vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.18. 

Putyinnál az oligarchák nem nőnek az égig

Két évvel ezelőtt az orosz elnök kegyelemben részesítette Mihail Hodorkovszkijt. Putyin szóvivője most bejelentette, ez csak azért történhetett meg, mert nem volt teljes körű tudomása az egykori Jukosz olajvállalat tulajdonosának egyéb viselt dolgairól, aki még 2003 őszén, Oroszország leggazdagabb és legbefolyásosabb emberének számított. Olyan liberális támogatókat tudhatott maga mögött, hogy talán joggal gondolta, van annyi ereje, hogy szembeszállhat a Kremllel. Tévedett. Méghozzá elég nagyot. Hodorkovszkij, az olaj oligarcha 10 évet kapott adócsalásért, sikkasztásért.

Már majdnem mind a tíz évet leülte, mikor néhány hónappal büntetése legvége előtt szabadlábra kerülhetett. 2013 decemberében az orosz elnök, miután Hodorkovszkij levélben fordult hozzá kegyelmet kérve, amit a Kreml a bűncselekmények beismerésének tekintett, megadta neki azt. Hodorkovszkij beteg édesanyjához utazott, akit egy németországi kórházban gyógykezeltek. Az egykori milliárdos Németországból Svájcba költözött. Még börtönévei alatt is hitegették Hodorkovszkijt és 2003-ban valószínűleg támogatói befolyásának hatására lépett túl a klasszikus orosz oligarcha szerepkörön. Talán Soros György is a támogatói között volt, mert érdekes módon hirtelen az ország demokratikus folyamatai erősítésének szükségességéről küldözgetett leveleket a börtönből és közben létrehozta a Nyílt Oroszország alapítványt. Remélte, hogy elvbarátai kiszabadítják, ezért vállalt mind nagyobb szerepet. A börtönben a putyini ellenzék emblematikus figurájává avatták, de hiába tette közzé az ország politikai folyamatairól szóló leveleit rendszeresen a Kremllel kritikus sajtó, Putyint ez nem hatotta meg. Hodorkovszkij többször éhségsztrájkba kezdett, így tiltakozott, többek között az ügyében érintett más letartóztatottak szabadon engedését követelve.

Most gyilkossággal vádolták meg, mégpedig egy régi gyilkossági ügy került elő, amelyről Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője szerint nem álltak rendelkezésre azok az adatok, amelyek alapján most intézkedtek a nyomozó szervek – közölte a Newsru.com.

Egyes vélemények szerint az információhiány meglepő lenne az ország legjelentősebb oligarchájával kapcsolatban, akinek letartóztatása egy új időszámítás kezdete volt a putyini érában. Putyin első elnöki ciklusának szinte a végéig még sok Borisz Jelcintől örökölt politikust meghagyott posztján, például Mihail Kaszjanov kormányfőt, aki nem sokkal Hodorkovszkij letartóztatása után távozott a hatalomból.

A most előhozott vád egyáltalán nem új, sőt ítélet is született Nyeftyejuganszk polgármestere 1998-as meggyilkolásának ügyében.

Csakhogy Vlagyimir Petuhov haláláért a Jukosz biztonsági főnökét ítélték el. Alekszej Pincsuk előbb 24 évet kapott, majd a több gyilkosságban is bűnösnek talált férfit 2008-ban életfogytiglanra ítélték.

A Jukosznak közvetlen konfliktusa volt az egykori olajipari szakemberből polgármesterré lett Petuhovval. A városvezető halála előtt két hónappal megvádolta az akkor legnagyobb orosz olajcéget – pontosabban helyben bejegyzett leányvállalatát –, hogy nem fizet helyben adót, és a Hanti-Manysi Autonóm Körzet így jelentős bevételektől esik el. Petuhov júniusban éhségsztrájkba kezdett, egy héttel később a körzet kormányzója ígéretet tett rá, hogy kivizsgálja az ügyet, amelyben Petuhov szerint a helyi adóhivatal vezetői is érintettek voltak.

A csatából presztízsét növelve kikerült Petuhovot egy héttel később, június 26-án a nyílt utcán lelőtték. A dátumot sokan szimbolikusnak vélték: ez volt Hodorkovszkij születésnapja.

Petuhov felesége szerint a gyilkosság egyedül Hodorkovszkijnak, a Jukosz elnök tulajdonosának jött jól, senki másnak nem volt érdeke férje halála. Érdekes módon, ennek ellenére Hodorkovszkij nem került szóba vádlottként az ügyben.

Az apjának kézbesített értesítés szerint a most 52 éves exmilliárdosnak december 11-én kellene megjelennie a kihallgatáson. Sajtóképviselője szerint Hodorkovszkij semmit nem kíván tenni az értesítés nyomán.

