vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.18. 

Szorosabb együttműködés a honvédség és a tűzoltóság között

Ami előnyt jelent a tűzoltási és műszaki mentési szakterület számára

Bemutatkozó látogatást tettek a Honvédelmi Minisztériumban a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetségének (LTSZ) vezetői. Udvardi Sándor, az LTSZ elnöke a Magyar Honvédséggel kialakított kapcsolatról és a szakmai érdekképviseletről nyilatkozott lapunknak.

 Honnan eredeztethető a létesítményi tűzoltóság fogalma?

 – A vállalati vagy üzemi tűzoltóságok a ’90-es évek elején szinte mind megszűntek, mert nem volt olyan törvényi szabályozás, amely alapján kötelező módon kellett volna működtetni azokat. Ennek az 1996. évi XXXI. törvény a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szabott gátat. Ekkorra a hajdani 600 vállalati tűzoltóságból már csak körülbelül 100 üzemelt. A törvény szerint a létesítményi tűzoltóság a gazdálkodó szervezet tevékenységével összefüggő tűzoltási és más műszaki mentési feladatok elsődleges ellátására létrehozott és fenntartott szervezet. S azt is kimondták, hogy a létesítményi tűzoltóságot több gazdálkodó szervezet közösen is létrehozhatja és fenntarthatja. A létesítményi tűzoltóság a ’96-os törvény alapján fenntartó szervezeten belül, annak szervezeti egységeként, gazdasági társaságként vagy kooperációs társaságként, illetve más non-profit gazdasági társaságként is működhet. 2004-ben újraszabályozták a törvényt, figyelembe véve a katasztrófavédelmi törvény passzusait és a veszélyes üzemek jelenlétét. Akkor kétféle tűzoltóságra született kötelezés. A nem főfoglalkozású tűzoltóságokra, amelyek képzési követelményei valamilyen módon hasonlíthatóak önkéntes tűzoltóságokéihoz, illetve a főfoglalkozásúakra, amelyek eleget tesznek a hivatásos tűzoltóságok képzési követelményeinek. Felszereltség tekintetében még nagyobb a különbség. A felszereltség még a létesítményi tűzoltóságok tekintetében sem egyforma – hiszen nincs két ugyanolyan üzem. Így másfajta veszélyre is kell felkészülni a kollégáknak. A 2004-es szabályozást követően hamarosan 72-re csökkent a kötelezett tűzoltóságok száma, emellett azért még működnek olyan üzemek, melyek a saját biztonságuk érdekében tűzoltóságot tartanak fent. Jelenleg 13 főfoglalkozású tűzoltóság végzi jogszabályban rögzített feladatát. Ilyen szervezet működik a BorsodChemben, Dunaferrben, a Teva Gyógyszergyárban, a MOL-ban, az Audi és a Mercedes gyárban.

 Milyen a kapcsolata az LTSZ-nek a Magyar Honvédséggel?

 – A két szervezet öt éve működik együtt. 2011-ben alakult meg a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége, mely fő célként a szakmai érdekképviseletet és tagsága megbecsültségét jelölte meg. A szakmai együttműködés miatt hívott bennünket életre. Ennek kapcsán szervezeteink meg tudják osztani egymással – főleg a szakmai napok keretén belül – tudásukat, gyakorlati tapasztalataikat, és így hozzájárulnak a tűzmegelőzési, a tűzoltási, a műszaki mentési, valamint a tűzvizsgálati tevékenység fejlesztéséhez. Erre épül a kapcsolatunk a honvédséggel, mert a katonai tűzoltószervezetek ugyanolyan fő szabályozás mentén működnek, mint a civilek. A katonai szervezet belső szabályozása természetesen eltér a mienktől. Az pedig természetes, hogy azért is lényeges a katonasággal az együttműködés, mert adott esetben szakmai szinten ugyanazok a problémák foglalkoztathatják őket, mint az LTSZ-t, amely alakulását követően rögtön fölvette kapcsolatot a Magyar Honvédség tűzvédelmének szakmai irányítását akkor ellátó MH Összhaderőnemi Parancsnoksággal. Azóta egyre szorosabbá váló együttműködés alakult ki az ország különböző ipari létesítményeinek tűzoltóságai és a haderő tűzoltó szervezetei között. Ez számos előnyt jelent a tűzoltási és a műszaki mentési szakterület egésze számára.

 Mi adta a novemberi bemutatkozási látogatás apropóját?

 – Az, hogy Magyar Honvédség katonai tűzoltóságai – amelyek létesítményi tűzoltóságoknak minősülnek – a közelmúltban formálisan csatlakoztak szakmai szövetségünkhöz. Az együttműködés számos előnyt jelent mind a honvédség, mind az LTSZ számára. Mindkét fél részt vehet olyan szakmai szimpóziumokon, amelyeken kicserélhetik tapasztalataikat a megelőzési és a tűzoltási tevékenység tekintetében.

 Milyen a szövetségük társadalmi elismertsége?

 – Ezt nehéz meghatározni, mert mi létesítményi tűzoltók nem találkozunk a „nagybetűs” társadalommal, hanem gyárakban, üzemekben dolgozunk. Minket az egyes vállalatok munkatársai tudnak értékelni. Ők elismerik munkánkat.

 

Medveczky Attila