őket hamarosan ki is telepítették az új német határon túlra – de Benes a magyarságot sem kímélte; utóbbi kisebbséget az 1938-as bécsi döntés nyomán bekövetkezett revízió, és a széthullás fő felelősének nyilvánították. Az új csehszlovák politikai vezetés már az ország felszabadulása előtt igyekezett kiaknázni a magyar háborús vereséget, tehát az 1920 után tapasztalt erőszakos asszimilációs programnál is agresszívabb fellépést tervezett.

 

Keresse a heti Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

Következő, karácsonyi dupla számunk december 23-án, szerdán jelenik meg.

 

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

 Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. decembere

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.