 BBC ONLINE NEWS 2003

Az orosz rendőrség őrizetbe vette Mihail Hodorkovszkijt, Oroszország leggazdagabb emberét, a legnagyobb orosz olajcég vezérét. Hodorkovszkij letartóztatására a szibériai Novoszibirszk repülőterén egy drámai rajtaütés alkalmával került sor – írta a BBC News Online. Az olajmilliárdost a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei tartóztatták le Novoszibirszk repülőterén, Szibériában, éppen akkor, amikor Hodorkovszkij üzleti útra indult. Megvárták míg gépe leszállt tankolni a repülőtéren, ekkor a gépet körbevették a biztonsági szolgálat emberei, akik a gép fedélzetén elfogták az üzletembert. Az orosz államügyészek már hónapok óta vizsgálódtak a Jukosz és a cég több részvényese ellen adócsalás és állami javak eltulajdonításának gyanújával. Hodorkovszkijt már kétszer is kihallgatták az orosz hatóságok, júliusban pedig a cég moszkvai központjában tartottak házkutatást az orosz rendőrség állig felfegyverzett kommandósai.

Egyes vélemények szerint a Kreml részben megelégelte a nagyvállalkozók túlhatalmát részben távol kívánta őket tartani a politikai szerepvállalástól. Ebben az időben egyszerre két Jukosz-vezető ellen is folyt eljárás. Platon Lebegyev pénzügyi vezérigazgató már a börtönben várta tárgyalását egy 1994-es vállalati csalás miatt. És ugyanakkor adócsalás vádjával kihallgatták Vaszilij Sarknovszkijt, a Jukosz fővárosi vezetőjét, aki a cég kormányzati kapcsolataiért felelt.

A Jukosz vezérét beidézték a kihallgatásra, de Hodorkovszkij nem jelent meg, ezért adtak utasítást az őrizetbe vételére, közölte az orosz államügyészség.

Hodorkovszkijt a szibériai ügyészi kihallgatást követően Moszkvába szállították, ahol adócsalás, és állami javak eltulajdonításának vádjával állítják bíróság elé. Az Interfax értesülése szerint az ügyészek kérvényezték, hogy Hodorkovszkijt továbbra is tartsák őrizetben. Az oligarcha persze azt állította, hogy politikai okból tartóztatták le, mivel anyagilag támogatta a Jabloko nevű ellenzéki pártot.

Telt múlt az idő, egyszer csak Oroszország egykor volt leggazdagabb emberének büntetését összesen tizennégy évre növelték. Bár Hodorkovszkij ártatlanságában nem sokan hittek, az ítéletet komoly nemzetközi felháborodás követte. Különös népszerűségnek örvendett az az elmélet, mely szerint az újabb ítéletnek az az oka, hogy Putyin politikai riválisának tartja Mihail Boriszovicsot. Eszerint Hodorkovszkij nem más, mint a szabadság jelképe. A dolog iróniája volt, hogy bár a Kremlt ostorozó szerzőknek szinte minden előfeltevésük hibás, ez utóbbi következtetésükben volt némi igazság. Persze nem úgy, ahogy ők gondolták.

A per kétségkívül nem tett jót Oroszország nemzetközi megítélésének. Többek között olyan politikusok nyilatkoztak elítélően, mint Catherine Ashton az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki az EU nevében elvárta Oroszországtól, hogy az tiszteletben tartsa az emberi jogok és a joguralom nemzetközi követelményeit vagy Hillary Clinton az USA külügyminisztere, aki szerint Oroszországban a joguralmat beárnyékolták a politikai érdekek, ami még a befektetési kedvre is negatív hatással lehettek.

Hodorkovszkijból a sajtó szabadságharcost akart faragni, akitől komoly tartani valója van a hatalomnak.

Általánosnak mondható a feltételezés, hogy az eljárás csak azért indult, hogy Vlagyimir Putyin exelnök-kormányfő egykor volt legkomolyabb ellenfele, aki magánvagyonából ellenzéki erőket is támogatott, ne kerüljön szabadlábra a 2012-es államfőválasztás előtt. – Index.

Putyin–Medvegyev politikai uralmának tehát egyik létérdeke maradt, hogy az aktív, és valóban ártani tudó Hodorkovszkijt rács mögött tudják. Éppen ezért a 2006 óta húzódó második bírósági per ítélete egyáltalán nem volt váratlan. – Kitekintő.

Oroszországban Mihail Hodorkovszkijt az elsöprő többség bűnözőnek tartotta. Az orosz lakosságnak pusztán 4%-a gondolta azt, hogy Hodorkovszkij ártatlan. Vlagyimir Putyin, a Hodorkovszkij-pert feszegető kérdésekre kemény választ adott. Közölte, hogy a bűnözőknek börtönben a helyük. Nem a bíróságra gyakorolt nyomást, pusztán kimondta (egyenesen, ahogy ő szokta) azt, amit a szavazói gondoltak.

Mindemellett aligha azért hosszabbították meg Hodorkovszkij ítéletét, hogy eleget tegyenek ezzel a közvélemény nyomásának. Hodorkovszkij az utolsó szó jogán azt mondta: „szilovikok bürokráciája bármit megtehet. Annak az embernek, aki összeütközik a rendszerrel egyáltalán nincsenek jogai”

 

czyla