vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.18. 

Kerekasztal-beszélgetés a szociális szolgáltatások változtatásának mikéntjéről

Mit és hogyan akarnak változtatni a szociális szolgáltatások terén? címmel tartottak Pozsonyban kerekasztal-beszélgetést Szlovákia politikai pártjainak szakmai politikusai. A Magyar Közösség Pártját Németh Gabriella képviselte. A sajtó részére is nyilvános beszélgetést a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények szlovákiai szövetségének (a továbbiakban APSS SR, Asociácia poskytovatežov sociálnych služieb Slovenskej republiky) szervezésében került sor december 4-én, Pozsonyban. Ahogy Milada Dobrotková, a szövetség elnöke elmondta, azon pártok képviselőit hívták meg a konferenciára, amelyek várhatóan a parlamentbe jutnak a 2016. március 5-ei választások után.

A szervezők részéről elhangzott, hogy Szlovákiában hosszú évek óta nem fordítanak elegendő figyelmet a szociális szolgáltatást nyújtó intézmények problémáinak megoldására. Ez egyébként meglátszott a mostani beszélgetésen is, a meghívott nyolc politikai párt közül csak négyen vettek részt a konferencián. Az MKP, a KDH, az OźANO NOVA és az SNS képviselői ott voltak az APSS SR rendezvényén, a Smer, a Most-Híd, az SaS és a Sie számára fenntartott székek viszont üresek maradtak.

 Az APSS SR még ez év nyarán megszólította a pártokat azokkal a javaslataival, amelyek megvalósításához

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői segítségüket, illetve véleményüket kéri. Szeretnék többek között, ha Szlovákiában bevezetnének egy állam által garantált segélyt a rászorultak számára. Javasolják, hogy a szociális szolgáltatások nyújtása továbbra is az önkormányzatok hatáskörében maradjon, a tartós gondoskodásra szorultak ellátása pedig alkosson és fogadjon el törvényt a parlament. A szövetség az új rendszer működésének anyagi forrását egy kötelező rászorultsági biztosítás bevezetésében látja.

 Németh Gabriella elmondta, nem csak az MKP szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnökeként, hanem Pozsony megye alelnökeként is foglalkozik ezekkel a témákkal. Mint mondta, a Magyar Közösség Pártjának választási programja is foglalkozik és konkrét megoldási javaslatokat fogalmaz meg az APSS SR által is felvetett problémákra.

 Az MKP már többször felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákiában az idős emberek többségének életszínvonala csökken, megélhetésüket a nyugdíj alig, vagy egyáltalán nem biztosítja. Az MKP a nyugdíjrendszerben olyan intézkedéseket fog kezdeményezni, amelyek biztosítják az idős emberek magasabb életszínvonalát, ehhez az is szükséges, hogy a nyugdíjak éves valorizációja magasabb legyen az éves infláció mértékénél. Az MKP a szociális szolgáltatások biztosítására és finanszírozására, tekintettel a lakosság folyamatos elöregedésére, prioritásként tekint!

 Támogatni kell az otthonápoló szolgálatokat. Az államnak biztosítani kell a szociális intézményekben az egészségügyi ellátás teljes finanszírozását is. Törvénymódosításokra van szükség, ide tartozik a súlyos fogyatékkal élő személyek kompenzációs juttatásait szabályozó jogszabály is.

 Tudatosítani kell, hogy a 21. század Európájára általában jellemző a lakosság elöregedése, ezért halaszthatatlanul szükséges egy komplex szociális és egészségügyi gondoskodást biztosító törvény kidolgozása, és ezt is megfogalmazza az MKP választási programja – hangsúlyozta Németh Gabriella.

 

ON, Felvidék.ma