vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.18. 

Feljelentés a jogi kar ellen diszkrimináció miatt

Egyetemisták csoportja feljelentést tett az Újvidéki Egyetem Jogi Kara ellen, amiért nem tették számukra lehetővé, hogy anyanyelvükön felvételizzenek. A Vajdasági Magyar Diákszövetség feljelentést tett az újvidéki felső bíróságon a jogi kar ellen,amiért nem tette lehetővé az egyetemistáknak, hogy anyanyelvükön tegyék le a felvételi vizsgát és ezáltal hátrányos megkülönböztetésben volt részük.

A vád szerint a jogi kar nem alkalmazta a tartományi parlament által 2015. április 8-án elfogadott döntést, mely szerint a nemzeti kisebbségeknek joguk van anyanyelvükön felvételizni.

 A diákszervezet szerint ezzel a jogi kar több nemzetközi jogszabályt és szerbiai előírást is megsértett, hátrányos megkülönböztetésben részesítette a magyar nemzeti kisebbséghez tartozókat, mivel nem tette lehetővé számukra, hogy anyanyelvükön felvételizzenek.

 A vád szerint diszkrimináció esete áll fenn, követelik, hogy a jogi kar kötelezettséget vállaljon a tartományi parlament döntésének a gyakorlatban történő alkalmazására.

 A feljelentést december 2-án adták át, a vád képviselői pedig Slobodan és Vladimir Beljanski újvidéki ügyvédek.

 

(vajma.info)