vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.18. 

Garázdaság, ittas vezetés, gázolás, zaklatás

Miközben a Jobbik a szavak szintjén rendre fellép a „politikusbűnözés” ellen, az Országgyűlésbe juttatott képviselői ellen 11 esetben döntöttek mentelmi joguk felfüggesztése mellett az elmúlt négy évben. „Politikusbűnözés” kategóriában abszolút értéken számolva is vezet a Jobbik, mandátumarányát tekintve azonban kifejezetten brutálisan teljesített.

A parlamenti jegyzőkönyvek szerint 2010 és 2014 között összesen 19 esetben határozott az Országgyűlés valamely képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről. Ilyen aktusra akkor kerül sor, ha az érintett képviselő ellen büntetőeljárást akarnak indítani, és a parlamenti többség úgy dönt, hogy ehhez zöld utat ad, mert megalapozott lehet a gyanú. Az említett 19 esetből 11 eset a Jobbikhoz kötődik. Olyan szakvélemény is született, amely szerint a jobbikos frakciótagok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. A legfőbb ügyész kérésére az Országgyűlés még 2011 tavaszán felfüggesztette, majd az ügyészség gyanúsítottként ki is hallgatta az érintett országgyűlési képviselőt. A másik ellen zaklatás miatt indult eljárás.

Volt olyan is, hogy halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt. Közelebbről: Ajka belterületén a jobbikos képviselő autójával elütött egy 93 éves asszonyt, aki a mentőautóban elhunyt. Az ügyészség szerint a képviselő annak ellenére sem fékezett, hogy az idős nő egyértelműen át akart kelni az úttesten, és csak akkor vészfékezett, amikor a lecsökkent távolság miatt a balesetet már nem lehetett elkerülni.

Van olyan jobbikos, akiről a rendőrség megállapította, hogy önmerényletet követett el – állítólag azért, hogy fenyegetettségét bizonyítandó fegyverviselési engedélyhez jusson. A rendőrség azzal is meggyanúsította, hogy a közmunkásokat mint polgármester a magánbirtokán dolgoztatta. Kiderült, hogy a polgármester által használt önkormányzati autóba irreálisan sokat tankoltak, a menetlevelek nagy része pedig egyszerűen „eltűnt” az önkormányzatból.

A szintén jobbikos Mirkóczki Ádám ellen ittas vezetés miatt indult eljárás.

 

Cz.